Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 5., szerda

NYÁRI VESZÉLYEK-KERÜLD EL A BAJT

Nyári veszélyek - kerüld el a bajt!

A gondtalannak tűnő vakáció közben sem árt az óvatosság. Élvezzük a nyarat, de figyeljünk néhány apró, mégis fontos körülményre is!

1. Vízparton
Hogy be ne fürödjünk
Folyóink egy részénél fennáll a fertőzés kockázata. Veszélyesek az áramlatok - minden évben elragad a sodrás néhány óvatlan fürdőzőt. Az örvénnyel a legjobb úszók sem tudnak megküzdeni.
Az állóvizeken is van mire ügyelni: a bányatavak gyorsan mélyülnek, a bizonytalan úszók könnyen pórul járhatnak. A hőáramlatok is okozhatnak bajt, ha hideg „folt"-hoz érünk, izmaink begörcsölhetnek. Fürdőzésre csak a kijelölt helyek javasolhatók, és ott is be kell tartanunk néhány szabályt!
1. Veszélyes lehet a vízbe ugrálás. Nem tudhatjuk, mi van a vízfelszín alatt. Egy-egy rosszul sikerült, balszerencsés ugrás könnyen járhat nyak- vagy gerinctöréssel.
2. Felhevült testtel ne ugorjunk hideg vízbe! Először arcunkat, csuklónkat, mellkasunkat vizezzük be!
3. Figyeljük a viharjelzést! Az egyik pillanatról a másikra törhet ki a vihar. A viharjelzést látva azonnal ki kell jönnünk a vízből!
Ne legyen égés a napozás!

Tíz-húsz év alatt a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulása megkétszereződött. Fontos, hogy délelőtt 10 és délután 3-4 óra között kerüljük a napot. Viseljünk kalapot, napszemüveget, és használjunk fényvédő krémeket, naptejeket!
Ha leégnénk, kezeljük az érintett területet, súlyosabb esetben pedig forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz.
 A bőr nem felejt - a gyermekkorban elszenvedett súlyos napégés következménye akár felnőttkori bőrrák is lehet. Fejünket védjük a napszúrástól fejfedővel vagy vizes kendővel! Különösen veszélyes lehet, ha elalszunk a gumimatracon a nyílt vízen.
Pótoljuk a folyadékot!

Fontos, hogy legalább 2,5 liter folyadékot fogyasszunk naponta a kánikulában. Különösen az idősek figyeljenek oda erre, és a gyerekeket is gyakran itassuk!

2. Városban

Óvatosan a fagyival és a gyümölcslevessel!

Ha jégkrémet vásárolunk, vizsgáljuk meg, nem olvadt-e fel már egyszer. Erősen jeges csomagolású fagyit inkább ne vegyünk meg! Ha az eladó két gombóc kimérése között egy szivacsba vagy rongyba törli a kanalat, vásároljunk másutt. A tejes, tejszínes levesekben hamar felszaporodik a szalmonella, forró napokon inkább válasszunk mást.
Kulcsos gyerekek - A vakáció hosszú, a szülők szabadsága rövid. Ha nincs más lehetőség: kulcsot kap a gyerek a nyakába, és irány a játszótér, a barátok. Ügyeljünk rá, hol és kivel tölti az időt, beszéljük meg előre, hogyan vigyázzon magára!

Viharos események - Az utóbbi évek pusztító viharai a házakban is hatalmas károkat okoztak. Ha három másodpercnél sűrűbbek a villámlások, áramtalanítsuk a házat a vihar idejére.
 Ha nincs fedél a fejünk fölött, keressünk zárt, fémtetejű kocsit - itt a kocsi váza vezeti el az áramot. A magas, egyedülálló fákat, póznákat kerüljük el! Ha nem találtunk menedéket, a guggoló pozíció a legbiztonságosabb.

3. Kiránduláson

A kullancsot távolítsuk el! - Ha kirándulunk, fújjuk be magunkat kullancsriasztóval, hosszúszárú nadrágot, zárt cipőt húzzunk! Otthon vizsgáljuk át a testünket, legfőbbképpen a hajlatokat! Ha rendszeresen kirándulunk, oltassuk be magunkat. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen védetté válhatunk két alapoltással.


Nem csípjük a darazsakat - A szúnyogok, méhek és darazsak csípése esetén hideg vízzel, jéggel borogassuk a fájdalmas, viszkető területet. A méh fullánkját távolítsuk el! Alkalmazhatunk hűsítő krémeket, géleket is. Fokozott érzékenység esetén fontos a kalciumbevitel is (pezsgőtabletta legyen nálunk!). Élénk, sárga színű ruházatot ne viseljünk, édes italokat óvatosan fogyasszunk, motoron használjunk védőfelszerelést!

4. Úton-útfélen

Életmentő oltások 
 A tetanusz bármely sérülésen keresztül bejuthat szervezetünkbe. Azonnal fertőtlenítsük a sebet, komolyabb sérülés esetén forduljunk orvoshoz, és adassunk emlékeztető oltást!
A veszettség bőrön, illetve nyálkahártyán keresztül, harapás vagy marás útján terjed. Minden esetben halálos kimenetelű, azonnal oltásra van szükség! Rókák, denevérek is hordozhatják a kórt, így a barlangok levegője is fertőzött lehet.
Ha meleg, trópusi vidékre utazunk,.
Ha a Balkán, vagy a harmadik világ felé vesszük utunkat, fontos a hepatitisz A elleni oltás.
 Célszerű hastífusz ellen is beoltatnunk magunkat, ahol pedig fertőzött lehet a víz, vagy szennyesek a zöldségek, gyümölcsök, oda csak koleraoltással védetten utazzunk. Ha esőerdőben kirándulnánk, nem hagyhatjuk ki a sárgaláz elleni oltást.
Óvjuk az értékeinket!

Értékeinket mindig testre hurkolható, póló alatt is hordható táskában tartsuk, mely kevésbé feltűnő, és levágni sem könnyű. Buszon, vonaton, tömegben mindig vigyázzunk a zsebtolvajokkal! 
Ujjé, az aquaparkban nagyszerű - mégis minden évre jut strand- vagy aquapark-tragédia.
Az üzemeltető felelősségteljes hozzáállásáról nem tudunk meggyőződni, a legjobb, ha magunk ügyelünk gyermekünk biztonságára.
 A vízi csúszda, zuhatag, élménymedence veszélyes üzem! Ne hagyjuk felügyelet nélkül szórakozni a gyereket, tartsuk szemmel! Feltétlenül teszteljük a játékokat! Az alacsony gyerkőcök veszélynek vannak kitéve a nem nekik szánt csúszdákon. Csak olyan csúszdára engedjük fel gyermekünket, ahol úszómester felügyel. Sose menjünk a vízszűrők, lefolyók és egyéb berendezések közelébe!



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése