Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 27., csütörtök

TERHESSÉGI ULTRAHANG VIZSGÁLATOK

» Terhességi ultrahang vizsgálatok



A terhesgondozás ideje alatt végzett ultrahang vizsgálatok elsődleges célja a magzati rendellenességek minél pontosabb kiszűrése.
Az esetek többségében a vizsgálatok 2 és a 3 dimenziós technikával történnek. A 4 dimenziós vizsgálatok nem helyettesítik vagy pótolják a 2 és a 3 dimenziós vizsgálatokat.
A 4 dimenziós vizsgálatoknak a magzati mozgások vagy a mozgó szervek vizsgálatánál van jelentősége, például szívfejlődési rendellenességek vagy végtagfejlődési rendellenességek kiszűrésében. Pszichológusok szerint pedig a 4 dimenziós vizsgálatok, vagyis a babamozi leginkább a baba érkezésére való felkészülést és a családi kapcsolat erősítését szolgálja.

A terhességi ultrahang vizsgálatok visszhanggal történnek, mind a magzatra, mind pedig az anyára teljesen veszélytelenek.
A terhességi ultrahang vizsgálatot minden esetben felkészült és gyakorlott szonográfus szakember végzi. Az elvégzett terhességi  ultrahang vizsgálatokról leletet adunk ki.
 A felismert esetleges rendellenességekről pácienseinket tájékoztatjuk, valamint a további szükséges ellátás érdekében a terápiás javaslatotokat megtesszük. A terhességi ultrahang vizsgálat során készült álló és mozgókép felvételeket pedig az általunk biztosított CD-re és DVD-re írva adjuk át. Pácienseinknek a terhességi ultrahang vizsgálatok mellett egyúttal lehetőségük van intézményünkben arra, hogy a terhesgondozás során előírt vagy a Down-szindróma szűréséhez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat (vérvétel, vizeletvizsgálat) is  elvégeztessék.
 
·                       Nulladik koraterhességi ultrahang  vizsgálat

A koraterhességi ultrahang vizsgálatot 10-14 napos vérzés kimaradást követően (pozitív terhességi teszt birtokában) javasolt elvégezni.
A koraterhességi ultrahang vizsgálat célja a terhesség fennállásának, méhen belüli vagy kívüli voltának a tisztázása, az esetleges koraterhességi, illetve kismedencei patológiás állapotok kimutatása, a terhességi kor meghatározása. A vizsgálat 20-30 percet vesz igénybe.

·                       Első terhességi ultrahang  vizsgálat

A terhesség 12-13. hétében javasolt elvégezni.  A vizsgálat célja a fejlődési, illetve kromoszóma rendellenességekre utaló gyanújelek felismerése, a terhességi kor meghatározása. Ebben az időszakban már jól láthatók a végtagok, megfigyelhető az élénk magzatmozgás, meghatározható a pontos terhességi kor. Az ultrahang vizsgálatot javasolt biokémiai vizsgálattal kiegészíteni és a Down-szindróma szűrést elvégezni. A vizsgálat 20-60 percet vesz igénybe.

·                       Második terhességi ultrahang  vizsgálat

A terhesség 18-19. hétében javasolt elvégezni. A vizsgálat célja a fejlődési, illetve kromoszóma rendellenességekre utaló gyanújeleknek a felismerése, a magzati anatómia vizsgálata, a magzatvíz mennyiségének ellenőrzése, a lepény elhelyezkedésének vizsgálata. A vizsgálat 20-30 percet vesz igénybe.

·                       Harmadik terhességi ultrahang  vizsgálat

A terhesség 28-32. hétében javasolt elvégezni. A vizsgálat célja a növekedési ütem vizsgálata, a magzat elhelyezkedésének, magzatvíz  mennyiségének ellenőrzése, a lepény helyzetének, érettségének vizsgálata és áramlási vizsgálatok elvégzése. A vizsgálat 20-30 percet vesz igénybe.

·                       Negyedik terhességi ultrahang  vizsgálat

A terhesség 36-38. hétében javasolt elvégezni. A terminus körül végzett vizsgálat célja a magzat fekvésének, a növekedési ütemének, a magzatvíz mennyiségének, a lepény érettségének vizsgálata, a szülési rizikócsoport kiszűrése a szülésvezetés megtervezése céljából.
A vizsgálat 20-30 percet vesz igénybe.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése