Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 25., kedd

TERHES TINÉDZSEREK

Terhes tinédzserek


Egyre több az olyan kiskorú, tizenhárom-tizennégy éves, akinek volt már szexuális kapcsolata. Növekszik a várandós tinédzserek száma is. Hiányzik az időben elkezdett, hatékony felvilágosítás. E téren az iskola nem képes pótolni az intimebb szülői odafigyelést.

A gyermeknőgyógyászok, egyre több fiatal páciensétől hallja: első szexuális élményük tizenhárom-tizennégy évesen esett meg. De az is rendre kiderül róluk, hogy elővigyázatlanok, a nemiség, a fogamzás legalapvetőbb kérdéseivel sincsenek tisztában.
– Megdöbbentő a tinédzserek felkészületlensége. Sokszor eszükbe sem jut, hogy védekezzenek. Akár néhány órás ismeretség után is szexuális kapcsolatba lépnek. Mivel egyre ifjabban kezdik a szexuális életet, egyre fiatalabb várandós tinik érkeznek hozzánk.

Kettős élet

Míg 2004-ben a 16-17 évesek voltak többségben a terhes tinik listáján, 2008-ban akadt 13 éves állapotos lány is, a 14 éves kori terhesség pedig gyakorivá vált. Java részük abortusszal végződik, amelyhez persze szülői engedély szükséges.
Csakhogy sok tinédzser kettős életet él. A szülők nem tudnak lányuk szexuális kapcsolatáról. Megesik, a gyerek megígéri a rendelőben, hogy visszajön a mamájával, aztán eltűnik. Fél a szülői reakciótól.
Egyik páciense öngyilkosságot kísérelt meg, miután kiderült, terhes
. Megmentették. Szülei nem sejtették, mi motiválta a 
tettét. Később megjelent a családnál a terhes tinit kereső védőnő. A szülők akkor szembesültek azzal, hogy a lányuk állapotos.
A tinédzserlányok legtöbbször azért mennek bele szexuális kapcsolatba – akár néhány nap ismeretség után is –, mert nem akarnak „lemaradni” az osztálytársaiktól.
– Nemegyszer az anya hozza el hozzám a tinilányát: az osztályban már mindenkinek van szexuális kapcsolata, írjak fel gyógyszert az ő gyerekének is, biztos, ami biztos.
 A gyerek ezt joggal értelmezheti úgy: zöld utat kapott szüleitől a szexuális életre.
A klinikai szakpszichológus úgy véli, a tinédzser a fogyasztói kultúra által megszabott magatartásmintát követi, a szexualitást afféle árucikként kezeli.
– A tinik pszichésen éretlenek a nemi életre, de a modern kor félreértelmezett „versenyszelleme” azt diktálja: ha már a környezetükben mindenki elveszítette a szüzességét, ők sem maradhatnak ki.
A pszichológus tapasztalata szerint a kamaszokból sokszor teljesen hiányzik az önbecsülés
. Értéktelennek tartják a testüket is.
– Egy üveg kóláért képes volt lefeküdni valakivel egy jó családban szocializálódott lány.

A másik nem

Amúgy a pszichológia az „abúzus”, vagyis a visszaélés, jogtalanság formái között tartja számon a tinédzserkori szexualitást. Még akkor is, ha – mondjuk – tényleges erőszak nem történt.
– A korai nemi élet, szinte minden esetben személyiségproblémákhoz vezet, érzelmi és fizikai vonatkozásokkal.
. Azok a várandós tinédzserek, akiket szüleik kitagadnak, állami gondozásba kerülnek. Ha megszülik a gyereket, őt is az állam neveli fel

A szexuális felvilágosítás egyébként az egészségügy – ezen belül is főként a védőnői hálózat –, illetve a közoktatás feladatai közé tartozik.
A szexuális abúzust átélt lányoknak később nehéz normális kapcsolatot kialakítaniuk. Az egyik leggyakoribb következmény, hogy elrontják viszonyukat a másik nemmel. Egyik pillanatban szabályosan „ráfolynak” a másikra, tőle teszik függővé magukat. Aztán a heves lángolás hirtelen átcsap gyűlöletbe. Sokszor nem tudják eldönteni: párkapcsolatuk valós érzelmeken alapul-e, vagy a férfiak csak kihasználják őket szexuálisan.

Abban egyetértenek a szakértők:
a tiniterhességek megelőzésének legjobb módszere az időben elkezdett felvilágosítás.
Ugyanakkor ezen a téren az iskola nem veheti át a szülő szerepét. A diákok ugyanis egy kalap alá veszik a tanárok által tartott felvilágosító órát a kötelező tantárgyakkal. Magyarán: nem veszik komolyan.
Semmi sem pótolhatja a szülői figyelmet. A tinédzserkori terhességek – néhány kivételtől eltekintve – olyan családokban fordulnak elő, ahol a szülő-gyerek kapcsolat nem tökéletes.
-Sem kellő odafigyelést, sem elegendő információt nem kap a tini. Eleve vesztes pozíció, ha a szülő nem tudja, hogy a gyereke nemi életet él. Ilyen helyzetet pedig nem könnyű kezelni. A teljes tiltás nyilvánvalóan semmit sem ér, hiszen addig sem kapott kapcsolatához beleegyezést a gyerek Kényes helyzetek

Más kérdés, de lényeges: a szülőket senki sem világosítja fel. Ők még másként szocializálódtak, más problémákkal kellett szembenézniük. Őket gyerekkorukban még az alkoholfogyasztástól féltették.

Márpedig a gyerek nyelvén érteni kell. És ha a szülő nem tud őszintén beszélni a gyerekével akár a szexualitásról, akkor az eltávolodás bajosan kerülhető el. Egyébként „kényes helyzetekben” a legtöbb szülő önvizsgálatot tart. Megpróbál több időt tölteni gyerekével, s helyreállítani a megbillent kapcsolatukat.Az iskolák építsék be tantervükbe az egészség megőrzésével, az egészséges életre és a családi életre neveléssel kapcsolatos témákat. Ezen ismeretekre vissza kell térni, mindig a gyerekek életkorához és élethelyzetéhez alkalmazkodva.

A kerettantervi szabályozás azt is javasolja: célszerű minden évben legalább tíz osztályfőnöki órát az egészséges életre nevelést szolgáló foglalkozásokra fordítani. A családdal összefüggő kérdések valamilyen formában szinte minden évfolyamon megjelennek ebben az ajánlásban.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése