Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 1., szombat

A TERHESGONDOZÁS MENETE

A terhesgondozás menete


A terhesgondozás törvényben előírt kötelező feladat, melyet szülész-nőgyógyász szakorvos, háziorvos és védőnő végez. 
Nagyon fontos, hogy a kismama pontosan kövesse a gondozó orvosa és a védőnő utasításait, valamint mindig tisztában legyen a terhességének korát illetően, mivel a vizsgálatok a terhesség korához vannak igazítva. Az alábbiakban tájékoztató jelleggel bemutatásra kerülnek a várandósság időtartama alatt a kötelezően elvégzendő, és ajánlott vizsgálatok, áttekintve a terhesgondozás tipikus menetét.
Természetesen ez a leírás az egészséges terheseknek ajánlott 40 hetes programot tartalmazza, melytől egyedi esetekben akár számottevő eltérés is lehetséges.
A terhes gondozásról általában elmondható, hogy
a 16. hétig 4 hetente,
24. hétig 3 hetente
34. hétig 2 hetente,
36 - 40. hétig 1 hetente
40. héttől naponta ajánlott a terhes gondozáson való részvétel.
Minden terhes gondozáskor testsúly- és vérnyomásmérés történik, valamint tapintással megállapítjuk a magzat hozzávetőleges helyzetét, a méh növekedését, tónusát. A terhesség alatt fontos a folyamatos fogászati kontroll, amely a terhesség ideje alatt biztosított pácienseknek a területileg illetékes helyen ingyenes, természetesen a kismamakorábbi fogorvosa is elvégezheti a kontrollokat és a szükséges kezeléseket.
A terhesgondozás során legalább egy alkalommal ajánlatos részt venni belgyógyászati illetve EKG vizsgálaton is, amelyet a területileg illetékes helyen a védőnő és a háziorvos irányítása mellett lehet elvégeztetni.
Diétáról, gyógyszerekről, vitaminokról
Fontos megemlíteni az egészséges életmódra törekvést: teljes dohányzási és drog tilalom, egyéb élvezeti szerek - kávé, tea - mértékletes fogyasztása.
 Megfelelő mennyiségű alvás, pihenés és nem megerőltető, de rendszeres testmozgás. A terhesség alatt ajánlatos bizonyos vitaminkomplex készítmények használata amennyiben a páciens ezt tolerálja, és ez nem okoz külön panaszt, kielégítő táplálék bevitel, zöldség, gyümölcs fogyasztása mellett e készítmény önmagában elegendő lehet. Ajánlatos a folyamatos magnézium-bevitel a panaszoktól függő mennyiségben. Az első harmadban folsav a későbbiekben fluor bevitel illetve folyamatos kalcium és vasbevitel indokolt lehet. Jódhiányos területeken a jód pótlásról is gondoskodni kell.
Fontos hangsúlyt fordítani a megfelelő diétára is: a cukrozott és szénsavas üdítőitalok kerülendőek. Mivel a terhesség és a cukorháztartás összefüggése szoros, alapvetően fontos, hogy kerüljük a szénhidrát dús étkezéseket: krumpli, tészta, kenyér, sütemények és cukor valamint üdítőitalok szerepelnek ezek között. Ugyanakkor fordítsunk hangsúlyt a bő folyadék, fehérje és rostbevitelre: szénsavmentes ásványvíz esetleg 100%os nem cukrozott gyümölcslevek, gyümölcsök, tejtermékek, sajtok, fehér zsírszegény húsok, rost dús gabona készítmények esetleg búzakorpa, búzacsíra és müzli formájában.
Lehetőleg kerüljünk minden vegyszer és gyógyszer bevitelt, illetve, azt egyeztessük a kezelőorvossal.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése