Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 10., hétfő

MIÉRT HALL SZELEKTIVEN A GYERMEK

Miér hall szelektiven a gyermek


A halláskárosodás a helyes beszéd elsajátítását is nehezíti.
Az iskoláskor eléréséig húsz gyermekből egynél tapasztalható az egyik fület érintő halláscsökkenés.- derült ki a Washington University School of Medicine kutatói által készített felmérésből. A fiatal életkorban jelentkező halláscsökkenés jelentősen nehezíti a gyermek beszédértési és nyelvhasználati képességeinek megfelelő fejlődését, olvasható az orvostkeresek.hu portálon.
Alapfeltétel a jó hallás
A korábbi években a gyermekorvosok és a tanárok is egyetértettek abban, hogy ha a gyermek legalább az egyik fülére tökéletesen hall, akkor a másik fülben kialakult halláscsökkenés nem akadályozza majd az anyanyelv elsajátítását és használatát.
 Azonban a legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy már az egyik fülnél kimutatható halláscsökkenés is jelentősen rontja a gyermek nyelvi képességeket felmérő, szóbeli teszteken elért eredményeit.
Kiváltó okok
Halláskárosodás gyermekkorban több okból is kialakulhat. -. Kiváltója lehet veleszületett rendellenesség, a fejet ért sérülés vagy fertőző betegség, például agyhártyagyulladás.
 Az egyik fület érintő halláscsökkenést gyakran hosszú ideig nem ismerik fel. A szülők gyakran a figyelem hiányaként, vagy „szelektív hallásként" értelmezik, ha a gyermek nem, vagy csak késve reagál az adott helyzetben.
A környezet is számít
A Pediatrics folyóiratban megjelent vizsgálatban kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy beszédfejlődés kialakulásában a biológiai adottságok mellett a környezet is fontos szerepet játszik. A gyermekek első életéveiket többségében otthon, a családban töltik. Bölcsődés, óvodás korban is több időt töltenek délutánonként az édesanyjukkal.
Kutatók megfigyelték, hogy a nyelvi képességek elmaradása azoknál a gyermekeknél volt különösen jelentős, ahol a halláskárosodás mellett az édesanya aluliskolázottsága és a család rossz anyagi körülményei is súlyosbították a helyzetet.
Mit tehetünk?
A megértéshez a beszédhangok pontos hallása elengedhetetlen. Csakis ekkor tudja a gyermek a szavakat megkülönböztetni, és így tanulhat meg beszélni.
Halláscsökkenésre gondolhatunk, ha a gyermek gyakran félreérti az elmondottakat és nem mindig képes helyesen kiejteni az egyes hangokat. Előfordulhat, hogy az elhangozott kérdés után válasz helyett csak kérdőn néz ránk.
A halláscsökkenés hatékonyan kezelhető hallásfejlesztés, vagy hallókészülék segítségével. Ha a gyermeknek hallásproblémája van, fordítsunk külön gondot beszédének fejlesztésére. Ennek érdekében beszéd közben forduljunk a gyermek felé, beszéljünk érthetően, kellő hangerővel, hagyjunk időt a hallottak feldolgozására.
A halláscsökkenés idejében felismerve jól kezelhető és így biztosítható a nyelvi képességek megfelelő fejlődése is.
Forrás:
Weborvos#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése