Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 3., hétfő

AJAK HERPESZ KEZELÉSE

(Ajak)herpesz kezelése.




   A mai bejegyzésben a herpesznek azon formájáról esik szó, amely leggyakrabban az ajak részen, ritkábban az arc más területein jelentkezik 

Sajnos nagyon kevés olyan ember van, aki élete során ne esett volna át legalább egyszer a herpesz okozta kellemetlen tüneteken. Ha viszont egyszer átesett, valószínűleg többször visszatér(t.)...

Mivel az első HSV1 fertőzés után a szervezetben tünetmentesen lappang és bizonyos hatásokra (stressz, legyengült állapot, ételek, láz, kimerültség, napsütés, menstruáció...) újra megjelennek a tünetek. Az érintett területen égő, viszkető érzéssel, kipirosodással kezdődik, majd apró hólyagok jelentkeznek, amelyek kis idő után kifakadnak és sárgás, nedvező, hámhiányos területté alakul.


Házi praktikái mindenkinek vannak, de ami az egyik embernél beválik, másnál nem hat

Van aki a kezdeti szakaszban valamilyen magas alkoholtartatmú itallal, fokhagyma reszelékkel, grapefruit-, vagy propolisz-cseppel, parfümmel, fertőtlenítő szerrel (pl.: Phlogosol oldat)... tudja megállítani. (Ez természetesen rendben is van, hisz mindegyik felsorolt szer rendelkezik fertőtlenítő, vagy vírusölő hatással. Ha beválik valamelyik, hisznek benne, alkalmazzák bátran!), de van aki a már kialakult hólyagocskákat maratja le ilyen szerekkel...
(Ebben az esetben számolni kell azzal, hogy nem csak a hólyagokat marjuk fel, hanem nagyobb területen okozunk hámhiányt, ami így nehezebben is gyógyul!)

Hosszú évek tapasztalata mondatja, hogy nem éri meg drasztikusan kezelni, mert a végén csak egy elhúzódó, nehezen gyógyuló problémává válik, ami normális esetben 5-10 nap alatt szépen regenerálódott volna.
Érdemes vírusölő hatóanyagot tartalmazó krémekkel (akár gyógyszeres, akár gyógynövényes) kezelni, nagyon jó tapasztalatok vannak a hatóanyagot nem tartalmazó herpesz elleni tapaszokról, illetve utókezelésnek hámosító kenőcsöket érdemes bevetni.

Most pedig mindezekről egy kicsit bővebben!

Általános tudnivalók a kezelésről:
A fertőzött terület minden kezelése előtt és után is mosson kezet, a fertőzés súlyosbodásának, ill. továbbterjedésének megakadályozása érdekében. A hólyagos, illetve a nedvező szakaszban is fertőző betegségről beszélünk, így nagyon vigyázni kell, hogy kerüljük a más emberekkel való érintkezést; evőeszközöket, poharakat... alaposan mossuk el. Kerüljük a törölközővel való dörzsölését és a törölköző további használatát.
A herpesz vírusok a szem szaruhártyájának fekélyesedését is okozhatják, így vigyázni kell, nehogy a szeméhez érjen.


Gyógyszernek minősülő antivirális hatóanyagot tartalmazó krémek:

- Aciklovir hatóanyagú krémek

(Zovirax krém, Telviran krém, Herpesin krém):


Ez a hatóanyag a keskeny spektrumú vírusellenes szerek közé tartozik, viszont alkalmazási területén igen hatékony. Képes leállítani a herpesz vírus szaporodását. (reprodukcióját). Megfelelő tapasztalat hiányában terhesség és szoptatás alatt csak az orvos kifejezett utasítására alkalmazható. 

- Penciklovir hatóanyagú krém (Fenivir krém):


Az aciklovirhez hasonló kémiai szerkezetű és spektrumú antivirális szer. Szintén leállítja a reprodukciót, de magában a hatásmechanizmusukban eltérés van - ezt inkább nem fejtem ki! :)  Terhesség és szoptatás alatt csak orvosi utasításra alkalmazható.

- Epervudine hatóanyagú kenőcs (Hevizos kenőcs):

Magyar fejlesztésű hatóanyag! Hasonlóan el előző két hatóanyaghoz megállítja a herpesz szaporodását. Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható!
Alkalmazási javallatuk azonos: "A kezelést amint lehet el kell kezdeni, lehetőleg a legkorábbi stádiumban pl. a bizsergés időszakában. A kezelés a későbbi szakaszban is elkezdhető, amikor már megjelentek a hólyagok.
Bőségesen és teljes terjedelmében kenje be a fertőzött bőrfelületet. Ezt a területet naponta 5 alkalommal (kb. 4 óránként) kenje be. A kezelést 5 napig folytassa. Ha ez idő alatt nem teljes a gyógyulás, a kezelés maximum 10 napig folytatható. Amennyiben 10 nap alatt nem sikerült a teljes gyógyulást elérni, vagy ha az ajakherpesz súlyosbodott, orvoshoz kell fordulni."



Gyógynövény kivonatot tartalmazó, egyéb terméknek minősülő krémek:

- Richtofit gél herpesz kezelésére:


"Hatóanyagai: Citromfű, édesgyökér, cickafarkfűolaj, bisebold, allantoin, kollagén. Javallat: Az ajkakon és a genitáliában hatásos a herpers simplex kezelésében. Gátolja a hólyagok kifejlődését, enyhíti a kellemetlen tüneteket."

- Naturland Herpesil gél:

"Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását kísérletek igazolják. A készítmény komponenseinek a Herpes simplex (I) vírusszaporodást gátló (citromfű), gyulladáscsökkentő (kamillavirágzat, kanadai és magas aranyvessző virágos hajtás, tüdőfű levél), fertőtlenítő, bakteriális utófertőzést gátló (vérehulló fecskefű virágos hajtás, kerti és spanyol kakukkfű levél és virág, kamillavirágzat), sebgyógyító (cink-szulfát-heptahidrát, vérehulló fecskefű virágos hajtás) hatását szakirodalmi adatok igazolják."


- Thermál herpeszkrém:

Leírás: "Klinikai vizsgálatok szerint használata gyorsítja a hólyagok beszáradását, megakadályozza azok pörkösödését és az újabb hólyagok keletkezését. A krém természetes hatóanyagai, -a gyógyvizes közegben bioszintézissel előállított metalloproteinek- a szokásos gyógyulási időt látványosan lerövidítik."

- Herstat kenőcs: Propolisz tartalmú kenőcs.

Leírása: "A Herstat® olyan tisztított propolisz kivonatból (Aktív Flavonoid Komplex®) készült szabadalmaztatott termék, amelynek alapanyagát a méhek Kanada nyárfáiról gyűjtötték. A propolisz fertőtlenítő, vírusölő és fájdalomcsillapító hatása pedig jól ismert, gyógyító tulajdonsága bizonyítottan és hatékonyan hozzájárul a beteg, sérült bőr mielőbbi regenerálódásához, gyógyulásához, hámosodásához."

Tapaszok:

Compeed Total Care herpesztapasz (nappali, éjszakai: őszi margitvirág kivonatot is tartalmaz):


A nappali tapasz hatóanyagot nem tartalmaz, mégis nagyon jó hatású termék. A felhelyezés pillanatában enyhíti a feszülő, égető érzést. Elfedi a herpeszt, így megakadályozza az is, hogy állandóan kenegetni, piszkálni akarjuk. (gondolom ismerős érzés). Felgyorsítja a folyamatokat; hamarabb előjönnek a hólyagok, de a kedvező környezetben, amit a tapasz biztosít, sokkal gyorsabban is gyógyulnak.
Az éjszakai változat nem teljesen áttetsző, mivel egy növényi kivonatot is tartalmaz, ami segíti a gyógyulást.


Hasonló hatásmechanizmusú, mint a Compeed, viszont magát a tapaszt nem kell eltávolítani, hanem feloldódik.

Bevételre szánt, recept nélküli étrendkiegészítő-készítmények:

- Lizin-C kapszula:

A lizin egy esszenciális aminosav, amely immunrendszer erősítő és vírusellenes hatással bír. A kapszulában található C-vitamin szintén segíti az immunrendszer működését.

- Epavir kapszula:

A lizin mellett  tengeri halolajból származó omega-3 zsírsav észtereket tartalmaz.
Leírása: "Az Epavír kapszula - természetes hatóanyagai révén - megfelelő készítmény a feszítő érzés és fájdalom megszüntetésére, a tünetek hevességének csökkentésére a gyógyulási periódus lerövidítésére."

Sebgyógyulást elősegítő, hámosító hatású krémek:

 Neogranormon kenőcs,

 Bepanthen kenőcs

Csodát egyik módszertől se várjunk! Nem fog 1-2 nap alatt nyom nélkül elmúlni a herpesz. Ezek a készítmények csak segítenek, hogy hamarabb lefusson a betegség, illetve megakadályozzák a vírus további szaporodását.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése