Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 15., szombat

JÖNNEK A FOGAK !!

Jönnek a fogak –

 

Gyermekek leggyakoribb fogászati problémái

A kicsik még félnek a fogorvosi kezelésektől. Hogyan oldható ez a félelem?


A gyermekeknek az első látogatás a legfontosabb, és az első találkozás a gyermekfogszakorvossal a legmeghatározóbb.
Fontos, hogy erre a találkozásra ne 6-7 éves korban kerüljön sor. Már egészen kicsi korukban el lehet őket hozni, amikor elkezdenek nőni a kicsi kis fogak. A szülőket is el tudjuk látni ilyenkor tanácsokkal, megmutatjuk nekik, hogyan mossák a kicsik fogait, azaz vegyenek részt egy alapos dentálhigiéniai tanácsadáson, így megelőzhetjük a későbbi fogászati problémákat.

Először érdemes úgy elhozni a gyermekeket a fogorvoshoz, hogy csak szüleiket kísérik el. Ekkor alkalmuk van beülni a székbe, megismerni a környezetet. Mi sokszor adunk is a gyerekek kezébe fogászati tükröt, megmutatjuk, hogy otthon miként nézzék meg a fogaikat, hogyan tisztítsák apával és anyával közösen, mire figyeljenek, így legközelebb már nyugodtabban ülnek be újra a székbe.
Az éppen kibújó fogaknál a legelső alkalmakkor csak bepillantunk a szájukba, feljegyezzük, hogy melyik fogak vannak előtörőben, és melyek nőttek már ki. Tanácsot adunk, hogyan lehet a növekvő fogak kapcsán keletkező fájdalmat csökkenteni.

 

Miért kell számon tartani a növekvő tejfogakat?


Az egészséges növekedéshez figyelemmel kell kísérnünk a fogak fejlődését.
Melyik tört elő, melyik mozog, melyik esett már ki, melyik hol tart a növekedésben?
Nő-e a helyére újabb, miért nem esik ki még az, amelyiknek már ki kellett volna?
Az új, maradó fogak elhelyezkedése is fontos. Hogy mennyi helye lesz a többi fognak, hogy lesz-e torlódás, kell-e fogszabályoztatni?
Ezeket a problémákat fontos időben észrevenni és még időben kezeltetni.

 

Hogyan növekednek a gyermekfogak?


Minden fognak megvan a maga ideje, amikor ki kell nőnie, és amikor a felette lévő tejfognak ki kell hullania. Átlagban a tejfogak 16-22 hónapos korban törnek elő, és 10-12 éves korban hullanak ki. Ezt követik a maradó fogak.
Röntgenfelvételen jól látszik, ahogy egymás fölé rendeződve hogyan helyezkednek el a fogak. Ha valamelyik fog nem esik ki az előre várható időben, akkor utána kell nézni, mi okozza a késést, mikorra várható az új fog, kell-e bármit tennünk azért, hogy egészségesen tudjanak fejlődni.

Milyen veszélyek fenyegetik a gyerekek fogait?



A gyermekek ínyét is ugyanúgy érinti az ínygyulladás problémája és a tejfogakat a fogszuvasodásé.

A kezdeti szuvasodás elszíneződéssel jelentkezik, majd idővel érzékenységgel és fájdalommal jár. A fogszuvasodást régen a gyermekfogászati kezelésen ugyanúgy mint a felnőtteknél, a hagyományos fogfúró használatával távolították el. Ez zajos, fájdalmas, bántja a fogat, kellemetlen, a gyerekek nem szerették. Ha lehetséges, akkor mi a Naturadent Lézerfogászatán a gyermekek fogszuvasodásának eltávolításakor is a legújabb, Biolase lézerfogászati eszközeinket használjuk.
A gyerekek szeretik, a kezelés nem fáj, a hangja sem szörnyű, nincs fájdalom és ami a legfontosabb, a legtöbb esetben nem kell érzéstelenítő injekciót sem alkalmaznunk. Ez óriási könnyebbség a gyermekeknek és a szülőknek is.
:Az ínygyulladás nem mindig okoz fájdalmat, és ha a gyerekek nem szólnak, nem minden esetben veszik észre a szülők. Ezért még jobban oda kell figyelni a jelekre. Ezek lehetnek ínyvérzés, élénk piros duzzadt íny, az íny visszahúzódása, vagy tartósan rossz lehelet.
Lézeres kezelések nem terjednek ki a fogba korábban elhelyezett tömőanyagok eltávolítására, továbbá a lézeres kezelések alkalmával bizonyos esetekben szükség van az érzéstelenítő injekció használatára. A lézeres fogászati kezelések különböző előnyei az adott kezelések során különböző mértékben jelentkeznek. Célunk , hogy pácienseink kezelései a lehető legnagyobb nyugalomban és fájdalommentesen történhessenek meg.
Ha ezekre odafigyelünk és időben kérjük a gyermekfogszakorvos segítségét, akkor nagyon gyorsan, fájdalommentesen, játékosan megszüntethetőek ezek a leggyakoribb gyermekfogászati problémák.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése