Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 11., kedd

KRÓNIKUS PARONYCHIA GYERMEKEKNÉL

KRÓNIKUS PARONYCHIA GYERMEKEKNÉL



 

 

Betegség leírása:

·                            A körömredő krónikus gyulladásos megbetegedése, melyet Candida gombafertőzés okoz.

Betegség lefolyása:

·                            A körömredő gyulladása (paronychia) akut és krónikus formában jelentkezhet. Az akut eseteket bakteriális fertőzés, a krónikus eseteket pedig nagyon gyakran Candida albicans gomba okozza. A körömredő a körömlemez eredése felőli vége, melynek bőre néhány milliméter hosszan rányúlik a körömlemezre (cuticula).

A körömredő gyulladására számos tényező hajlamosít gyermekeknél, úgymint a körömrágás, az ujjszopás, az agresszív, a körömredőt ért fizikai, kémiai trauma.
·                            Akut paronychia esetén a körömredő égővörös, kifejezetten fájdalmas, a cuticula elemelkedik a körömlemezről, valamint nyomásra sárgás genny ürül. Krónikus gyulladás esetén a körömredő vöröses, puha tapintású, kifejezetten duzzadt, akár szederszerű felszíne is lehet, rendszerint nem fáj, illetve kompresszióra genny ürülhet. Főleg a krónikus esetek hátterében fordul elő a köröm körüli bőr felázása.

A Candida paronychia általában több hét alatt fokozatosan alakul ki. Általában több körmöt is érint egyszerre és bár általában a kézkörmökön fordul elő, a lábkörmökön is megjelenhet. A tartós nedvesség kedvez a terjedésének,
·                            A diagnózis a lassú és fájdalmatlan kialakulás és a klinikai kép alapján nem különösebben nehéz. Ritkán van szükség a gomba kimutatására. A kimutatás körömredő kompressziójára ürülő gennyből történhet. Ennek során kálium-hidroxidos előkezelést követően a mintában fénymikroszkópos vizsgálattal láthatóak a gombafonalak.
·                            Kezelés
·                             
·                            Első lépésben lokális kezelést alkalmazunk. Gombaellenes szert (econazol, mikonazol, clotrimoxazol, cyclopiroxamin, terbinafin) és glukokortikoid hormont kombinációban tartalmazó kenőcsöket kell az érintett területre kenni. Kerülni kell az ismert hajlamosító tényezőket (körmök ázása, rágása, ujjszopás, körömvágás, stb.) és szükség esetén víztaszító anyagból készült kesztyűt kell viselni.
·                             Amennyiben ez a kezelés nem eredményez javulást felmerül a sebészi kezelés, mely lehet az eponychium marsupialisatiója, vagy a köröm eltávolítása és a körömágyon a már említet kenőcsök alkalmazása.

Igen fontos megemlíteni, hogy a krónikus paronychia esetek kb. 5%-ában valamilyen baktériális fertőzés (Gram-negatív pálcák és coccusok, atípusos Mycobacteriumok) áll a háttérben és esekben az esetekben a gombaellenes szerektől nem várható javulás.

·                             Rezisztens gombafertőzésnek tűnő esetekben lokális antibiotikus kenőcsöket kell első lépésben alkalmazni. Igen-igen ritka esetben előfordulhat, hogy valamilyen a körömredő bőrét, vagy a körömágyat érintő malignus daganat utánozza a krónikus paronychia képét.

A paronychia szövődményeként körömgombásodás (onychomycosis), és a körömlemez leválása alakulhat ki.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése