Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 12., szerda

SZABADITSD MEG GYERMEKEIDET A TELJESITMÉNY KÉNYSZERÉTŐL

             Szabadítsd meg a gyerekeidet a                                                       teljesítmény kényszerétől

 

A nyugalom a valódi játék előfeltétele.
 A gyerekeink akkor tudnak igazán játszani, ha nem töltik meg az életüket olyan dolgok, amelyek kiszorítják az életükből a valódi, szabad játékot. Egyik fontos szülői feladatunk, hogy – akár környezetünk elvárásaival szemben is – gondoskodjunk a gyerekeink számára a játékhoz szükséges szabadságról!
A játékot kiszorító konkurens tevékenységek önmagukban nem feltétlenül rosszak. Csak olyanok, mint a gyomok a kertben. Némelyikük kedves és szép, mégis ki kell őket huzigálnunk, ha elszívják a tápanyagot a növényeinktől. Akkor ártalmas egy elfoglaltság, ha a gyerekeink legfontosabb tevékenysége, a szabad játék helyét foglalja el.
Sajnos ma megpróbáljuk megszokni, hogy jól meglegyünk a lehető legkevesebb játékkal és pihenéssel, mert azt hisszük, hogy a játék és a pihenés a fejlődés útjában áll.
Azt hisszük, hogy nem a nyugalom, hanem a munka az, ami ténylegesen az előmenetelünket, és a jövőre való felkészülésünket szolgálja. Azt gondoljuk, hogy nem a pihenésben, hanem a munkában van a boldog élet záloga: meg kell tanulnunk egyre jobban teljesíteni, egyre többet kihozni magunkból, egyre többet termelni. Azt hisszük, hogy bölcs előrelátással cselekszünk, amikor az eredményesség, nem pedig a nyugalom feltételeit igyekszünk megteremteni a gyerekeink számára. A legjobbat akarjuk, mégis kárt okozunk ezzel, mert a fejlődés elengedhetetlen feltétele a nyugalom.

Szabadságot kellene adnunk a gyerekeinknek az eredményesség és a teljesítmény kényszerétől, ahelyett, hogy még mi is belehajszolnánk őket!
Gyorsan eljön az idő, amikor a munka világában kell majd megállniuk a helyüket, ahol minden az eredményről szól. A munka világában is akkor tudnák kellő rugalmassággal megállni a helyüket, ha, amíg gyerekek, szabadok lehetnének ettől, és érett személyiséggé fejlődhetnének!
 Meg lehetne valahogy oldani, hogy mi, felnőttek (szülők, tanárok, döntéshozók) elég szabadságot adjunk a gyerekeinknek az eredményesség és a teljesítmény kényszerétől?
Divat manapság aránytalanul nagy hangsúlyt fektetni bizonyos képességek kifejlesztésére. Kiváló tornászokat, táncosokat, sportolókat, és versenyképes koponyákat próbálunk nevelni a gyerekeinkből. Sport- és tanulmányi versenyekre készítjük fel őket, mert azt akarjuk, hogy előnnyel induljanak az életbe.
Szinte mindenki egyetért abban, hogy “nem lehet elég korán kezdeni”! Valóban?
Miközben 4-7 éves gyerekeink sok időt és energiát fektetnek egyes képességeik korai fejlesztésébe – és bámulatos eredményeket érnek el –, komoly hátránnyal indulnak a bennük lévő humán potenciál, az emberi lehetőségek kibontakozásának terén.
 Ezt nem én találtam ki: a fejlődési vizsgálatok eredményei egyhangúan ezt támasztják alá, de kevesen vannak, akik a fejlődéslélektani kutatások eredményét emberi nyelven el tudják juttatni a szülőkhöz és a pedagógusokhoz. Az egyik nagyszerű valaki, aki áthidalja a tudományos berkek és a köztünk, “felhasználók” között tátongó szakadékot
– De akkor nem lehet a gyerekemből versenytornász? – kérdezik sokan. – Hogy fog tanulmányi versenyeket nyerni, ha nem kezdünk el már óvodás korában célirányosan foglalkozni vele?
Igen, sok szülő ezt érzi komoly dilemmának. Nekik üzenem: mielőtt belefognak a korai célirányos fejlesztésbe, érdemes nemcsak a várható sikerekkel, hanem a kockázatokkal is számolni.
 A kicsi gyerek nagy árat fizet a szép eredményekért.
Lehet, hogy bajnok lesz belőle, de ha emberi tulajdonságai a gyerekkor hiánya miatt csak részben tudnak kibontakozni, akkor sikerei ellenére sem lesz elégedett ember. Nem fogja jól érezni magát, nem lesz kiegyensúlyozott és boldog, mert a boldogság képessége belülről fakad. Nem a kimagasló gyerekkori teljesítmény teszi lehetővé a boldog (és eredményes) életet, hanem az Isten terve és időzítése szerint teljessé érett (virágzó és gyümölcstermő) személyiség. Célirányos (és természetellenes) korai fejlesztéssel elérhetjük, hogy a gyerekünk érmet nyerjen az olimpián, de azt nem, hogy jól érezze magát az életben, boldog lehessen a kapcsolataiban, és ne roppanjon össze a nehézségek súlya alatt. Az érett személyiségből fakadó életképesség pedig sokkal fontosabb, mint az, hogy ő-e a világ legjobb ifjú tornásza, vagy matematikusa.

Korunkban nem a háborús veszély vagy az éhezés, hanem az eredményesség és a teljesítmény kényszere az, ami elrabolja a gyerekeink gyerekkorát. Jót teszünk velük, ha igyekszünk őket megóvni ettől, amennyire csak lehet.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése