Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 21., péntek

CSIKORGÓ FOGAK

Csikorgó fogak

Ébredt már arra, hogy furcsa zajok jönnek a gyerekszoba felől? Vette már észre Ön is, hogy gyermeke álmában a fogát csikorgatja?
Rémítő élmény hallani, ahogy gyermekünk alvás közben összepréseli a két fogsorát, és csikorgó hangot hallat. Az embernek a hideg futkározik a hátán, és nem csak képletesen, hanem szó szerint is.

Jön a fogtündér


Minden hatodik gyerek csikorgatja a fogát. Ha a jelenség nem tart hosszabb ideig, és csak a fogváltás környékén jelentkezik, akkor még nincs mitől tartani. Ilyenkor egyszerűen arról van szó, hogy a kisgyerek próbálgatja a fogait, szokatlanok neki a szájában megjelenő új dolgok.
A fogcsikorgatás oka fogászati probléma is lehet. Ilyen például, ha a két fogsor nem illik tökéletesen össze. Ilyenkor a gyermek önkéntelenül keresni kezdi azt a helyzetet, melyben állkapcsa ellazulhat. Ennek során a fogak csikorogni kezdenek. Érdemes tehát először a fogorvost felkeresni, aki szükség esetén fogvédőt is felír gyermekének, hogy a fogzománc sérülését elkerüljék.

Félelem

Ha a fogcsikorgatásnak nincs szervi oka, akkor valószínűleg valamilyen szorongás, elfojtott indulat áll a háttérben, például iskolai problémák, diszlexia vagy egyéb tanulási zavar következtében fellépő kudarcélmény.
A fogcsikorgatás mértéke eltérő lehet. Vannak gyerekek, akiknél csak ritkán lehet tapasztalni, mások pedig minden éjjel görcsösen és hosszan csikorgatják a fogukat. Ez gyakran azzal jár, hogy nyugtalanul, forgolódva alszanak, fáradtan, elcsigázva ébrednek.

Mi változott?

A fogcsikorgatást kiváltó szorongás általában valamilyen, a gyermek életében bekövetkező jelentős változáshoz köthető. Például ha a fogcsikorgatás az iskolával párhuzamosan jelentkezik, akkor valószínű, hogy az okokat is az iskolában kell keresni. Feszültségforrás lehet egy kistestvér születése is, hiszen ettől kezdve már meg kell küzdeni a szülő szeretetéért és figyelméért, de felelős lehet egy válás, egy költözés, egy szeretett személy halála, vagy akár a szülő munkanélkülivé válása is.

A fogcsikorgatós gyerekeknek gyakran nagyon magas elvárásoknak kell megfelelniük. Ez eredhet az iskolából vagy a családból, de nem ritkán a gyermek saját maga állít fel szinte teljesíthetetlen követelményeket magának. Ha a magas teljesítménykényszer kívülről, a családból ered, akkor érdemes azon töprengeni, hogy hogyan lehetne csökkenteni a gyermek felé irányuló nyomást.

Ketten együtt

Sokat segíthet a feszültségoldásban, ha a szülő tudatosan időt fordít gyermekére. Menjenek el közösen (kettesben!) sétálni, focizni, galambot vagy kacsát etetni, beszélgetni. Üljenek be valahová egy süteményre, vagy kirakózzanak.
Fordítsa ilyenkor teljes figyelmét gyermeke felé, és ne engedje, hogy a munkája, párja, másik gyermeke elvonja a figyelmét. Legyen kíváncsi gyermekére, és ne ítélkezzen, csak figyeljen, kérdezzen. Az együttléteik során soha ne erőltesse, hogy gyermeke a problémáiról beszéljen, egyszerűen figyeljen oda rá, és adjon neki lehetőséget rá, hogy elmondja, ami bántja – ha akarja.
Esetleg üljenek le, játszanak babákkal, állatfigurákkal, katonákkal, és figyelje meg, milyen problémák, konfliktusok jelennek meg a játékfigurák között. Ez – természetesen közvetett módon – sokat elárulhat róla, hogy gyermekének milyen gondokkal kell megküzdenie.

Nem apróság

Próbáljon elvonatkoztatni saját felnőtt életétől, tapasztalataitól. Lehet, hogy Önnek nem jelent problémát egy rosszindulatú munkatárs egy-egy megjegyzése, gyermekének viszont nyomasztó élmény lehet, ha kicsúfolják, kinevetik, vagy éppen ha a tanító néni megszidja.

Ha a fogcsikorgatás rendszeres, szinte minden éjszaka tapasztalható jelenség, akkor érdemes pszichológushoz fordulni, aki segít a problémák okának felderítésében és a megoldás megkeresésében.
Mindemellett a gyermek számára a legmegfelelőbb feszültségoldás a szülő elfogadása, melyet leginkább a gyakori érintésen keresztül lehet kifejezni. Ölelje, simogassa, puszilja meg gyermekét, vegye az ölébe, ringassa, és nyugtassa meg. Legtöbbet ezzel segíthet neki.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése