Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 14., péntek

SZABADITSD MEG A GYERMEKEIDET AZ ÓVODA ÉS ISKOLA FŐSZEREPÉTŐL

Szabadítsd meg a gyerekeidet az óvoda és az iskola főszerepétől

Miért fárasztó sok szabadidős elfoglaltság?

Sok gondos szülő úgy érzi, hogy ha képességek és kapcsolatok tekintetében is rendesen fel akarja készíteni a gyerekét az életre, akkor hét közben egyik különóráról a másikra, hét végén pedig egyik szüli napi zsúrról a másik társasági eseményre vagy versenyre kell fuvaroznia. Pedig már az óvodában és az iskolában is szervezett tevékenységgel töltik az időt a gyerekeink, ahol egymást váltják a foglalkozások és a képességfejlesztő tevékenységek. Ha a többi idejüket is beosztjuk, ha a szabadidejüket is “hasznosan” kell tölteniük, mikor lesz idejük játszani?

Miért fárasztó a szünet?

Az iskolában elvileg azért van a szünet, hogy a gyerekek ki tudjanak kapcsolódni, tudjanak egy kicsit játszani, lazítani két óra között. Ami viszont ilyenkor folyik, az minden, csak nem játék. Az éretlen gyerekek annyira vágynak egymás elfogadására, annyira fontos nekik, hogy összetartozzanak, annyira félnek az elutasítástól és a kiközösítéstől, hogy amikor egymással vannak, állandóan ezzel foglalkoznak. Nem a játék köti le őket, hanem az, hogy ki kinek a barátja, ki kivel játszik vagy nem játszik, kit nem hívtak meg a szüli napra, ki van velünk, ki nincs velünk.
 A kicsik között is egyre népszerűbb szociális média (a facebook és társai) állandó jelenlétében pedig az iskolások már otthon sem tudnak megpihenni a kortársaknak való megfelelés kényszerétől. A közelségre való törekvés komoly munka, komoly stressz; ilyen feszültségben képtelenség játszani, és lehetetlen fejlődni!
Az iskolai szünetekben a vér kortizol nevű stresszhormon-szintje nem csökken (ahogy kikapcsolódás hatására lennie kellene), hanem emelkedik. A munka állapotát (szimpatikus idegrendszer) nem váltja fel a nyugalom állapota (paraszimpatikus idegrendszer).
 Kortársaik társaságában magukra hagyva tehát a gyerekek a szabad játékra szánt időben sem tudnak kikapcsolódni és valóban játszani. Emiatt nem kipihentebbek a szünet után, sőt, kimerültebbek. Az iskolai szünet egyetlen haszna, hogy a tanár kifújja magát; a gyerekek viszont ezalatt nem pihennek.

Az egésznapos kortárs-közösség nem kicsiknek való!

Gyökeres változásra volna szükség a közoktatási rendszerünkben, és pont nem arra, hogy a gyerekek egyre fiatalabb életkorban kényszerüljenek egész napra népes kortárs-csoportokba.
 Ellenkező irányú változás: a rugalmas, és minél későbbi iskolakezdés szolgálná az elfogadható családi háttérrel rendelkező gyerekek egészségesebb testi-lelki fejlődését!
Egyelőre azonban még szakmai körökben is az a többségi vélemény, hogy minél több időt tölt a gyerek közoktatási intézményekben, annál nagyobb előnnyel kezdi az életet, annál termelékenyebb és hasznosabb tagja lesz a társadalomnak. Pedig ez a felfogás ellentmond mindennek, amit az ember biológiai pihenés-munka ciklusáról tudunk! A kisgyerekek legfontosabb tevékenysége a szabad, valódi játék nem szórakozás, nem romantikus ideál, nemcsak arra jó, hogy szép gyerekkori emlékekkel gazdagodjunk!
A szabad, valódi játék az ember egészséges fejlődésének egyik nélkülözhetetlen alapfeltétele! Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a játék, és nem a munka a fejlődés előretörő csúcsa. Ha egészséges gyerekeket akarunk nevelni, ha azt akarjuk, ogy olyan emberekből álljon a jövő társadalma, akik alapjában véve jól vannak és van kedvük élni, akkor érdemes volna ezt komolyan vennünk.
Akik később kezdik az iskolát, jobb eredménnyel fejezik be. Akik pedig korábban, azoknak végig nehezebb. A kutatási eredmények nem támasztják alá korábbi elképzeléseinket.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése