Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 8., szombat

NYÁRI VESZÉLYEK

Nyári veszélyek

Tombol a nyár, a családok egy része már túl van a nyaraláson. És sokan hazatérve tapasztalják, hogy nincsenek egyedül: kellemetlen 'társbérlőkkel' jöttek vissza a vízpartokról, strandokról. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nyári melegben nem csak mi, bizonyos gombák, baktériumok is jól érzik magukat. Ezért nem árt az óvatosság. 

Milyen fertőző betegségekkel találkozhatunk a nyári időszakban? 
A gyermekek körében leggyakoribb bakteriális bőrfertőzés az ótvar - -, amely a gyengébb ellenálló képességű bőrön, sérülésen keresztül alakul ki.
A vírusos fertőzések közül az úgynevezett uszodaszemölcs és a közönséges szemölcs fordul elő különösen sokszor. Az uszodaszemölcs apró, bőrszínű, behúzódott közepű csomócska, bárhol jelentkezhet a bőrön. A közönséges szemölcs főleg a tenyéren és talpon alakul ki. Mivel mindkettő fertőző, nem szabad elhanyagolni. Nem tanácsos azonban otthon található szerekkel próbálkozni. Ajánlatos bőrgyógyász szakorvost felkeresni.
A gombák szaporodásának is egyik alapfeltétele a meleg, nedves környezet. Uszodában néha az is elég, ha mezítláb belépünk a zuhanyzóba. Ezért nyilvános helyen, strandon, uszodában soha ne járkáljunk papucs nélkül. Van egy másik fertőzés, amely nyáron fordul elő leggyakrabban.
 Ez a napgomba, amely testszerte elterjedhet. Elszórtan, kerek, világos foltokban jelentkezik a bőrön.

Halványabb, mint a test többi területe, mert a fertőzött rész nem tud lebarnulni. 

A lágyékhajlatban előforduló gombásodás is gyakrabban jelenik meg nyáron. A húgycső és hüvely fertőzése azonban nem az évszakok változásának következménye. Hátterében cukorbetegség, legyengült immunrendszer, valamint bizonyos gyógyszerekek mellékhatása áll.

A herpeszvírus aktivizálódását is provokálhatja az erős napsugárzás. Hasonló a helyzet a napfényallergiával, amely nem veszélyes, de igen kellemetlen tud lenni. Erős viszketéssel és vörös hólyagok kialakulásával jár, főleg az első napozást követően. Ekkor ajánlatos a magas faktorú fényvédő krém használata és természetesen a napfény kerülése. Akinek a bőre hajlamos kiütésekkel reagálni a napfényre, okosan teszi, ha már egy hónappal a nyaralás előtt heti egyszeri szoláriumozással hozzászoktatja a bőrét az UV-sugárzáshoz. 

Figyelem! 


Nyáron, nyaralás idején is előfordulhat, hogy gyógyszert kell szednünk. Több fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő mellékhatása, hogy fényérzékennyé teszi a bőrt. Feltétlenül olvassuk el a tájékoztatót, s ha ilyen pirulát veszünk be, legalább 12 óráig ne menjünk napra, hogy elkerüljük a makacs bőrgyulladást.

A kislányok különösen érzékenyek


Ha a nyári fertőzésekről beszélünk, a kislányokról külön is szót kell ejteni.
 Ők fokozottan veszélyeztetettek, mivel náluk a petefészek nőihormon-termelése még minimális, így az ösztrogén jótékony védőhatása nem tud érvényesülni. Az első menses előtt a lányok hüvelyhámja csak egyrétegű, ezért sokkal sérülékenyebb a elnőttekénél. A nagyajkak zsírtartalma alacsony, nem védi a hüvelybemenetet, kisajkak pedig egyáltalán nincsenek, ezek csak a pubertáskorban fejlődnek ki. A nemi szőrzet hiánya miatt is védtelenebbek a kislányok. Náluk a normál hüvelyflóra is hiányzik, így sokkal nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve. Gyermekkorban inkább a baktériumok megtelepedésének kedvez a hormonhiányos állapot, a gombás fertőzések ebben a korban ritkábbak.
A pubertáskort megelőző hormonális változásokkal azonban megteremtődik a gombás elváltozások feltétele is.
-Soha ne játsszon a gyerek fürdőnadrág nélkül! Ne üljön meztelenül a homokba, székre, hintára! Vizes alsóneműjét azonnal cseréljük szárazra! Ha mégis észrevennénk gyermekeinknél váladékozást, ne szégyelljük elvinni őket gyermeknőgyógyászhoz, ugyanis ha nem kezelik, krónikussá válhat a fertőzés. Ez vizelési panaszokat, a hüvelyfal összetapadását okozhatja, sőt a felnőttkori meddőség előzménye is lehet. 

Kényes kérdések
Az orvosok a megmondhatói, hogy a nyári egy-két éjszakás szerelmek milyen gyakran végződnek a rendelőkben
.
 A gonorrhoea olyan baktérium okozta fertőzés, amely kizárólag nemi érintkezés útján terjed. Nőknél a fertőzés akár hónapokig panaszmentes lehet. A férfiak gyakrabban lesznek már néhány nap után betegek. A fertőzés első tünete a gyakori vizelési inger, az égető, szúró fájdalom a húgycső tájékán, amelyet gennyes folyás kísér. A fertőzés nőknél ráterjedhet a belső nemi szervekre is. A kezelés legfontosabb gyógyszere a penicillin, amellyel a partnert is kötelező kezelni. A fertőzés megelőzésének egyetlen biztos módszere a gumi óvszer használata.

 Amely a gonorrhoeánál súlyosabb fertőzéseknek, például az AIDS-nek is egyetlen ellenszere. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése