Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 19., szerda

INDULATOK KEZELÉSE

Indulatok kezelése 


A fejlődés forrása a belső nyugalom

Miért olyan indulatosak a kisgyerekek? Miért hisztiznek? Miért ütnek, rúgnak, harapnak?
A fejlődést előmozdító belső nyugalom három legfontosabb feltétele…

A játék a fejlődés előretörő csúcsa

Gyerekeink életének első hat évét a játék határozza meg. Támogatnunk kell őket a szabad játékban ahhoz, hogy érett emberré fejlődhessenek. Játék közben következmény nélkül nyilvánulhatnak meg az indulatok

Hibáztál? Nagyszerű alkalom!

Hibáztál? “Hasra estél” a gyerekeid előtt? Szégyenletesen viselkedtél? Elvesztetted a fejed? Igazságtalanul bántál velük? Nagyszerű alkalom! Megtaníthatod neki, hogy működik a hétköznapi szeretet az emberi kapcsolatokban.

Mi hiányzik a gyerekeknek?

Gondoltál-e már arra, hogy a dacos, agresszív, engedetlen, kiabáló, szemtelen, féktelen, rosszul viselkedő gyereked is igazi szükségletet jelez a kellemetlen megnyilvánulásaival… csak épp nem a legjobb eszközökkel?

A fegyelmezés öt lépése

A kicsik (1-3 éves totyogók) gyengéd és határozott fegyelmezésének öt lépése és a maciölelés.

Féltékeny a gyerek

Mit tegyünk, ha már felütötte a fejét a féltékenység, és gyerekünk fél, hogy az új jövevény miatt elveszített valamit a szeretetünkből? Bántja a testvérét, újra kisbabásan viselkedik, minden percben a figyelmünket igényli, utálja az új párunkat, vagy nem akar bennünket kettesben hagyni?

Érzelmi taktikákkal ne manipuláld a gyermekedet!

Ne próbáld “okosan rávenni”, hogy azt tegye vagy gondolja, amit szeretnél! A szeretetmegvonással való zsarolás, a sértődött hallgatás, a hátsó szándékból fakadó kedveskedés megrontja a kapcsolatotokat, és a rossz minta megrabolja gyermeked későbbi kapcsolatait is.

Miért nem bűn az indulatos magatartás, és hogy segíthetünk rajta?


A gyerek időnként félreért, vagy nem tud feldolgozni valamit, amit látott, vagy hallott, és felborul a lelki egyensúlya. Az indulat-kitörések büntetéssel való visszaszorítása viszont nem jó megoldás.

Büntetés, kiállítós bünti… ha ne büntessem, mit csináljak?


A büntetés (mindegy, hogy fenekes, vagy kiállítós bünti) szembeállítja a gyerekkel a szülőt. Pedig a gyerek nem az ellenfelünk

Aki jól van, az jól viselkedik


Annak gyűlik meg a baja az önuralom-gyakorlással és a közösségbe való beilleszkedéssel, aki átmenetileg, vagy tartósan elveszítette a belső egyensúlyát. A belső egyensúlyvesztés tükröződik az erőszakos agresszív, deviáns magatartáson is.

Dühkitörés, Hiszti, Nyafogás

Amikor egy kisember frusztrált, ingerült, csalódott, vagy csak egyszerűen túl van magán, a fegyelmezés lehetőségein és nem a gyengéd kapcsolaton kezdünk el tűnődni.

A gyerek lelki egészségének alakulása a különböző nevelési stílusokban

A különböző nevelési stílusok hatása a gyerek lelki egészségére és jövőbeni kapcsolataira. A biztonságérzet, a biztonságos kötődés és a kellő önbizalom kialakulásához a bizalmas szülő-gyerek kapcsolat és a jól érzékelhető korlátok együttes jelenléte szükséges. Lelki egészség és kapcsolatok alakulása a KÉK nevelés hatására A kirepülő gyerek felkészült az életre: biztonságban érzi magát, van önbizalma; gyermekkorban…

Segítség! Köpköd a gyerek!

A köpködés szinte mindenütt a világon a tiszteletlenség jele. Érthető, ha személyes sértésnek veszi a szülő, és felháborodva reagál

Érzelmek és indulatok kezelése a különböző nevelési stílusokban

A negatív érzelmi megnyilvánulások szükségletet, hiányt, az egyensúly kibillenését jelzik. Semmilyen érzelem nem bűn, de az érzelmek kifejezésének van elfogadható és elfogadhatatlan módja.

Érzelem

Érzelem – szervezetünk kémiai reakciója arra, amit a bennünket ért ingerekről (élményekről, körülményekről, személyekről) gondolunk.

Szemtelen és ellenséges a kamasz – Mit csináljak?

Nem kell válaszolni minden kritikára, amit a fejedhez vág. A határokat jelöld ki: legyen tere érzései kifejezésére, de az indulatait ne zúdíthassa rád…
.

Ha felmegy a pumpa…

Az indulat nem olyasmi, amit, ha “felszabadítanak”, “kiengednek”, “levezetnek”, akkor elillan, mint a kéményen át távozó füst. A dühöngés mérgeket szabadít fel a szervezetedben ahelyett, hogy felszabadulást nyújtana.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése