Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 4., kedd

A KÖVÉRSÉG KIALAKULÁSÁNAK OKAI

A kövérség kialakulásának okai

KÖVÉRSÉG

A kövérség a XXI. század betegsége. A jelenkori, ülő életvitel, stressz, rendszertelen táplálkozás, feldolgozott élelmiszer és a tartósítókban gazdag üdítők, ezek a fő okai a mértéktelen elhízásnak.
A definíció szerint elhízottnak számít akinek súlya 20 %-kal meghaladja a testsúly kalkulátorok ( pl. BMI ) által ajánlott ideális súlyt.
 Úgy saccolják, hogy Európában a férfiak 15%-a és a nők 22%-a érintett ebben a betegségben.
 A kövérség sok betegség okozója, olyan mint a cukorbetegség, némely rosszindulatú daganat, szívelégtelenség, vérkeringési zavarok valamint izületi problémák. A megfelelő testsúly növeli az esélyét a hosszabb életnek és javítja a pszichofizikai kondíciónkat az öreg években.


A kövérség kialakulásának okai:

Az okok különbözőek lehetnek. Közéjük tartozhat:

- egészségtelen életvitel - kevés mozgás, gyorséttermi kalória dús ételek és a stressz,
- alkohol fogyasztás, amely növeli a szervezetnek átadott energia adagot (ún. üres energia )
- pszichológiai okok - a kövérség néha összefügg azzal, hogy elvesztik a kontrolt az ételfogyasztás felett, olyan szituációkban amikor az elhízott személy valamilyen sikertelenséget vagy a stresszt az evéssel vezeti le.
- genetikai hajlamok - a hízásra való hajlam lehet genetikai, ha a szülőknek problémái vannak a túlsúllyal, nagy a valószínűsége, hogy a gyerekeiknek is hasonló gondjaik lesznek.


A kövérség típusai

Hasra rakodó kövérség
Ez a típus legtöbbször a férfiaknál jelentkezik, de nem kerüli el a nőket sem. Megállapítható az ún. WHR index analízisével - derék és csípő arány - amikor egymással elosztva az eredmény nőknél meghaladja a 0,8-t és férfiaknál az 1-t. A kövérségnek ez a fajtája a fejlett országokban jellemző, egyre nagyobb számban hazánkban is. Fő kiváltó oka a mozgásszegény életmód és a rossz táplálkozási szokások. Pszichikai és genetikai okok is előidézhetik.
A hasi kövérségnek súlyosabb következményei lehetnek mint más típusú elhízásnak. Előidézhet olyan problémákat mint a cukorbetegség, érelmeszesedés, koszorúér betegség, magas vérnyomás. A hasi kövérség esetén megfigyelhetők olyan kellemetlen jelenségek mint a nehéz légzés és fulladás. Előfordulnak problémák a bőrrel és hajjal.

Far és comb típusú kövérség

Kevésbé káros mint a hasi kövérség. Tipikus női kövérség, a zsírszövetek a combok és far táján halmozódnak. Nem okoz speciális gyógyítást, de okozhat visszereket ill. csontozati elváltozásokat.


Hogyan küzdjünk a kövérséggel?

1. Speciális diétát kell alkalmazni, amit orvos vagy dietetikus állít össze. Az optimális diétának tartalmaznia kell minden a szervezetnek szükséges tápláló összetevőt és alkalmazkodnia kell személyre szabottan minden ember egyéni igényéhez.

2. Nem szabad, hogy fellépjen a "jojó" hatás - különösképp vigyázni kell az ún. csoda diétákkal, amelyek főleg a vízvesztéssel gyors súlycsökkenést idéznek elő, utána pedig gyorsan visszatér a kiindulási méret. Ez a hatás súlyos egészség károsodással járhat.

3. Elkell kezdeni, vagy néhány esetben növelni kell a fizikai aktivitást, az egyéni fizikai teljesítőképességhez mérten kell igénybe venni az edzőtermet, uszodát, fitnesztermet.

4. Többször kell keveset enni úgy, hogy ne éheztessük ki a szervezetet, kerüljük az egyszeri sok ételfogyasztást. A szervezet gyorsabban dolgozza fel a kis adagokat.

5. Ajánlatos a nagy mennyiségű vízfogyasztás ( kb. 2 liter naponta ).

6. Tanácsos a rendszeres reggeli fogyasztás, még a munkába vagy iskolába menetel előtt. A reggeli a legfontosabb étkezés, ha kihagyjuk a szervezet már nem tud megbirkózni a kimaradt energia pótlásával.

7. Ajánlatos a csökkentése, de legjobb a teljes elhagyása az alkohol fogyasztásnak.

8. Tanácsos 2-3 órával hamarabb megejteni az utolsó étkezést a lefekvés előtt.

9. Nem szabad elfelejteni, hogy fogyásnál bőrünk nagyobb odafigyelést és ápolást igényel, mivel a súlycsökkenéssel felléphetnek olyan problémák mint a bőr megereszkedés, cellulit vagy striák.


A KEZELÉS MÓDSZEREI

- étkezési tippek
- tornagyakorlatok
- masszázs
- kezelések
- hogyan takarhatjuk el a narancsbőrt ?

Több módszer létezik arra, hogyan szabaduljunk meg a cellulittól, de csak akkor lesz igazán sikeres és eredményes, hogyha az egész ügyet komplex módon kezeljük, alkalmazva erre a célra kifejlesztett kozmetikai termékeket, illetve masszázs és diéta alkalmazása elengedhetetlen ilyenkor.

Általában azért kezdjük el a cellulit elleni harcot és ezzel kapcsolatban a kezelést, mert csinosak szeretnénk lenni a vakáció közeledtével, főleg ha a szabadságunkat napos tengerparton szándékozunk eltölteni. A forró nyári napokon mini szoknyában szeretnénk sétálni, a parton pedig semmilyen ellenállás nélkül felvenni a fürdőruhát.

De mit tegyünk abban az esetben, ha a makacs narancsbőr nem tűnik el az indulásig?
Természetesen el lehet takarni magunkra vett ruhával, de vannak erre jobb módszerek is.

Az már köztudott, hogy az erősen barnított testen kevésbé látható a bőrünk esetleges hibái, tökéletlenségei. Ennek ellenére nem javasoljuk a hetente többszöri szolárium látogatást, mert igaz, hogy a cellulit kevésbé lesz látható, de a bőrünk ilyenkor veszít a nedvességtartalmából és a színe sem lesz természetes.

Ellenben nagyon jó megoldást nyújtanak a komplex bőrfeszesítő - barnító balzsamok mint pl. a balzsam a Slim Extreme 3D szériából, mely nem csak intenzíven feszesíti, de szép, arany árnyalatot biztosít bőrünknek. A készítmény tartósabbá teszi a már meglévő napfürdők alkalmával szerzett barnaságot és intenzíven hidratálja a száraz, igénybe vett bőrünket. Végeredményben az alakunk karcsúbb és átformált lesz, és még örülhetünk is a gyönyörű és tartós barnaságnak.


TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK

Az összes bőrproblémánk az egészségtelen étkezési szokásokkal függ össze. Tudjuk, hogy az általunk fogyasztott ételeket többszörösen kezelik és mindenféle kémiai anyagokkal gazdagítják. Ezért hogy megszabaduljunk a narancsbőrtől és belsőleg is megerősítsünk a szervezetünket nagyon fontos egy pár alapelv betartása:

1. Mérsékeld az édességek és a fast food típusú ételek fogyasztását. Ilyen jellegű ételek a szervezetünkben való zsír lerakodását növelik. Ezen kívül a fast food termékek óriási mennyiségű zsírok és színhidrátok mellett, nagy mennyiségű tartósítószert tartalmaznak. Ezek az anyagok javítják az ételek ízét és kinézetét, de toxikus mérgező anyagokat is találhatunk benne, melyek kis mennyiségben is ártalmasak az egészségünkre.

2. Naponta legalább 1,5-2 l vizet ajánlatos fogyasztani. A víz kimossa ugyanis a toxikus anyagokat a szervezetünkből. Kis mennyiségű vízfogyasztás a mérgek raktározását segíti elő.

3. Felejtsd el az olajban, zsírban való sütést. Kezd el a párolással való ételek készítését - a zöldségek ilyenkor nem veszítenek a szervezetünk részére oly értékes vitaminokból. A másik ételkészítési mód - a zsiradék nélküli sütés - grillezés, rostonsült, fóliában sült stb. Bő olajban, zsírban sütés folyamán az ételben olyan anyagok szabadulnak fel, melyek a daganatos betegségek okozói is lehetnek.

4. Barátkozz meg a zöldség - és gyümölcsfélékkel. Az egészséges táplálkozás alapvető eleme a vitaminokban gazdag zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. Ha cellulit problémáid vannak ajánlott a nagy mennyiségű citrus fogyasztása, ezek a gyümölcsök sok C vitamint tartalmaznak, mely elősegíti a kollagén újraképződését és jótékony hatással van a bőrünk rugalmasságára. Érdemes sok almát enni, ugyanis az almarostok megakadályozzák a zsír felszívódását. Az egészséges, rugalmas bőrért való harcban segít a hagyma és a fokhagyma. A kén- tartalmuk elősegíti a zsírok gyors bontását kis részecskékre, ily módon gyors kiürítését a szervezetből. Javasolt még a vízhajtó gyümölcsök, zöldségek fogyasztása: eper, cseresznye, petrezselyem zöldje. Kálium tartalmú saláta, burgonya és paradicsom nem hiányozhat a diétádból, ez az elem pozitívan hat a szervezetünkre A vízháztartásunk szabályozása a fő feladata. Ödémás, duzzadt állapotok kezelésére kiváló.

5. Vége a fehér pékáruval. A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, pékárut és nővényi rostokban gazdag müzlit kell előnyben részesíteni.

6. Mondj le a kávéról és a cigarettáról. Legfeljebb két csésze kávé engedélyezett naponta, a cigarettát pedig feltétlenül felejtsd el.

7. Igyál sok zöld - és vörös teát. Tudományosan bizonyított, hogy a két tea jótékony hatással van az egészségünkre. Zöld tea segíti a gyors mérgező salakanyagok távozását, szabályozza a vérkeringést és csökkenti a koleszterinszintet. A vörös tea az összes tea közül a legtöbb mikroelemet tartalmazó ital. Zsírégető hatása ismert, a benne lévő flavonoidok pedig erősítik a véredények falait.

8. Az ételek elkészítésénél só helyett inkább a fűszereket részesítsd előnyben. A só visszatartja a szervezetünkben felgyülemlett vizet, ödémát, duzzadtságot okozva ily módon.

9. Könnyen emészthető ételeket fogyaszd. Ide tartoznak főleg a fehér húsok, barna rizs és a halak. Ezek az élelmiszerek jótékony befolyással vannak az anyagcsere folyamatára. Gyorsabban zajlik az emésztés.

10. Egyél zsírsavakban gazdag termékeket. Ezek főleg diófélék és a növényi olajok. A bőrünk állapotára hatnak, gátolják a zsír lerakodását, a zsírégető hatása bizonyított.

11. Soha ne éhezz. Egészséges táplálkozás nem egyenlő a sanyargatással. Az úgynevezett tisztító kúrák - éhezés - csakis kimondottan orvosi felügyelet alatt javasolt alkalmazni.

12. Egyél keveset, de gyakran. Ilyenkor a szervezetünk gyorsabban égeti a kalóriákat, Te viszont soha nem fogsz éhezni.

13. 18.00 után igyekezz csak könnyen emészthető ételeket enni.

14. Az utolsó étkezésed 2-3 óra a lefekvés előtt történjen.


Az alvás alatt a testünk metabolizmusa csökken, ezért ajánlatos időt biztosítani az anyagcserére.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése