Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 18., kedd

A GYERMEK TEJFOGAINAK ELHANYAGOLÁSA

A gyermek tejfogainak elhanyagolása problémát okozhat a maradandó fogaknak is


A gyermekek tejfogai legalább annyi ápolást igényelnek, mint a felnőttek fogai. Ha ezt elhanyagoljuk, maradandó károsodást okozhatunk gyermekünk fogainak - állítják a fogorvosok.


A háromévesnél fiatalabb gyermekek nagyjából 20%-a szenved fogszuvasodásban, de ez nemcsak fogfájással jár a számukra, hanem annak is megnöveli az esélyét, hogy maradandó fogaik később károsodást szenvednek. A tejfogak irányítják az alattuk növekvő, maradandó fogak fejlődését. Ezért ha a tejfogak egészsége károsodik, ez akár azt is eredményezheti, hogy a gyermeknek később fogszabályozó kezelésen kell részt vennie, ami esetenként sok pénzbe kerülhet.
 "A szülőknek érdemes lenne hozzászoktatniuk gyermekeiket ínyük rendszeres tisztításához, még mielőtt az első fogak megjelennek" - Ezt megtehetjük vizes ruhával, vagy valamilyen puha anyagból készült kefével. A baktériumok megtelepedhetnek a szájüregben, és mikor a tejfogak kezdenek kinőni, már sokkal nehezebb hozzászoktatni a gyermeket a rendszeres fogtisztításhoz.

Amikor a gyermek első fogai megjelennek, a szülőknek még nagyobb figyelmet kell a fogápolásra fordítaniuk. "Ez sok szülőt ér meglepetésként, mert nincsenek vele tisztában, hogy kellő gondot kell fordítaniuk gyermekük tejfogaira is" –
. Az egyik ok, amiért erre szükség van, az a tejfogak jóval nagyobb érzékenysége. Ennek oka, hogy amikor az új fogak kibújnak, még nem keményedtek meg teljes mértékben, és részben hiányoznak belőlük az ásványi anyagok is. Emiatt sokkal inkább ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének, szemben a már végleges fogakkal.

Ha elhanyagoljuk gyermekünk fogainak ápolását, akkor a fogak könnyebben kilyukadnak, ami aztán az egész gyermekkorban érezteti hatását, mivel sok tejfogra akár még 12 éves korig is szükség lehet. A kicsik fogainak tisztításához egy kisebb méretű fogkefét és egy kevés vizet érdemes használni. Két éves kor környékén el lehet kezdeni a fogkrém használatát is, mivel ekkor a gyermek már ki tudja köpni és nem nyeli le a fogkrémet. A fogselyem alkalmazása onnantól kezdve javasolt, amikor a gyermeknél megjelenik két olyan fog, amelyek összeérnek.

A megfelelő étrend szintén segítheti a kisgyermek fogainak egészséges állapotban történő megőrzését. "Elalvás előtt lehetőleg ne engedjük meg, hogy gyermekünk tiszta vízen kívül bármilyen más italt fogyasszon..
Ha már képesek egyedül is megtartani a fogkefét, akkor érdemes megmutatni számukra, hogy miként kell vele alaposan megtisztítani a fogakat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyermek képes lenne egyedül is rendszeresen fogat mosni, ezért nagyjából hat éves korig ebben még érdemes a szülőnek is segítenie. További négy éven keresztül fontos lehet az is, hogy ellenőrizzük, vajon gyermekünk megfelelően mossa-e fogait, és ha nem, akkor ezt utólag elvégezzük helyette.

Az étrend később is fontos szerepet játszik a fogak egészségének megőrzésében. A Journal of American Dental Association c. fogászati folyóiratban 2004-ben megjelent tanulmány szerint azoknál a gyermekeknél, akik nem reggeliznek minden nap, sokkal nagyobb a fogszuvasodás esélye. Ennek fő oka, hogy ezek a gyermekek napközben hajlamosabbak a nassolásra.
 A fogszuvasodás mértékére vonatkozó eredmény azokra is igaz volt, akik nem fogyasztottak naponta többször zöldségeket, illetve gyümölcsöt. A fogorvosok azt tanácsolják továbbá a szülőknek, hogy korlátozzák a gyermekük által fogyasztott cukortartalmú ételek és italok fogyasztását. Minden szülő számára ajánlott az is, hogy kb. hat hónappal azt követően, hogy a gyermek első fogai megjelentek, keressék fel a fogászati rendelőt.

[origo] egészség


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése