Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. január 23., szombat

GYERMEKKORI ELHIZÁS-SZIVBETEGSÉSGyermekkori elhízás, szívbetegségAz elhízott gyermekek szívén olyan jelek figyelhetők meg, melyek csak felnőtt szívbetegek esetében tapasztalhatók.
Forrás: dr. Kevin Harris, Canadian Cardiovascular Congress 2010

A túlsúlyos fiatalokon végzett tanulmány azt mutatta, hogy az elhízott gyerekek erei olyan merevvé válhatnak, mint amilyenek az idősebb szívbetegek vérerei.

Az aorta merevsége így a szív-, és érrendszeri betegség kialakulásának korai jele lehet elhízott gyermekeknél.

Az aorta a legnagyobb ütőér az emberi szervezetben. Feladata, hogy oxigén dús vért szállítson a többi artériába, ezáltal a test sejtjeihez. Az aorta rugalmasságának elvesztése tipikusan az életkorral áll kapcsolatban és jó előjele lehet jövőbeni kardiális eseménynek felnőttekben.A normálisan működő aorta rugalmas, ezáltal segíti a véráramlást. Amikor elveszíti ezen tulajdonságát, tehát merevvé válik, akkor nagy valószínűséggel szív-, és érrendszeri betegség követi, ami korai szíveredetű halálhoz vezethet.

dr. Harris tanulmányában a gyerekek átlagos életkora 13 év volt. A kutatócsoport 63 elhízott gyermeket hasonlított össze 55 normál testsúlyú gyermekkel. Mérték a vérnyomásukat, vérzsír értékeiket és BMI indexüket. Megvizsgálták őket ECHO-val, és szintén ultrahanggal megnézték az ereiket. Ezzel a módszerrel mérték meg a vár áramlási sebességét az aortában, valamint az aorta rugalmasságának mértékét.

A szisztolés vérnyomás magasabb volt az elhízott gyerekekben, de nem nagymértékben. A vérzsír értékek is normálisak voltak (LDL, HDL koleszterin, összkoleszterin).

Azonban az ultrahang abnormális értékeket mutatott a vér áramlási sebességének és az aorta rugalmasságának értékeiben.Az eredmények erősen szignifikánsnak bizonyultak, az aorta jelentősen veszített rugalmasságából az elhízott gyerekeknél, miközben más értékeik nem romlottak jelentősen (vérnyomás, koleszterin, stb.).

Már régóta tudjuk, hogy erős kapcsolat van az egészségtelen életmód és a szívbetegségek kialakulása között, most azonban világosan láthatjuk, hogy ez a rizikó nem kerüli el gyermekeinket sem. A nem megfelelő táplálkozás és a mozgás hiánya veszélyezteti a gyermekek egészségét, és negatív hatással lehet életkilátásaikra. Éppen ezért újra kell gondolnunk modern életmódunkat, hogy hatékonyan védelmezhessük gyermekeink egészségét.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése