Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. január 24., vasárnap

Hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) gyermekkorbanHasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) gyermekkorban
A hasnyálmirigy a hasüregben mélyen, a gyomor és belek mögött található, ezért rejtett és nehezen vizsgálható szervünk.
Benne az ún. külső elválasztású mirigyek emésztőenzimeket, a belső elválasztásúak hormonokat termelnek. Hormontermelésével (pl. inzulin) a szénhidrátanyagcserében, fehérje, szénhidrát és zsírbontó enzimek termelésével az elfogyasztott táplálék emésztésében játszik fontos szerepet. A folyamatosan termelődő és tárolt emésztőenzimek evés kapcsán a kivezető rendszerbe, majd egy speciális, zároizomzattal ellátott nyíláson (papilla Vateri) keresztül a patkóbélbe jutnak. Hasnyálmirigy-gyulladás kialakulása esetén a hasnyálmirigyben termelődő emésztőenzimek már a mirigyen belül aktiválódnak, és károsítják a sejteket, szövetet. Az erre a károsodásra kialakult gyulladásos reakciót nevezzük hasnyálmirigy-gyulladásnak. A gyulladás lehet akut, hirtelen kialakuló vagy lassan kifejlődő, de tartósan fennálló krónikus.
Gyermekkorban a hasnyálmirigy gyulladás heveny, akut formáját korábban ritkának gondoltuk, de az újabb epidemiológiai adatok alapján az elmúlt 10-15 évben a gyermekkori előfordulás világszerte növekedést mutat. Két nagyobb vizsgálat szerint, Amerikában és Ausztráliában 100.000 gyermekből évente 3,6, illetve 13,2 betegszik meg. Egy 2011-ben megalakult szervezetnek, a Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoportnak köszönhetően megkezdődött a hazai adatgyűjtés felnőttek és későbbiekben gyermekek körében is.
A nemzetközi vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a gyermekkorban ritkán gondolunk hasnyálmirigy gyulladásra. A betegség típusos tünete a tartósan fennálló hasi fájdalom, hányás. Az ilyen panasszal orvoshoz forduló gyermekek esetében gondolnunk kell a hasnyálmirigy gyulladásra is.
Mi okozhat akut hasnyálmirigy-gyulladást?
A hasnyálmirigy gyulladáshoz számos ok vezethet, felnőttkorban gyakori alkoholos eredetű kórformák ritkák, epekövesség okozta hasnyálmirigy gyulladás gyakoribb, mely gyakran az elhízással, örökletes hajlammal áll összefüggésben. Leggyakrabban epeúti betegség, trauma, gyógyszer, szisztémás betegség vagy fertőzés áll a hasnyálmirigy-gyulladás hátterében. A több szervrendszert is érintő ún. multiszisztémás megbetegedések (pl. szepszis, hemolitikus uraemiás szindróma, szisztémás lupus erythematosus) is okozhatnak pancreatitist, ritkábban, de társulhat gyulladásos bélbetegséghez, coeliakiahoz, hátterében a cisztás fibrózist is keresni kell. Számos gyógyszer, mint pl. valproat, mercaptopurin, azathioprin, szteroid, mesalazin és tetracyclinek is okozhatnak akut hasnyálmirigy-gyulladást. A fertőzéses eredetű, metabolikus okokhoz (emelkedett kálcium és triglicerid szintek), a pancreato-biliaris rendszer fejlődési rendellenességeihez (pancreas divisum, anulare) társuló kórformák és az autoimmun pancreatitis ritkák.
Azonban az etiológia keresésénél gyakran nem találunk kiváltó okot, így a betegség ismeretlen eredetű marad. Ezen esetekben jelentős szerepet tulajdonítanak a genetikai háttérnek. Fontosnak bizonyul minden olyan esetben, mikor a hasnyálmirigy-gyulladás ismételten lép fel és nem lehet kiváltó okot azonosítani, a genetikai vizsgálatok elvégzése.
Kórházunk gasztroenterológiai részlege csatlakozott a korábban említett munkacsoport pancreas regiszteréhez és lehetőségünk van a hasnyálmirigy betegségben szenvedő gyermekek teljeskörű kivizsgálására, beleértve a genetikai vizsgálatok elvégzését.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése