Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. január 24., vasárnap

MIT KEZDJÜNK A GERINCZANASZOKKAL



Mit kezdjünk a gerincpanaszokkal?
MIT KEZDJÜNK A GERINCPANASZOKKAL?
Preventív gerinctrénerként gyakran kapok olyan kérdéseket, hogy gerincsérvvel vagy diagnosztizált scoliosis-sal lehet-e, érdemes-e részt venni az Online Gerinctorna órákon, Nos, mivel az ilyen, és ehhez hasonló kérdések valóban gyakoriak, ezért ebben a cikksorozatban szeretnék átfogó képet adni a gerincpanaszok esetén rendelkezésre álló terápiás, illetve preventív lehetőségekről. Szót ejteni ezek összehasonlításáról, valamint elmondani saját tapasztalataimat is e téren.
A FÁJDALOM ÉRTÜNK VAN!
Fontos, hogy a fájdalomra úgy tekintsünk, mint ami értünk van. Egy Isten adta jelző rendszer, ami arra figyelmeztet, hogy valami nincs rendben. Ennek persze vannak fokozatai, és egy erős fájdalom esetén már nyilván nem azon gondolkozunk, hogy jaj de jó, hogy létezik ez a fájdalom, hanem minél előbb meg akarunk tőle szabadulni. Ugyanakkor a mai rohanó életvitel miatt hajlamosak vagyunk kisebb fájdalmakat elbagatellizálni, és sajnos sokszor már csak akkor foglalkozunk vele, amikor már túl erős, és sajnos addigra már elég nagy a baj általában. Viszont ennek az ellenkezője is igaz, miszerint ha időben közbelépünk, akkor elejét vehetjük a későbbi komolyabb problémáknak.
Ami tény, hogy a mai mozgásszegény és ülő életmód mellett soha nem látott méreteket öltött a gerincpanaszok kialakulása. Már gyermekkorban nap mint nap nehéz iskolatáskát kell cipelni, naphosszat az iskolapadban, majd otthon tanulás leckeírás közben könyv fölött görnyedve kell tölteni az időnk nagy részét. Később pedig folytatódik az ülő életmód a munkahelyeken.
Hogy globálisan mit lehet tenni ez ellen a tendencia ellen, nem tudom, viszont egyénileg igenis fel lehet lépni, és lehet változtatni!
1. Megelőzés mindenekelőtt!
Mozogjunk amennyit csak lehet! Ez kicsit közhelyesnek tűnk, hiszen mindannyian tisztában vagyunk a mozgás fontosságával, mégis mindig sokkal könnyebb a mozgólépcsőt választani, a sima lépcső helyett. Pedig ebben az esetben a sok kicsi sokra megy! Próbáljuk megtalálni a módját, hogy a hétköznapjaink része legyen a fizikai aktivitás, és emellett iktassunk be heti egy-két-három alkalommal sporttevékenységet is, erőnkhöz, életkorunkhoz, lehetőségeinkhez mérten! Ezzel már sokat tehetünk a mozgásszervi panaszok megelőzése érdekében!
2. Amikor már fáj!
A csigolyák sajnos sok okból kifolyólag több irányba is elmozdulhatnak a helyükről, a fájdalom mellett más egyéb galibát is okozva ezzel a szervezetünkben, hiszen az ez által az idegekre gyakorolt nyomás következtében az adott ideg által beidegzett szervben működési zavarok léphetnek fel. Ezért is fontos, hogy amennyire csak lehet az elmozdult csigolyák a helyükre kerüljenek!
Hogy hogyan, arról a következő cikkben szeretnék írni.
Addig is gyertek, és tornázzatok velem ONLINE, augusztus 27-én csütörtökön este 20 órától 20:30-ig. Feliratkozás ingyenes próbaórára:
www.onlinegerinctorna.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése