Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. január 2., szombat

Afta, stomatitis, szájnyálkahártya gyulladás tünetei



Afta, stomatitis, szájnyálkahártya gyulladás tünetei 

1-
AFTA

2-
SZTOMATITIS

Mi az afta?
Az afta apró, hólyagszerű, fehéres színű, fekélyes seb a szájban. Az afta (aphta) elnevezés görög szóból származik, jelentése: égni.

A szájnyálkahártya gyulladás latin neve a stomatitis, az aftás szájnyálhahártya gyulladás orvosi neve a stomatitis aphtosa.

Az afta és stomatitis főleg kisgyermekek szájüreget érintő fertőző betegsége, felnőttkorban inkább csak csökkent immunitású személyeken fordul elő.

Az afta és a szájnyálkahártya gyulladás gyermekkorban a gyengébb immunrendszer mellett, amiatt is gyakrabban fordul elő, hogy a kisgyermekek mindent a szájukba vesznek, szájukban felületes hámsérülések keletkeznek, így könnyebben fertőződnek. Fogzás alatt sűrűbben fordul elő a betegség.
Az afta és a stomatitis oka
Az afta kialakulásával járó stomatitis fertőző betegség, kórokozója feltehetőleg pl.a herpes simplex vírus ám nem pontosan tisztázott az afta kialakulásának oka. A vírusos gyulladás talaján aztán a normál szájflóra baktériumai is megtelepedhetnek, súlyosbítva a folyamatot.
Az afta és stomatitis tünetei:
Kezdetben szokványos torokpanaszok jelentkeznek mint bármelyik vírusos megfázás esetén. A torok fáj, kapar, pirosan belövellt a nyálkahártyája.

A gyermek lázas, nyűgös és feltűnően étvágytalan.

Az első napokban a betegség egyszerű megfázásnak tűnik, majd megjelennek a nyálkahártya tünetek (afta).

Enyhébb esetben csak a fogíny gyullad be, piros színű, duzzadt és bársonyos lesz.

A betegség előrehaladtával a száj nyálkahártyáján kölesnyi vagy lencsényi hólyagok jelennek meg, melyek szürkésfehér színű nyálkahártya-defektussá alakulnak át. Az elváltozás neve afta (aphta), az aftás szájnyálkahártya-gyulladás idegen neve a stomatitis aphtosa.

Az afta igen fájdalmas és nagyon magas lázzal járhat. A fájdalom miatt étvágytalanság, és az innivaló visszautasítása jelentkezik, ami igen hamar kiszáradáshoz vezethet.

Az afta felülfertőződés esetén a nyálkahártya mélyebb rétegeibe hatoló fekélyek alakulhatnak ki, melyek a pofa nyálkahártyáján, a nyelven és az ajak belső felszínén figyelhetők meg.

A gyulladt nyálkahártya vérzékeny, a nyelv fehéren lepedékes, és nyálcsorgás figyelhető meg. Kellemetlen szájszag kíséri a betegséget.

A nyaki nyirokcsomók duzzanata is megfigyelhető.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése