Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. január 16., szombat

Mi a leghatásosabb a gyermekkori krónikus székrekedés ellen?A Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmány megállapítása szerint a krónikus székrekedés szokásos nem gyógyszeres kezelései közül a rostanyag-kiegészítés a leghatásosabb.
Erről tudnia kell

Dr. Merit M. Tabbers gyermekorvos, gasztroenterológus és holland kollégái az amszterdami Akadémiai Orvosi Központ gyermekkórházából tanulmányukban 9 korábbi vizsgálat eredményeit összegezték, melyek 640 gyermek kezeléséről tartalmaztak adatokat.
A nyugati országokban a gyerekek 3 százaléka szenved a krónikus székrekedéstől. A kutatók a gyerekkori székrekedés nem gyógyszeres terápiái között a rost- és a folyadékbevitel, a testmozgás, a prebiotikus és probiotikus kezelés, a viselkedésterápia, továbbá a multidiszciplináris kezelések és alternatív kezelési formák hatékonyságát vizsgálták.
Eredményeik szerint a rostkiegészítők a placebónál hatékonyabban növelik a széklet gyakoriságát, illetve csökkentik a hasi fájdalmat. Nem találtak azonban bizonyítékot amellett, hogy a normál folyadékbevitelhez viszonyítva a fokozott vízbevitel hatékonyabban növelné a széklet gyakoriságát vagy csökkentené a székelés nehézségét.
Olyan bizonyítékot sem találtak, amely alapján pre-, illetve probiotikumok fogyasztását javasolnák. A hashajtószedéssel összekapcsolt viselkedésterápia pedig nem bizonyult hatékonyabbnak, mint a hashajtó önmagában.
A kis mintaszám azonban miatt az eredmények megerősítéséhez további klinikai vizsgálatokra van szükség. A kutatók azt javasolják a szülőknek, konzultáljanak gyermekük orvosával, nem látja-e szükségesnek, hogy növeljék gyermekük diétájában a rostbevitel arányát. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése