Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. január 16., szombat

A tanulás lehet öröm vagy kínszenvedés!



A tanulás lehet öröm vagy kínszenvedés!
Van, akinek könnyen megy a tanulás, és nincsenek vele különösebb problémái. Van, akinek kisebb-nagyobb tanulási nehézségei vannak, de azért tud tanulni, és van, akinek kínszenvedés a tanulás.
Minden bizonnyal te nem azért olvasod ezeket a sorokat, mert könnyen megy a tanulás!
Ha tanulási problémáid, tanulási nehézségeid vannak, akkor jó, ha tudod: lehet valamit tenni ezzel kapcsolatban!
Ezen a weboldalon hatékony megoldásokat mutatunk be a tanulási problémák kezelésére.
Tanulási nehézségek
Tanulóként nincs könnyű dolga az embernek, bár azt szokták mondani, hogy a diákoknak „csak" annyi a dolguk, hogy tanuljanak.
Viszont egy csomó akadályba ütközik a tanuló, miközben próbálja elsajátítani az anyagot!
Az iskolából hazaérve a tanuló előveszi a könyvet, és sok esetben már semmire sem emlékszik, amit az órán a tanár magyarázott. Akkor nekilát, hogy valahogy legyűrje az anyagot. Elkezdi olvasni, de a lap aljára érve már nem emlékszik semmire! Aztán kezdi elölről. Elolvassa párszor, próbálja memorizálni a lényeget, talán még egész mondatokat is bemagol, csak valahogy megfeleljen a holnapi számonkérésen. Tanulási nehézségek tömkelegébe ütközik. Az egész délutánt azzal tölti, hogy a szobában görnyed a könyv fölött, és magol! Valahogy átverekszi magát az anyagon.

Eljön a másnap. Egy kicsit rosszul érzi magát a gyerek, megfájdul a gyomra, és nem akar iskolába menni. De a szülő mégis ráveszi, hogy induljon el. Útközben tele van szorongással, és olyan gondolatokkal, hogy
„Remélem nem engem választ a tanár, hogy feleljek! Nekem már úgyis van egy csomó jegyem ebben a félévben."
Az iskolapadban ülve, tele szorongással, várja, hogy elkezdődjön az óra.
A tanár megérkezik, kinyitja a naplót, és kiszólítja az első felelőt a táblához. A tanulónk nevét olvassa! Ő félve kimegy a tanári asztal mellé, és megpróbál visszaemlékezni arra, amit tegnap egész délután memorizált. Sajnos nem jut eszébe semmi, ezért a tanár a helyére küldi egy szép nagy egyessel az ellenőrzőbe vésve. A gyerek elkeseredetten és szomorúan ül a helyére, és már nem is érdekli, hogy miről is fognak aznap tanulni. Délután hazamegy az iskolából, és már semmire nem emlékszik, amiről aznap tanultak...

Ismerős a történet? Önnel vagy a gyermekével is előfordult már ehhez hasonló?

Mi fog történni ezzel a diákkal? Valószínű, hogy a tanulási nehézségek olyan szinten elveszik a kedvét az egész iskolától, hogy nem fog továbbtanulni! Felnőtt korában nem tud elhelyezkedni egy jól fizető munkahelyen, és örökös problémái lesznek az új ismeretek megtanulásával.

Hogy miért történik ez meg manapság egyre több gyerekkel?
A válasz egyszerű! Nem tanítják meg arra, hogy hogyan kell tanulni!
A tanulási nehézségek miatt kedvetlenek lesznek, és leértékelik saját képességeiket. Ezért úgy gondolják, hogy ők buták, és nem igazán jók semmire. Ezért magatartási problémák jelentkeznek. Iskolai verekedések, a tanárok megszégyenítése és mindaz, amit mostanában a TV-ben lehet látni!

De mi a megoldás?

Nagyon egyszerű: meg kell tanítani a gyermekünket tanulni!


Célszerűen olyan tananyagokból kell tanítani a gyermeket, amelyből könnyen meg tudja érteni a tananyagot. Sajnos az általános iskolai könyvek sokszor nem diákoknak, hanem egyetemi tanároknak készültek.
A tanulás technológiája
Gondoljon csak bele: iskolai tanulmányai során megtanította önt bárki valaha is arra, hogy hogyan tanuljon valamit?
Manapság az emberek úgy végzik el az iskolát, hogy nem tudnak eléggé írni-olvasni ahhoz, hogy betöltsenek egy állást, vagy elboldoguljanak az életben. Ez hatalmas probléma. Nem arról van szó, hogy nem lehet megtanulni a tárgyakat, hanem arról, hogy nem tanítják meg azt, hogy hogyan kell tanulni. Ez a lépés hiányzik minden oktatásból.
L. Ron Hubbard betöltötte ezt a tátongó űrt azáltal, hogy kifejlesztette az első és egyetlen működőképes technológiát arra, hogy hogyan tanuljunk. Felfedezte azokat a törvényeket, amelyeken a tanulás alapul, és működőképes megoldásokat fejlesztett ki, amelyeket bárki képes alkalmazni. Ezt a tárgyat „Tanulási technológiának” nevezte el.
Ez a technológia megértést ad a tanulás alapjairól, és pontos módszereket szolgáltat a tanulás során felbukkanó összes csapda elkerülésére.
A Tanulási technológia nem „gyorsolvasás” vagy „emlékezési trükk”. Ezek nem bizonyultak hatékonynak abban, hogy növeljék az egyén képességét arra, hogy megértse, amit tanul, vagy javítsanak az írás-olvasási szintjén. A Tanulási technológia képessé teszi az embert arra, hogy megértse a tanult tárgyat, azért, hogy azután alkalmazni tudja.
Itt az L. Ron Hubbard által kifejlesztett teljes Tanulási technológiának csak egy kis részét találja. Mindazonáltal ez a rövid áttekintés olyan alapvető dolgokat tartalmaz, amelyeket ön használni tud arra, hogy hatékonyabban tanuljon. Ezzel a technológiával ön és bárki más is bármilyen tárgyat meg tud tanulni.
A TANULÁSI TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA
A tanulási technológia hidat képez egy olyan oktatás irányába, amely a tanuló hasznára van jóval azután is, hogy maga mögött hagyja az osztálytermet.
Az „okos” és a „lassú észjárású” tanuló, azaz a nagyon-nagyon gyors és a nagyon-nagyon lassú tanuló közötti különbség valójában csak az a különbség, ami a gondos tanuló és a hanyag tanuló között van.
A gondos tanuló alkalmazza a tanulás technológiáját. Azzal a szándékkal tanul, hogy megtanuljon valamit. Kezeli a tanulás összes felbukkanó akadályát, miközben dolgozik az anyagain. Ha elolvas egy bekezdést, és egyszer csak rájön, hogy halvány fogalma sincs, miről olvas, akkor visszamegy, és megkeresi, hogy hol zavarodott bele. Közvetlenül ez előtt van egy szó, amelyet nem értett meg. Ha az illető gondos tanuló, akkor nem folytatja a tanulást, amíg ki nem deríti, melyik ez a szó és mit jelent.
Ilyen a gondos tanuló, és a tárggyal kapcsolatos okossága attól függ, hogy milyen mértékben alkalmazza ezt a technológiát. Ez nem függ semmilyen született tehetségtől vagy bármi mástól. Kizárólag a tanulásra vonatkozó saját tudása okozza a különbséget.
Ez a füzet korántsem tartalmaz mindent, amiből a tanulási technológia áll. Ez egy átfogó téma. De az ezeken az oldalakon olvasottakkal most már megvannak az eszközei ahhoz, hogy sikeresebben meg tudjon tanulni bármit, és másoknak is segíteni tudjon ebben.






#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése