Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. január 1., péntek

Amit a festékes anyajegyekről tudni kell



Amit a festékes anyajegyekről tudni kell

MI JELLEMZI A FESTÉKES ANYAJEGYET?
A naevusok (vagy más néven festékes anyajegyek) a bőr jóindulatú sejtburjánzásával keletkező, körülírt elváltozások, amelyek színükben, tagoltságukban, felszínükben eltérnek a környező bőrtől. Ezek a jóindulatú daganatok a bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból származnak, amelyeknek a bőr természetes színét köszönheti, illetve amelyek napozás hatására a bőr barnaságát kialakítják. A festékes anyajegy alakja többféle lehet: kerek vagy ovális, lapos vagy a bőrfelszínből kiemelkedő, sima vagy egyenetlen felszínű, és területén esetleg szőrszálak is nőhetnek. Színe a világosbarnától a barna valamennyi árnyalatán át egészen a kékesfeketéig terjedhet. A naevus jelentkezhet egymagában, de egyes esetekben csoportosan is.
VELESZÜLETETT NÖVEDÉK-E AZ ANYAJEGY?
Ritka esetben előfordulhat, hogy egy csecsemő anyajeggyel születik, de gyakoribb, hogy az anyajegy az első életévek során alakul ki. A pubertás idején, illetve a terhesség alatt a megemelkedett hormonszint hatására újabb anyajegyek is megjelenhetnek a bőrön, 50–60 éves kor tájékán pedig elő-fordul, hogy a régóta meglévő növedékek egyike-másika magától eltűnik. Ha egy csecsemő festékes anyajeggyel a testén jön a világra, a naevust minden esetben bőrgyógyász vizsgálja meg, és a későbbiekben is szükséges a bőrkép rendszeres ellenőriztetése. Az anyajegy elhelyezkedésétől, méretétől, megjelenésétől függően az orvos esetenként a naevus eltávolítása mellett dönt. A jóindulatú festékes anyajegyek gyermekkorban csak egészen kivételes esetekben alakulnak rosszindulatú melanomává, de az anyajegyek elfajulásának kockázatát sohasem lehet teljesen kizárni, ezért van, hogy a bőrgyógyász elővigyázatosságból inkább a neavus kimetszését javasolja a szülőknek. Ha a gyermek bőrén több anyajegy is van, mindenképpen fokozott óvatosságra van szükség. Fontos, hogy bőrgyógyász nézze át egyenként az anyajegyeket, hogy nyomon követhető legyen alakulásuk, esetleges változásuk a gyermek későbbi életévei során.
HOGYAN ELŐZHETŐ MEG AZ ANYAJEGYEK ROSSZINDULATÚVÁ VÁLÁSA?
A gyerekeknél az anyajegyek rosszindulatú elfajulása rendkívül ritka esetekben fordul csak elő, még akkor is, ha a gyerek bőrén sok anyajegy található. Felnőttkorban, a festékes anyajegy rosszindulatúvá válásában kétségtelenül nagy szerepet játszik a napexpozíció, a gyermekkorban, illetve kamaszkorban napon töltött idő, a bőrt ért napsugárzás erőssége és a leégések száma. A bőr rosszindulatú elváltozásainak kockázata az imént felsorolt tényezőkkel egyenes arányban nő. Az évek során a bőrt ért UV-hatások lassan összeadódnak, és felnőttkorra annál gyengébb lesz a bőr saját védekezőképessége az UV-hatással szemben, minél több UV-terhelés érte a bőrt a megelőző életévek során. A gyermekkori napexpozíciók és leégések azért különösen veszélyesek, mert tízéves korig a gyerekek bőre fi ziológiailag különbözik a felnőtt bőrtől. Minél fiatalabb egy gyermek, az epidermisz keratinizációja annál gyengébben működik még nála. Bőre nem tartalmaz megfelelő mennyiségben melanint, ami védelmet nyújtana számára a káros sugarakkal szemben, az alacsonyabb verejték- és faggyútermelés miatt pedig a korai életkorokban még nem elég vastag a bőrt védő hidrolipid sem. Mindezek a tényezők együttesen eredményezik, hogy az élet első éveiben a bőr érzékenyebb a napsugárzásra, mint felnőttkorban, ezért a gyerekeket különösen óvni kell a leégéstől, tudatosan oda kell fi gyelni arra, mikor és mennyi időt tölthetnek a napon, és bőrüket megfelelő fényvédővel is kenni kell. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy délelőtt 11 és délután 15 óra között csak fehér vagy világos pólóban ajánlatos kisgyerekeknek a szabadban tartózkodni, és a bőrüket vízálló, nagy faktorszámú fényvédővel is védeni kell. Ha a kisgyermek bőrén sok anyajegy van, akkor a védekezést különösen komolyan kell venni. A világos bőrű, szőke vagy vörös hajú egyének genetikailag jobban ki vannak téve a rosszindulatú bőrelváltozások veszélyének, ezért az ő esetükben is fokozott óvintézkedésekre és a bőr rendszeres orvosi ellenőriztetésére van szükség. A világos bőr általában vékonyabb és sérülékenyebb, kevesebb melanint tartalmaz, így természetes fényvédelme gyengébb. A világos bőrön gyakran fordulnak elő nagyobb számban anyajegyek is. Fokozott kockázattal kell számolni akkor is, ha a családban valamely közeli hozzátartozónál már diagnosztizáltak melanomát. Az anyajegy rosszindulatú elfajulására való hajlam ugyanis genetikailag öröklődhet.
MI SZÁMÍT ROSSZINDULATÚ BŐRELVÁLTOZÁSNAK?
Rosszindulatú bőrelváltozásnak a bőr rákos sejtszaporulatait, rosszindulatú daganatait nevezzük. Közülük a legveszélyesebb a melanoma malignum, amely a pigmenttermelő melanocita sejtekből kiindulva fejlődik ki. A rosszindulatú bőrelváltozások közül ez a legagresszívebb daganatfajta, amely rendkívül gyorsan, akár néhány hónap vagy hét alatt is áttéteket képezhet. A korai diagnózis a melanoma esetében különösen fontos, mert ha időben felismerik, és kezelik a daganatot, megakadályozható a metasztázisok kialakulása. A melanoma kialakulhat a látszólag ép bőrön is, más esetekben viszont egy már meglévő, festékes anyajegy sejtjeiben megy végbe a rosszindulatú elváltozás. A malanoma aszimmetrikus formájú, barnás-feketés színű bőrképlet, amely gyorsan növekszik. Kezdeti állapotában mérete még nem haladja meg az anyajegyek átmérőjét (2–5 mm), később azonban ennél nagyobb (6 mm-t meghaladó) méretű lesz. Színe első ránézésre feketének vagy sötétbarnának látszik, közelebbről megvizsgálva azonban látható, hogy egyenetlen színű, polikróm bőrképletről van szó, amelyben egyszerre több szín is jelen van: a vörös, a rózsaszínes, a kékesfekete, a szürke, a barna és a lila különböző árnyalatai keveredhetnek benne. Színén túl további jellegzetessége az is, hogy széle nem körülírt, mint az anyajegyeknek, hanem szabálytalan. Az ilyen tünetekkel haladéktalanul bőrgyógyászhoz kell fordulni. A melanoma malignum általában 35–40 éves kor tájékán vagy a fölött jelentkezik, leggyakrabban azoknál, akik fi atalabb korukban is gyakran voltak kitéve erős napterhelésnek. Ha a fentebb említett jellegzetességek valamelyikét véljük felfedezni egy vendégünk bőrén, feltétlenül jelezzük neki, hogy mielőbb felkereshessen egy bőrgyógyászt. Ha egy meglévő anyajegy színében, alakjában, méretében, körülírtságában a korábbi állapotához képest eltérést tapasztalunk, feltétlenül hívjuk fel rá vendégünk figyelmét, hogy nézesse meg szakorvossal. Azután pedig mindenképpen kérdezzünk rá, hogy volt-e orvosnál, mi lett a vizsgálat eredménye. Ez a legalapvetőbb szakmai kötelessége minden kozmetikusnak.
MINDEN ANYAJEGY VESZÉLYFORRÁST JELENT?
A nagy szemölcsre vagy bibircsókra emlékeztető festékes anyajegyek nem szoktak rosszindulatúvá válni, ahogyan a világosbarna naevusok sem okoznak ilyen problémát. Különbséget kell tenni a gyerekkor óta meglévő, és a növekedés során a test méretével arányosan változó méretű anyajegyek, valamint az ép bőrön váratlanul megjelenő, sötét pigmentfoltok, illetve a korábbi megjelenésükhöz képest megváltozott méretű, formájú, színű anyajegyek között. Minden változást legjobb azonnal megmutatni bőrgyógyásznak. Gyanúra okot adó tünetnek kell tekinteni az anyajegy meghízását, átmérőjének növekedését, színének megváltozását, kontúrvonalainak szabálytalanná válását, a naevus kisebesedését, váladékozását, esetleges vérzését. Csak a gyakorlott szemű, sokat tapasztalt bőrgyógyász véleménye és vizsgálata alapján állapítható meg, hogy az anyajegyet el kell-e távolítani, vagy sem. Általában azonban az az eljárás, hogy a legkisebb gyanúra is okot adó anyajegyet kimetszik a bőrből, és szövettani elemzésnek vetik alá. Ez a legjobb és legbiztosabb megoldás az anyajegy elrákosodásának megelőzésére. Ezért nyugtassuk meg vendégünket: ha az orvos úgy dönt, hogy az anyajegyet el kell távolítani, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a naevus rosszindulatúvá vált. A legtöbb esetben csak elővigyázatosságról van szó az orvos részéről. A szövettani vizsgálat pedig azért szükséges, hogy eredménye alátámassza a diagnózist, és mind a páciens, mind pedig az orvos teljesen megnyugodhasson az eredményt illetően.
MELYEK A LEGVESZÉLYEZTETETTEBB TESTTÁJAK?
Fontos lenne, hogy fürdés előtt vagy után mindenki alaposan átvizsgálja a testét, nem lát-e bármilyen változást anyajegyei állapotában, illetvenincs-e újabb keletkezésű pigmentfolt a bőrén. A lábon, a nyakon, a karon gyorsan észrevesszük, ha valami szokatlan bőrtünet jelentkezik, de egyes más testtájakkal már sajnos nem ez a helyzet. Ha egy melanoma például a háton fejlődik ki, sokszor túl későn veszik észre, és addigra akár áttétek is képződhetnek a szervezetben. Minél kevésbé szembetűnő helyen van egy anyajegy, annál tudatosabban kell odafi gyelni az ellenőrzésére. Ha valakinek a talpán van festékes anyajegye, hajlamos megfeledkezni róla. A mellbimbón vagy a bimbóudvarban lévő anyajegy olyan területen található, ahol a változásokat az anyajegy körüli bőr pigmentáltsága miatt nehezebb észrevenni. A hajas fejbőrön lévő anyajegy rejtettsége miatt szintén könnyen válhat veszélyforrássá. Különösen oda kell figyelni a köröm alatti növedékekre. Ha a tapasztalt színbeli eltérés nem nő le a körömmel együtt, hanem folyamatosan jelen van a köröm alatt, az azt jelzi, hogy a körömágy területén olyan növedék található, amelyet el kell távolítani. A kozmetikusnak óriási szerepe és felelőssége van a rendellenes bőrnövedékek észlelésében és a páciensek orvoshoz irányításában. Soha nem szabad félni a tévedés lehetőségétől. Mindig jobb akár egy ártalmatlan anyajeggyel orvoshoz küldeni valakit, mint nem szólni arról, ha egy bőrtünet szokatlannak látszik, és ezzel kockáztatni egy másik ember egészségét.
MELANOMÁRA UTALÓ JEL-E, HA EGY ANYAJEGY NEDVEDZIK?
A festékes anyajegy nedvedzésének hátterében többféle ok állhat. A probléma eredetének megállapításához azonban feltétlenül orvosi vizsgálatra van szükség.
Mi lehet a nedvedzés oka? Sok esetben egyszerűen arról van szó, hogy az anyajegy felszínét a páciens véletlenül megkarcolta, felsértette valamivel. Ilyenkor elég, ha szappannal és vízzel letisztítjuk a sebet, majd fertőtlenítjük, és ha szükséges, kötést is teszünk rá. Az ilyen típusú seb gyorsan gyógyul. Ha mégsem hegesedik megfelelően, akkor jobb orvoshoz fordulni. Ha a nedvedzés spontán módon és minden látható ok nélkül indul el, akkor az orvosi diagnózisra feltétlenül szükség van. Néha előfordul, hogy a naevus alatt található szőrtüsző gyulladása okozza a problémát. Ebben az esetben nincs ok aggodalomra, egy egyszerű helyi fertőtlenítő kezeléssel vagy antibiotikum kúrával megoldható a gond. A naevusok kezelésének tekintetében az orvosok alapállása az, hogy minden olyan esetben, amikor az anyajegy korábbi állapotához képest változást mutat, helyi érzéstelenítés mellett mintát kell venni a szövetállományból, és szövettani vizsgálatnak kell alávetni, kezelés csak ennek eredménye alapján javasolható. Ez a szokásos eljárás az ismeretlen okból nedvedző anyajegyek esetében is.
HOGYAN TÖRTÉNIK AZ ANYAJEGY ELTÁVOLÍTÁSA?
Az anyajegy kimetszése vagy más módon történő eltávolítása gyorsan és egyszerűen, helyi érzéstelenítés mellett történik, és általában nem jár a kiújulás kockázatával. Ha egy egyszerű szemölcsről van szó, amely nem tud rosszindulatú daganattá fejlődni, a bőrgyógyász egy elektromos szikével távolítja el a bőrképletet. Ha az orvosnak bármi kétsége merül fel egy anyajeggyel kapcsolatban, akkor hagyományos szikével távolítja el a bőrképletet, majd a laborba küldi,
ahol elkészül a szövettani vizsgálat. A kis műtéti vágást az orvos az eltávolított anyajegy méretétől függően egy vagy több öltéssel összezárja. Ez a kis beavatkozás gyors és teljesen fájdalmatlan. Az öt centiméteres átmérőt meghaladó óriásanyajegyek eltávolítását általában plasztikai sebész végzi, ha megoldható, akkor bőrátültetés nélkül.
MI LEHET A LABORVIZSGÁLAT EREDMÉNYE?
A szövettani vizsgálatra küldött mintát a labor teljes anatomopatológiai vizsgálatnak veti alá, amely az esetek legnagyobb többségében megerősíti a diagnózist.
A vizsgálat alapján bizonyosságot nyerhet, hogy az elemzésre beküldött minta egy jóindulatú anyajegyből származik, tehát rákos elváltozásról nincs szó. A laboreredmény más esetekben igazolhatja azt is, hogy diszpláziás (atípusos) naevusról van szó, azaz olyan anyajegyről, amely szabálytalan alakú, többféle színű részekből áll, és benne különböző tapintatú és tagoltságú részek különböztethetők meg. Bár az ilyen anyajegy megjelenésében több szempontból hasonlít a melanomára, mégsem rosszindulatú bőrelváltozás, csupán egy rendellenes – és nem is különösebben ritka előfordulású – anyajegy, amely azonban, különösen ha testszerte több is található belőle, a későbbiek során potenciálisan melanomává fejlődhet, ezért az orvos sok esetben inkább az anyajegy preventív célú eltávolítása mellett dönt. Az ilyen, atípusos anyajegyek rendszeres ellenőrzésére feltétlenül oda kell fi gyelni! A laborvizsgálat eredménye a legrosszabb esetben rosszindulatú elváltozást, melanoma malignumot igazolhat.
MELYEK A MELANOMA KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI?
A terápia megválasztását a hisztopatológiai vizsgálat eredményei határozzák meg, amely alapján pontosan kiderül, milyen a bőrképletben a szövetek struktúrája, mekkora a melanoma pontos mérete a bőrfelszínen, illetve a mélyebben fekvő szövetekben. Ha a daganat korai stádiumban van és horizontális kiterjedésű, elegendő lehet az anyajegy eltávolítása. Ha azonban az elfajult anyajegy előrehaladottabb stádiumban van már, és vertikális kiterjedésű, tehát rosszindulatú sejtek a bőr mélyebb szöveteiben is találhatóak, akkor radikális, széles biztonsági zónával történő sebészi eltávolításra van szükség, hogy rákos sejtek a mélyebb bőrrétegekben se maradhassanak. A műtét kiegészítéseképpen kemoterápiás kezelés is szükségessé válhat.
MEG LEHET-E GYÓGYULNI A MELANOMÁBÓL?
Nyugtassuk meg vendégeinket: egy melanoma diagnózisa korántsem egyenlő a halálos ítélettel, mint azt sokan hiszik. A korai diagnózis azonban a melanoma esetében nagyon fontos. Minél koraibb stádiumban van ugyanis a daganat, annál kevésbé érinti a mélyebben fekvő szöveteket, és annál jobbak a gyógyulás esélyei. Egy korai stádiumban lévő melanoma eltávolításával a gyógyulás gyakorlatilag teljesnek mondható. Ha a tumor vertikális irányú terjeszkedése az irha felé még éppen csak megkezdődött, bizonyos esetekben elegendő lehet a rosszindulatú elváltozás és a környező szövetek műtéti kimetszése. Ha azonban túl későn kezdődik meg a kezelés, a beteg életkilátásai bizonytalanná válnak, a bőrbe mélyre hatoló melanoma ugyanis viszonylag gyorsan képes más szerveket is elérő áttéteket képezni. Az ilyen esetek legtöbbször abból adódnak, ha a bőrelváltozást későn fedezi fel magán a páciens, vagy a kezdeti időszakban nem veszi komolyan, és nem fordul vele orvoshoz. Az anyajegyek rendszeres önvizsgálatával és bőrgyógyászati ellenőriztetésével jelentősen csökkenthető a kialakult melanomás esetek száma, ezért a lakosság széleskörű tájékoztatásának fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése