Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. január 20., szerda

GYERMEKEK ÉS A PARAZITÁK

A gyermekek és a paraziták

A parazita problémája napjainkban hatványozottan megnövekedett. Az egész világra kiterjedő számítások szerint az emberek 70 %-ában van legalább egy parazita.

Gyermekkorban a parazita által okozott megbetegedések sem számítanak már rendkívüli jelenségnek. A gyermekek a homokozókban vagy a háziállatokkal való játék során „tehetnek szert” az élősködőkre. A gyermekkori parazitológiai betegségeket leggyakrabban a bélférgek (helmint) okozzák, ez jelenti a legfőbb parazita problémát. A mi éghajlati, illetve szociális viszonyainkban szerencsére ritkán fordulnak elő súlyos betegségeket okozó parazita fajták. A szóban forgó betegségek megelőzése elsősorban a kéz, a test, az élelmiszer tisztaságára, valamint a háziállatok rendszeres kezelésére terjed ki. Nem kis figyelmet kellene szentelni higiéniai szempontból a játszótereknek, ebben az esetben az állatok ürülékével terjednek a parazita különböző fajtái. A fertőzött felnőtteknél, de főleg az alvó gyermekeknél gyakran tapasztalhatunk fogcsikorgatást vagy alvás közbeni nyáladzást. Amennyiben a fenti jelenséget gyermeke esetében is észrevette, olvasson tovább figyelmesen!

A leggyakoribb, gyermekekben előforduló parazita fajták

A gyermekközösségekben a parazita fajták két fő csoportja terjedt el, ezek a következő bélférgek. Alakjuk szerint kör keresztmetszetű férgekre (hengeresférgek-orsóférgek) – a nematodózis-fonálférgesség okozóira, valamint lapostestű férgekre (galandférgek, szalagférgek) – a taeniasis-galandférgesség okozóira.

Az orsóférgek legismertebbje a cérnagiliszta (hegyesfarkú féreg, hegyesfarkú bélgiliszta, gombféreg - Entrobius vermicularis), orsógiliszta (Ascaris lumbricoides), a toxokariázist okozó orsóféreglárvák. Ez utóbbi betegséget elsősorban a kutyák orsóférge (Toxocara canis), illetve a macskák orsóférge (Toxocara cati) terjeszti azok ürülékével. Mivel az ember nem természetes gazdaszervezet az ilyen típusú parazita, a féreg számára, itt a lárvákból nem alakul ki féreg. Az orsógilisztával ellentétben azonban ez a parazita tovább tartózkodik a testben (szem, máj, szív, agy), és károsíthatja a belső szerveket.

A galandférgek közül a két legjellemzőbb gyermekkori parazita fertőzést a 3-10 méteres hosszúságot is elérő simafejű galandféreg (Taenia saginata) és a 7-80 milliméteresre növő törpe galandféreg (Hymenolepis nana) okozza. Testük tagolt, szalagszerű. A galandférgek a féregízeket-szalagokat az emberi székletbe ürítik, s szabad szemmel is megfigyelhetők. A féregízek szétbomlásával szabadulnak ki az itt található peték.

A parazita fertőzés forrásai

Cérnagiliszta: A fertőzés forrása és egyetlen gazdaszervezete az ember. Ha a nőstény egyedek petékkel telítődnek, nem képesek a bélrendszerben maradni, és a bélsárral távoznak a testből. A végbéltájék érintésével a peték az ujjakra, a körmök alá kerülhetnek, s így akár ismételten a szájba. A parazita fertőzésnek ez a fajtája továbbvihető az ágyneműre, a padlóra, a környező tárgyakra, élelmiszerre. Sőt, a peték ilyen esetben a felkavart levegőben is terjednek. A többi családtag belélegzi vagy lenyeli ezt a parazita fajtát, ezért fontos az egész család kezelése, amikor erről a parazita fertőzésről van szó.

Orsógiliszta: Az orsógiliszta révén történő parazita fertőzés az élelmiszer, víz elégtelen higiéniájának következménye. A szennyvíziszappal történő trágyázás is nagymértékben hozzájárulhat, mert a kikerülő peték megtapadnak a zöldségen, illetve a talajban, ahol ez a parazita még 5 évig is életképes. Mosatlan zöldséggel, fertőzött vízzel a gyermek szervezetébe, majd bélrendszerébe kerül. Lárvává fejlődik, majd három hónap múlva kifejlett, petét rakó nőstény egyeddé.

Orsóféreg: A kutyák és macskák alomjául szolgáló játszóterek leggyakrabban az orsóféreg okozta parazita fertőzés forrásai. Az állatok kifejlett férgek hordozói, petéik az állati ürülékkel távoznak. Ha a gyermek szájába kerülnek, a bélcsatornán keresztül a vér útján mérgezik a belső szerveket, mindenekelőtt a májat, tüdőt, szemet, nyirokcsomókat, bőrt. Legkönnyebben úgy lehet ezt a típusú parazita fertőzést elkerülni, ha gyermekeinket kizárólag körülkerített játszótérre visszük, ahová tilos kisállatokat bevinni.

Simafejű galandféreg: Az élősködő forrása a nem kellően hőkezelt marhahús.

Törpe galandféreg: A fertőzés forrásai a székletben található peték, tárolóforrásai az egerek és patkányok. A peték-borsókák (cysticerkus) már fertőzőek, a bélfalba fúródnak, és itt fejlődnek ivaréretté. A köztigazda tehát a végleges gazda is. A gyermekek - főként a szociálisan elmaradott rétegből - az alapvető higiéniai szokások elhanyagolása miatt esnek a törpe galandféreg által okozott parazita fertőzés áldozatául.

A parazita fertőzés tünetei

Cérnagiliszta

 • a végbélnyílás környékének viszketése, különösen az esti órákban

 • a vékonybél falához tapadva fekélyek keletkezhetnek, amelyek másodlagosan baktériumokkal fertőződhetnek

 • a nőstények átmászhatnak a leánygyermekek hüvelyébe (váladékozást előidézve ezzel), vagy akár a méhbe (méhnyálkahártya-, illetve petevezeték- gyulladást okozva)

 • további tünetei a hasi fájdalmak, hányinger, hányás, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, éjszakai ágybavizelés (főleg lányoknál)

 • a gyermekek nyugtalanok, nem tudnak aludni - neurózis fejlődik ki

Orsógiliszta

A meg nem termékenyített peték nem fertőzőek, nem úgy a lárvák és az ivarérett példányok. A vándorló lárvák áthatolnak a bélfalon, és a vérkeringésbe jutva elérhetik a májat, szívet, garatot, gégét, tüdőt.

A béltüneteken kívül a légúti tünetek is megjelennek, a lárvák ugyanis egy úgynevezett enteropulmonális, azaz bélrendszeri-légzőszervi áramlásba kerülnek.

Légúti tünetek

A lárvák a tüdőbe jutva a tüdőkapillárisokat és hólyagocskákat károsítják, tüdőgyulladásra emlékeztető gócok keletkeznek. A parazita fertőzés ötödik-hatodik napján hőemelkedés, hideglelés, köhögés, a nyálban vér, nehéz légzés, tüdőtáji nyomás vagy fájdalom tapasztalható.

Béltünetek

A kifejlett egyedek súlyos parazita fertőzéskor kólikát és más gyomor- és bélrendszeri nehézségeket idéznek elő. Még komolyabb infekció esetén a lárvák az epevezetékbe, a hasnyálmirigybe vagy a vakbélbe is behatolhatnak.

Tipikus tünetei a hasi fájdalom, étvágytalanság, emésztési zavarok, hányás. Hosszabb távú parazita fertőzés bélelzáródást válthat ki, amely görcsös fájdalommal, hányással járó bélcsavarodáshoz vezet. A gyermekeknél ez gyakrabban fordul elő, mint a felnőtteknél, mert az ő bélcsatornájuk még szűkebb.

Orsóféreg

Az orsóféreg okozta parazita fertőzés helye alapján megkülönböztetünk három típusú parazita fertőzést.

Szemben kifejlődő toxocarosis

A szem különböző részeinek a gyulladása, tünetei a szemüregben keletkezett rosszindulatú daganatéhoz (retinoblastoma) hasonlóak.

Belső szervi toxocarosis

Májmegnagyobbodást idézhet elő, amennyiben az agyba kerül tünetei az agysérüléshez hasonlóak. Előfordulhatnak szív- és veseproblémák, a gyermek nem fejlődik vagy kórosan lefogy.

Vegyes toxocarosis

Az előző két fajta tünetkeveréke.

Simafejű galandféreg

A simafejű galandféreg okozta parazita fertőzés fő tünetei közé tartozik az étvágytalanság, soványodás vagy alultápláltság, hasi fájdalom, éhségroham.

Törpe galandféreg

Alkalmanként enyhébb gyomor- és bélrendszeri nehézségeket okoz ez a típusú parazita fertőzés. Mint a többi galandféregnek, ennek sincs szájnyílása. A táplálékot különleges testfelszínével veszi fel. A gazdaszerv nyálkahártyáját szívótárcsáival, horogkoszorúival, anyagcsere- termékeivel ingerli, kellemetlen tüneteket produkálva ezzel.

Ha gyermekénél a fent említett tünetek egyikét észleli, keresse fel háziorvosát, gyermekgyógyászát, mert elképzelhető, hogy parazita okozta problémával áll szemben! A diagnózist az esetek többségében székletvizsgálattal vagy végbéltáji törletvétellel állítják fel. Az esetleges ismételt székletvételt az élősködők/peték székletbeli jelenlétének megerősítése indokolja.

Hogyan előzzük meg a fertőzést?

A parazita okozta megbetegedések megelőzése nagyon fontos. Jelentősége a személyi higiénia szigorú betartásában, az élelmiszerek megfelelő előkészítésében, házi kedvenceink rendszeres féreghajtó kezelésében rejlik.

A gyermekek WC használat után mindig mossanak kezet (megtörténhet a parazita terjesztése széklettel piszkított kézzel)! A kicsik érzékenyebbek a parazita okozta fertőzésekre, mert gyakran mosatlan kézzel nyúlnak a szájukba, hiszen még nincsenek berögződött tisztálkodási szokásaik, mint a felnőtteknek.

Nagyon lényeges továbbá környezetünk, a talaj, a víz szennyvíztől való védelme. Ha szennyvíziszappal trágyáznak, azt előbb komposztálni kell! Kerüljük a mosatlan gyümölcs, zöldségfélék, a nem kellően hőkezelt marhahús, szennyezett víz fogyasztását! A 70 celsius fokra felforrósított víz egy-két másodperc alatt elpusztítja a parazita petéket.

Tartsuk be az alábbi higiéniai alapszabályokat

 • Alapos kézmosással akadályozzuk meg a kórokozók közvetítését az emberi ürülékből

 • Tartsuk gyermekeink körmét tisztán, nyírjuk rövidre

 • Tanítsuk meg gyermekeinket a toalett utáni és az étkezés előtti rendszeres kézmosásra

 • Tanítsuk meg gyermekeinket arra, hogy nem helyes a kezüket a szájukba tenni

 • Naponta mossuk le végbélnyílásukat (reggel és este)

 • Rendszeresen váltsunk fehérneműt és ágyneműt

 • A fehérneműt, ágyneműt fertőtlenítsük, ha fertőzött gyermek használta

 • A gondos kézmosásról a kutyával, macskával való érintkezés után se feledkezzünk meg

 • Rendszeresen féregtelenítsük háziállatainkat

 • Figyeljünk oda jobban a játszóterekre, ahol az állati ürülékből parazita révén fertőződhetnek gyermekeink

 • Az apró homokozó játékokat mindig mossuk le
Gyermekeink élősködőkkel való fertőződését megelőzhetjük a fenti óvintézkedések betartásával, a kicsik céltudatos nevelésével, higiéniai szokásaik állandó megerősítésével, szigorú ellenőrzéssel.

A gyógyszeres tüneti kezelésnek nincs értelme, ha gyermekénél a parazita okozza a fő gondot. A parazita ellen kapható gyógyszernek pozitívumai mellett mellékhatásai is vannak, amelyek tovább fokozhatják a bajt. A természetes út a legjobb járható út a parazita eltávolítására. A Parasic Jr. kínálata egy természetes összetevőjű, gyermekek részére előállított gyógynövénykeverék. Nagyon hatékony a férgek és petéik eltávolításában a bélből és a többi testrészből. Ezenfelül nagyon jóízű ital, amelyet a gyerekek szívesen fogyasztanak. Sok szülő meggyőződött már arról, hogy csemetéje sokkal jobban érezte magát, miután megszabadult a parazita okozta fertőzéstől, tünetektől.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése