Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. január 23., szombat

A széklet elárulja, milyen állapotban van az emésztőrendszer



A széklet elárulja, milyen állapotban van az emésztőrendszer
Önnek milyen a széklete? Tudta, hogy a színéből, szagából, szerkezetéből és állagából megállapíthatja rendben van-e az emésztőrendszere, és ez elárulja az egészségi állapotát? Ezért, ha szeretné megelőzni a betegségeket, naponta ellenőriznie kellene a széklete minőségét. Hogy ezt nem tenné? Nem érdekli, sőt undorítónak tartja? Ha így van, mielőbb változtasson rajta, mert így elkerülheti a különböző egészségügyi komplikációkat. Ha a széklet nem ideális, tehát nincs óarany színe, érett banán alakja, az állaga nem hasonlít a fogkréméhez, nem úszik a vízen és kellemetlen a szaga, figyelmesen olvasson tovább.
A széklet állaga általában attól is függhet, hogy mit ettünk az előző nap folyamán. Az állag változása nem okvetlenül jelent bajt, főként, ha csak rövid idejű, és időről időre változik az egyik ürítéstől a másikig.
Viszont, ha a széklet színe és állaga hosszabb időre megváltozik, az kevésbé komoly vagy komoly egészségügyi probléma következménye is lehet. Ilyen esetben ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, és mielőbb orvoshoz kell fordulni, hogy megállapítsa, mi a probléma forrása. Például, ha világos, szürke vagy zöldes a széklet, ez eldugult epevezetéket vagy a máj megbetegedését jelentheti.
Ha a széklet színe vagy állaga hosszú távon megváltozott, ennek néhány sajátos oka lehet:
Sárga széklet – undorító szagú: rossz zsírfelszívódás (malabszorpció) az elégtelen hasnyálmirigy-működés következményeként, mely hasnyálmirigy-gyulladás, a hasnyálmirigy daganatos megbetegedése, cisztás fibrózis, ill. lisztérzékenység esetén jelenhet meg.
Fekete széklet – undorító szagú: gyomorvérzés vagy a vékonybél vérzése, melyet fekély vagy tumor okozhat. A fekete széklet viszont semmi rosszat nem jelent olyan esetben, ha vastartalmú táplálékkiegészítőt szedünk. Ilyenkor viszont nem bűzös, csak a színe változik.
Véres széklet – gesztenye színű: a vékonybél középső vagy a vastagbél első részén lévő fekély vagy daganat vérzése, Crohn-betegség, Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás).
Kemény széklet – gyorsan süllyed a vízben: valószínűleg az adott személy nem fogyaszt elegendő rosttartalmú élelmiszert, mint például a zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, vagy nem fogyaszt elegendő mennyiségű folyadékot. A kemény széklet gyakran sötét, mert a kelleténél hosszabb ideig marad a bélben.
Mi a különbség a között, ha vér van a székletben (véres széklet) vagy vér jelenik meg a széklet után?
Ha vér van a székletben (véres széklet), ezt az emésztőrendszer felső vagy alsó részében keletkező vérzés okozza. A vér színe szerint megállapítható, hogy a vérzés a gyomorban, a vékonybél felső részében vagy annak alsó részében, illetve a vastagbélben található-e. A vér a székletben sötét színű, ha például felreped a gyomor- vagy a nyombélfekély. Ilyenkor keletkezik a fekete széklet. A világos szín viszont azt tanúsítja, hogy a vérzés az emésztőrendszer második felében keletkezett. Vér a székletben többek közt a gyomor vagy a bél daganatos megbetegedésének, divertikulózis, vagy Colitis ulcerosa következménye is lehet.
A vér nem minden esetben látható. Ilyenkor „okkult”, illetve rejtett vérről beszélhetünk. Ha bármilyen változást észlelünk, mielőbb keressünk fel orvost, és végeztessünk okkult fekális vérzést kimutató tesztet, mely kimutatja, van-e vér a székletben. Fontos tudni, hogy a széklet átmenetileg piros lehet céklafogyasztás után is, és ilyen esetben ártalmatlan jelenségről van szó.
Ha a vér a széklet után jelenik meg, ez azt jelentheti, hogy gond van a gyulladt külső vagy belső aranyérrel, mely a széklet kinyomása következtében vérzik. Vér a széklet után megjelenhet az anális nyálkahártya mechanikus károsodása következtében is. Ilyenkor a vér világos piros színű és fontos, hogy ebben az esetben is mielőbb meglátogassuk orvosunkat.
A zöld széklet és annak okai
A máj folyamatosan termeli az epét. Ezt a halványzöld folyadékot közvetlenül a vékonybélbe bocsátja, vagy elraktározza az epehólyagban. Az epe a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához szükséges, ugyanakkor segít abban, hogy a széklet lágy legyen és barna színezetet ad neki. Hogyan lehetséges ez, az epe zöld színezete ellenére? Ahogy az epe vándorol a bélben, a bélben lévő baktériumoknak köszönhetően (melyek az epét epesóvá változtatják) a színe fokozatosan zöldről sárgára, majd barnára változik. A zöld széklet gyakran azt jelzi, hogy a táplálék a normálisnál gyorsabban haladt át a bélen (ezt nevezzük rövid tranzit időnek, lásd az emésztési nehézségek résznél), mielőtt zöldről barnára változhatott volna. A hasmenés meggyorsítja a táplálék továbbítását a bélen át. Tehát bármi, ami hasmenést vált ki, okozhatja azt, hogy zöld széklet keletkezzen.
Zöld széklet megjelenhet olyan esetben is, ha az elfogyasztott táplálék fokozott mennyiségű clorofillt – természetes zöld színezéket tartalmaz, mely főleg a parajban, leveles zöldségben (fejes saláta, jégsaláta, stb.), káposztafélékben (kelkáposzta, brokkoli, fejes káposzta) található, ill. ha
  • magas clorofill – (zöld chlorella alga, kékeszöld spirulina alga, szárított fiatal árpa hajtások, ún. zöld árpa)
  • bizmut tartalmú táplálékkiegészítőt szedünk.
Ha a fent említett táplálékkiegészítők következtében lenne zöld a székletünk, nincs ok az aggodalomra, illetve adott esetben hashajtók vagy antibiotikumok szedésének is lehet a következménye. A zöld széklet lehet viszont komoly megbetegedések jelzője is olyan esetben, ha nem fogyasztottunk olyan táplálékot, ami a zöld széklet magyarázatául szolgálhatna. Általában az a szabály van érvényben, hogy ha nem szűnik meg két vagy maximum három nap után, ne várjunk tovább és keressünk fel orvost, mivel jelezhet ételmérgezést, gyógyszerek mellékhatását, esetleg komoly megbetegedést:
  • emésztőrendszer betegségei (Crohn betegség, Colitis Ulcerosa, IBS, Cöliákia vagy gluténérzékenység, rák…)
  • felszívódási probléma (malabszorpció)
  • utazók hasmenése
  • fertőző hasmenés – főleg szalmonella és giardia
  • a vékonybélben lévő fokozott nemkívánatos baktérium mennyiség
Néhányat a felsorolt okok közül magunk is sikeresen megoldhatunk. Hogyan? Például úgy, hogy csökkentjük a baktériumok mennyiségét a vékonybélben.
Mi okozza a baktériumok szaporodását?
A baktériumok szaporodása aránylag normális állapot, mely éveken keresztül jelen lehet a szervezetben anélkül, hogy észre vennénk. Ez azért is lehetséges, mert gyakran szedünk antibiotikumot, antacidumot és más orvosságot, mely nem csak a kórokozó baktériumokat távolítja el, de ugyanakkor a szervezet számára hasznosakat is – probiotikumok – a bélből. A vékonybél normál esetben aránylag kis mennyiségű baktériumot tartalmaz, viszont az említett tényezők okozhatnak felesleges baktérium-szaporodást a vékonybélben. Ezek a nemkívánatos baktériumok aztán az epe dekonjugációjának nevezett folyamatban okozzák az elégtelen zsírfelszívódást (zsírok malabszorpciója) és gátolják a cukrok felszívódását is. Ahelyett, hogy hasznosítva lennének, a cukrok a vékonybélben maradnak, ahol nemkívánatos erjedésük keletkezik. Ennek következménye a gázok képződése, fájdalmak, puffadás, bűzös gázok, nyálka a székletben, a széklet büdös és keletkezhet híg széklet, sőt hasmenés is. Az édes és keményítő tartalmú élelmiszerek okozzák a legrosszabb tüneteket. A nemkívánatos baktériumok mérgező anyagcsere termékei károsítják a bél sejtjeit, és ez gátolja a táplálék felszívódását. A csökkent felszívódási képességen kívül élelmiszer-allergia, ill. -intolerancia keletkezhet. A baktériumok szaporodását okozhatja a:
  • vékonybél csökkent mozgása – okozói a táplálékban lévő felesleges cukormennyiség, krónikus stressz, egészségügyi problémák mint a diabétesz, a pajzsmirigy csökkent működése (hipotiroidizmus) és a scleroderma. A statisztikai adatok szerint az USA lakosainak 40%-a szenved cukorbetegségben és ugyanakkor krónikus hasmenésben is, ami összefügg a vékonybélben lévő baktériumok számának növekedésével.
  • csökkent sósav termelés (hipoklórhidria) a gyomorban gyakran az öregedés folyamán jelenik meg. Mivel a gyomorsav savas, segít megölni a baktériumokat. Ha nem elegendő a mennyisége, valószínű, hogy a baktériumok szaporodásnak indulnak. Az elégtelen gyomorsav mennyiséget okozhatja az antacidumok szedése is.
  • szerkezeti abnormalitások a vékonybélben – műtétek, diverticulumok, a vékonybél vak gyűrűje, béldugulás vagy fisztula a Crohn-betegségnél. Ez a lista nem teljes, csak néhány szerkezeti változást tartalmaz, mely baktérium szaporodást okozhat.
  • stressz, csökkent immunitás, némely gyógyszer, mint a szteroidok, antibiotikumok vagy fogamzásgátlók. Az elégtelen rostmennyiség a táplálékban és a hasnyálmirigy enzimek hiánya a további okozói közé sorolhatóak.
A vékonybélben lévő baktériumok fokozott szaporodásának tünetei
  1. Székrekedés
  2. Haspuffadás és gázok képződése evés után
  3. Krónikus híg széklet vagy hasmenés – tanulmányok kimutatták, hogy a krónikus hasmenésben szenvedők 48-67%-a szenved egyidejűleg fokozott baktérium szaporodásban, mely elsősorban a vékonybelet érinti
  4. Depresszió
  5. Fáradtság – okozza a megaloblasztos anémia. A B 12 -vitamin és a folsav hiánya megaloblasztos anémiához vezet, mely esetén a csontvelő nagy és kóros formájú vörösvértesteket (megaloblasztokat) termel.
  6. Tápanyaghiány ételkiegészítő szedése ellenére
  7. Súlyveszteség
  8. Hasi fájdalmak
Természetes szerek a baktériumok szaporodása ellen
Gázok keletkezése, mely rostok és cukrok fogyasztása következtében rosszabbodik.
A pontos tesztelés és a baktérium szaporodás gyógyítása elég nehéz. A hagyományos orvoslás antibakteriális gyógyszereket használ, melyek viszont elpusztítják a hasznos baktériumokat – a probiotikumokat is. Négy módja lehetséges a szervezetben lévő, nemkívánatos baktérium szaporodás kezelésére:
  • alacsony cukortartalmú diéta
  • gyógynövények – például a mentaolaj, mely ráadásul kivizsgált természetes gyógyszer. Az olaj szilárd enteroszolvens kapszulába van zárva, mely csak a vékonybélben nyílik meg és likvidálja az ott lévő baktériumokat.
  • probiotikumok, melyek a nemkívánatos baktériumokat hasznos baktériumokkal helyettesítik (Swiss Probiotix)
  • emésztő enzimek
Nyálka a székletben
Leggyakrabban a bél nyálkahártyájának nem meghatározott gyulladásának következménye, ami önmagában nem veszélyes. Nyálka a székletben megjelenhet székrekedés esetén, de hasmenésnél is. Rosszabb eset, ha a nyálka a székletben végbél-vérzés kíséretében jelentkezik. Lehet még az irritábilis bél szindróma (IBS) következménye is, melyet székrekedés kísér. A diagnosztizálásuk és gyógyításuk minden esetben gasztroenterológusra tartozik.
Az alternatív orvoslás szerint a nyálka a székletben, a vékonybélben található magas baktériummennyiség, vagy az élelmiszer-allergia és érzékenység következményének tudható be. Ezek a problémák könnyen orvosolhatóak diéta és élelmiszer kiegészítők segítségével.
A túlzott baktérium mennyiség esetén a gázok keletkezése és a haspuffadás rosszabbodik bármilyen fajta cukor fogyasztása után, legyen az fehér cukor, kenyér, tésztaféle, rizs vagy tej (mely laktóz nevű cukrot tartalmaz). Olyan egyéneknek, akiknél a nyálka a székletben élelmiszer-allergia következménye, ki kell hagyniuk étrendjükből az allergiát okozó élelmiszereket.
A nyálka a székletben az alábbi betegségek következménye is lehet:
  • Diverticulosis
  • Cöliákia
  • Crohn-betegség
  • Colitis Ulcerosa
Ha a nyelvet vastag fehér lepedék fedi, fogak nyomaival a széleken, akkor azt jelzi, hogy a nyálka a székletben zsíros ételek, tejtermékek vagy búza fogyasztása által jött létre. Ezeket az élelmiszereket ajánlatos kihagyni legalább addig, míg az állapot nem javul.
Baktériumok és paraziták által okozott fertőzések is okozhatják, ha nyálka jelenik meg a székletben. Gyakran kíséri őket hirtelen hasmenés, alhasi fájdalmak és vér a székletben.
Mit tegyünk, ha a nyálka a székletben van?
Ha nem komoly megbetegedésről van szó, a nyálka a székletben, illetve a haspuffadás, gázosodás és a székrekedés gyakran megoldható fokozott vízfogyasztással, gyógynövények használatával vagy élelmiszeri nyálka eltávolítók segítségével, melyek sima bélfelületet képeznek. Ilyen például a lenmag, melyet fogyasztás előtt éjszakára vízbe áztatunk. Hatásos segítség ilyen esetekben a Clean Inside Program.
Sárga széklet
Hasonlóan a zöld széklethez, melyet okozhat a zöld ételek fokozott fogyasztása, a sárga széklet is lehet azért sárga, mert fogyasztottunk sárga vagy narancsszínű festékeket tartalmazó ételeket, mint például a karotének. A karotének megtalálhatóak a sárgarépában és a sárgabarackban is. Az ilyen jelenség rövid ideig tart és ártalmatlan.
Más esetben a sárga széklet nem tekinthető normálisnak.
A sárga széklet jelezheti:
  1. az étel gyors áthaladását az emésztőrendszeren. Gyakran megjelenik a GERD-ben (gasztroezofagális refluxban) szenvedőknél
  2. elégtelen epekiválasztást
  3. bakteriális fertőzést a bélben, mely általában hirtelen jelenik meg
  4. genetikai betegséget – cöliákia, amikor a szervezet nem tudja helyesen feldolgozni a glutént
  5. epevezeték gyulladását (cholangitisz) – melyet bakteriális fertőzés vagy epekő okozhat
  6. epegyulladást (Cholecystitis) – melyet epekeményedés és kristályosodás eredményezhet. Ezek cirrózis vagy vérbetegség következményei.
  7. giardia fertőzést – parazita, mely a bél felszínén él. Származhat kontaminált vízből, főleg gyerekek és gondozóik közt terjed, a szervezetbe szájon át kerül. Eltávolításában nagy segítséget nyújt a Parasic anti-parazita táplálékkiegészítő.
  8. májgyulladást (hepatitisz) – vírusos májbetegség, melynek három fő típusa ismert (A, B, C) és számos kevésbé ismert formája.
  9. sárgaságot – amikor a fokozott bilirubinszint következtében a bőr sárgára vagy narancs színűre változik, amit kísérhet sárga széklet is. Ez a betegség olyan egyéneknél fordulhat elő, akik májbetegségben, ill. a májgyulladás valamelyik formájában szenvednek.
  10. malabszorpciós szindrómát – táplálék felszívódási zavar
Világos széklet
Elégtelen veseműködés okozhatja. Máskor olyan egészségügyi gondoknál jelenik meg, mint az epegyulladás – Cholecystitis, epekövek megjelenése, parazita fertőzés (giardia), májcirrózis, hasnyálmirigy- vagy májgyulladás. Ha a széklet barnás színű, ez az epesók következménye, ellenben ha csökkent a képződésük, a széklet világos színű. Következő okozója lehet alumínium hidroxid-tartalmú gyógyszerek szedése. A széklet átmenetileg világossá válhat olyan kivizsgálás után, mely a bárium tesztet is tartalmazza.
A világos széklet lehet fényes vagy szürke, úszhat a vízen és kellemetlen a szaga a benne lévő zsírok következtében.
Kemény széklet akkor keletkezik, ha a táplálék lassan megy át az emésztőrendszeren, ami a székrekedés esetére jellemző. Ezt okozhatja az elégtelen rost fogyasztás és a nem megfelelő folyadékbevitel.
A híg széklet ezzel ellentétben a táplálék gyors átmenetét jelzi a bélen át, és a hasmenésre jellemző.
Ennek okozóiról és megoldásáról további információkat talál a Bélproblémák főbb tünetei – hasmenés, és a székrekedés és a Megoldás a hasmenés, valamint a székrekedés problémáira című cikkeinkben.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése