Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 20., péntek

A VELESZÜLETETT SZIVZÖREJEKRŐL

VELESZÜLETETT SZÍVZÖREJEK

A szívbetegségeknek még a gyanúja is komoly izgalmat vált ki a szülőkben, természetesen joggal. A szívzörej is ilyen gyanújel.

A SZIVZÖREJ a vér áramlása vagy a szívburkok mozgása által keltett hangjelenség, amelyet a szív feletti hallgatózással vizsgál A szívzörej erősségét 1/6-tól 6/6-ig jelölik, ahol az 1/6 a leggyengébben hallható hangot jelenti. Ha betegség gyanúja merül fel, részletes kardiológiai vizsgálatot, EKG-t ill. szívultrahang-ot végezhet a gyermekkardiológus Már az újszülött osztályon, az első vizsgálatok alkalmával hallhatnak a kisbabánál szívzörejt. Ez az első egy-két napon normális is lehet, hiszen a magzati életben szükséges erek nem mindig záródnak be hamar. Ha azonban 1-2 nap múltán is hallunk zörejt, vagy a zörej jellege szívbetegségre gyanús, feltétlenül gyermekkardiológusnak kell megmutatni a gyermeket, hiszen ilyenkor felmerül a szivhiba.

Sokszor ártalmatlan a szívzörej A gyermekek viszonylag nagy százalékánál találhatunk ártalmatlan szívzörejt. Ez kb. a gyermekek 60 százaléka. Ezekről nyilvánvalóan csak a vizsgálat után lehet megmondani, hogy nincs mögöttük betegség.Jellemző rájuk, hogy a gyermek teljesen tünetmentes, szépen fejlődik nem fáradékony. A szívciklus első felében hallhatóak, és halkak. Felüléskor halkulnak, vagy akár el is tűnhetnek.Ilyen esetekben a kardiológus a vizsgálat után megnyugtatja a szülőket, és időnként ellenőrző vizsgálatra rendeli a gyermeket. Ezek a szívzörejek kicsit hangosabbak akkor, ha a gyermek náthás, vagy ha vérszegény. Sokszor a korábban nem hallott zörej ilyenkor válik hallhatóvá.A gyermek növekedésével eltűnhetnek ezek a zörejek, de ez nem mindenkinél következik be. Aggodalomra azonban ekkor sincs ok, a gyermek normális életet élhet, sportolhat.Ritkábban szívbetegséget jelez - Mik a tünetek?Szerencsére ritkábban de szívbetegséget is jelez a szív felett hallható oda nem illő hang. Tapasztalt, sokat vizsgáló kardiológusok füle olyan érzékeny, hogy már a hallgatózással is többnyire pontos diagnózist tudnak mondani.

Kinőhető a szívzörej"Tizennyolc éves vagyok, a napokban elmentem orvoshoz fáradékonyságom miatt. Elküldött vérvételre, és észrevette azt is, hogy szívzörej megéllapitésa esetén.nem maradhatnak el természetesen a műszeres vizsgálatok. szívzörejek többségükben hangosabbak, hosszabbak, felüléskor nem tűnnek el, A kóros még hangosodhatnak is, a szívciklus első, vagy második felében hallhatóak de akár a teljes szívciklust is kitölthetik.A szívbeteg kisbaba nehezen szopik, nem fejlődik, szopáskor elfárad, szaporán nehezen lélegzik, bőrszíne szürkéskékes, sápadt.Ha ilyet észlelünk a gyermeken és még nem volt kardiológusnál, azonnal vigyük orvoshoz. A kis csecsemők nagyon hamar rossz állapotba kerülhetnek.Műtéti megoldással a legtöbb szívhiba ma már orvosolható Veleszületett szívhibákA szívfejlődési rendellenességek nagy része az élet első négy hónapjában kiderül, kevés az a szívhiba, ami később okoz problémákat.

Veleszületett szívhibák

Remélhetőleg azonban a szívhiba gyanúját már a szülészeti intézményben, vagy korai hazaadásnál az otthoni első gyermekorvosi vizsgálatok során felvetik, megtörténik a vizsgálat, és a gyermek nem kerül ilyen helyzetbe. Ma már a legtöbb veleszületett szívhibát műtéttel lehet orvosolni. A műtét időpontját a gyermekkardiológus javasolja. Vannak olyan veleszületett szívfejlődési rendellenességek is, amelyek maguktól, műtét nélkül gyógyulnak. Nagyobb gyermeknél is jelentkezhetnek a tünetek

A szívglikozidok

A szívritmusszabályozó (pacemaker)

A szívritmuszavar okai és rizikófaktorai

Ha csecsemőkorban nem derül ki, hogy a gyermek szívfejlődési rendellenességgel született akkor a tünetek nagyobb gyermekeknél is jelentkezhetnek. Fejlődési lemaradás - alacsony növés, soványság - fáradékonyság, alacsony terhelhetőség, kékes-szürkés bőrszín lehetnek a figyelemfelhívó jelek. Előfordul az is, hogy más betegségek szövődményeként alakul ki szívzörej, a szív megbetegedését jelezve. Ezért a korábban nem hallott újonnan megjelent zörejt mindig nagyon komolyan kell venni, és mihamarabb gyermekkardiológus szakorvosi vizsgálatra kell menni.

Dr.Bauer-Kismama-blog-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése