Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 3., szombat

CISZTÁS NODULÁRIS AKNÁ

Fájó dudor a bőrön? Még cisztás akné is lehet


A cisztás akné a pattanásosság legsúlyosabb, de szerencsére legritkább típusa, melyre a fájdalmas, nehezen gyógyuló, nagy méretű bőrhibák a jellemzőek. A cisztás akné kezeléséhez mindenképpen szakorvos segítsége szükséges.
Hirdetés
A legtöbb ember számára a pattanások csak múló kellemetlenségek, melyek nem okoznak sem komolyabb fizikai fájdalmat, és az önbizalmukra, önbecsülésükre sincsenek nagyobb hatással ezek a bőrhibák. A pattanások tulajdonképpen bárki bőrén megjelenhetnek, a leggyakrabban a tinédzserek, illetve a fiatal felnőttek az érintettek. Esetenként azonban előfordulhat, hogy a bőrön cisztás pattanások alakulnak ki, melyek jóval nagyobbak, fájdalmasabbak, mint az „egyszerű” akné, ráadásul nehezen gyógyulnak, és igen nagy annak az esélye is, hogy heg vagy bőrelszíneződés marad utánuk.

Nagy, érzékeny „pukli” a bőrön - ez lehet cisztás akné

A cisztás akné a leggyakrabban az arcon, a nyakon, a mellkason, a háton, esetleg a fülek mögött alakul ki. A „hagyományos” pattanásoknál jóval nagyobb méretűek, érintésre fájdalmasak vagy érzékenyek – ez akár olyan mértékű is lehet, hogy az érintett nehezen tud aludni, pihenni a pattanásoktól. Az egyszerű pattanásokkal szemben a cisztás akné jóval mélyebben található a bőr felszíne alatt.
A bőr kipirosodása is jellemző, és némyel esetekben nagy, fehér vagy sárgás színű közepe is van a pattanásnak. Sokkal valószínűbb azonban, hogy nincs ilyen közepe, ez pedig az eltávolítását és a gyógyulását is jelentősen megnehezítheti. A cisztás pattanásoknál a legnagyobb az esélye a hegesedésnek, illetve a bőr lokális hiperpigmentációjának (vagyis annak, hogy a pattanás helyén barnás folt marad meg).

A cisztás akné sokszor csak egy dudor formájában jelentkezik a bőrön.

Kinél alakulhat ki a cisztás akné?

Akárcsak az egyszerű pattanások esetében, a cisztás pattanások is bárkit érinthetnek, azonban jóval nagyobb a kialakulásuk esélye a zsíros bőrűeknél, a tindézsereknél és a fiatal felnőtteknél. Azoknak is a megnövekedett kockázattal kell szembenézniük, akiknek a családjában, például a szüleinél, korábban előfordult már ilyen típusú akné. A cisztás pattanások hátterében sokszor a hormonrendszer zavarai, vagy a hormonális egyensúly felborulása áll, így a hölgyeknél a pattanások kialakulása gyakran a menstruációs ciklustól függ.

Ne nyomkodjuk, ne piszkáljuk a cisztás aknét!

A cisztás akné esetében a legrosszabb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk kinyomni a pattanást, vagy ha folyamatosan piszkáljuk az arcunkat. Ezzel ugyanis csak megsértjük a bőrünket, ami kisebesedhet, sőt akár el is fertőződhet, ráadásul nagyon valószínű, hogy a pattanás valódi okát, a mélyben összegyűlt gennyes faggyút nem tudjuk eltávolítani. Minél többet piszkálja valaki a cisztás pattanásokat, annál nagyobb a rizikója annak, hogy maradandó hegeket szerez!
Nem érdemes az illatszerboltokban kapható szárító hatású szappanokkal, arctisztítókkal vagy arctonikokkal kísérletezni, mert ezek csak fokozott faggyútermelésre serkentik a bőrt, emellett pedig irritálhatják is azt. Szintén ne használjuk durva arcradírokat, zsíros arckrémeket vagy olyan kozmetikumokat, melyekben irritáló anyagok (pl. illatanyagok) találhatóak.  A cisztás aknéval érdemes bőrgyógyászt felkeresni, aki nemcsak megfelelő kozmetikumokat javasolhat, de azt is segíthet kideríteni, hogy mi okozza a pattanásokat és hogyan lehet ezeket megelőzni.
kozhat
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése