Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 2., péntek

Gyermekeknél gerincproblémák, hanyag tartás gyógyítása

Gyermekeknél gerincproblémák, hanyag tartás gyógyítása


Minden esetben egyénileg dolgozunk gyermekekkel is. Célzott, személyre szabott az ő kezelésük is. Kicsiknél a szülő részt vehet a tornán, míg nagyobbaknál az a tapasztalatom, hogy jobb, ha nincs jelen. A kezelés menetét minden esetben a szülőkkel is egyeztetjük.

Gyermekeknél, már 6-7 éves kortól eredményesen alkalmazható az izomkontroll. Remekül megértik és végrehajtják az egyéni kezelés összes gyakorlatát. Szülők bevonásával, játékosan megtanulják az otthoni feladatokat, és a család együtt végezheti a feladatsort. Ezeket nyomtatva megkapják, így bármikor ellenőrizhetik a gyakorlatok helyességét.

Nagyobb gyermekeknek és középiskolásnak komoly segítség ez a módszer, hiszen a gyors növekedés, a mozgásszegény életmód, a nehéz iskolatáska cipelése és az őket ért stressz mind ronthat izomzatuk állapotán.

Enyhébb esetben hanyag tartás, súlyosabb esetben sajnos a gerincferdülés, scoliosis is kialakulhat. Nagyon oda kell figyelnie a szülőknek a növekedés éveiben, és tanácsos időben orvoshoz, mozgásterapeutához fordulniuk a komolyabb károsodások megelőzése érdekében.

Komolyabb panaszok esetén más, a konkrét panaszokat célzottan kezelő speciális módszerrel dolgozó gyógytornászhoz irányítjuk a gyerekeket.

Mi a hanyagtartás?

A hanyagtartás egy hibás tartásforma, melynek számos oka lehet. Kialakulhat a törzs izomzatának gyengeségétől, a hirtelen növekedéstől, a helytelen üléstől, gyermeket ért pszichés behatásoktól, vagy egyszerűen a helyes testtartásra törekvés „elhanyagolásából”.
Az óvodás korú gyermekek mintegy 65 %-ának, míg a középiskolások közel 75%-ának hanyag a tartása, vagy van már valamilyen kialakult gerincbetegsége.

Kezdetben a gerincoszlop csigolyáin még nincs semmilyen maradandó károsodás, felszólításra a gyermek ki tudja javítani a helytelen tartását, később azonban az egyenetlen terhelés hatására károsodnak a csigolyák. A tartási rendellenességek és a gyenge hátizomzat gerincferdülés (scoliosis) kialakulásához vezethet.

Többféle hanyagtartás típus fordulhat elő. Az úgynevezett lapos hát a leggyakoribb, amikor a gyermek izomzatának fejlődése nincs arányban a hossznövekedéssel. Ilyenkor a háti gerinc domborulata és az ágyéki (derék) homorulata csökkent. Kezeletlen esetben felnőttkorban gyakori a derékfájás. Nyerges hátról akkor beszélünk, ha a háti domborulat foka normális, de az ágyéki homorulat fokozott. Domború hát esetében a háti domborulat ráterjed az ágyéki gerinc egy részére is. Úgynevezett kypholordotikus hát akkor alakul ki, amikor a háti domborulat és az ágyéki homorulat a normálisnál fokozottabb.

Hogyan ismerhető fel a hanyagtartás?

A helytelen testtartás felismerésére az ortopéd orvosok, gyógytornászok egy egyszerű vizsgálatot ( Matthias-féle tartáspróba) használnak.

Ennek során a gyermek álló helyzetben, behunyt szemmel előre emeli a karját, és fél percig így marad.
Ha ez idő alatt a kisgyermek végig tudja tartani a testhelyzetet és nem dől ki, az azt jelzi, hogy a hát-, a has- és a nyakizmai kellően fejlettek.
Ha a felsőtest hátrabillen, a vállak előreesnek és a medence is előrebillen, az a hanyagtartás jele.
 Súlyos esetben a gyerek már a kiindulási pozíciót sem tudja felvenni.

Mi a megoldás?

Nagyon fontos, hogy a szülők folyamatosan figyelemmel kísérjék gyermekük tartásának alakulását, hiszen már kis hibák észrevételekor is érdemes a gyógytornakezeléseket elkezdeni.
A hanyagtartás vagy az akár ennek következtében kialakult gerincproblémák kezelésére a gyógytorna számos módszere használható (Schrott módszer, Klapp módszer, Dorn módszer, Cranio-sacralis terápia), melyek aktívan erősítik a törzs izomzatát és alakítják ki a helyes tartást.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése