Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 2., péntek

Az óvodákba is beszivárgott a hanyag testtartás


Az óvodákba is beszivárgott a hanyag testtartás


Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Egyre fiatalabb korban látszik a magyar gyerekeken a rossz testtartás egy gyerekortopédus szerint. A hanyag testtartást a mozgáshiány, a hátizmok fejletlensége okozza, de serdülő korban pszichés okok is közre játszhatnak kialakulásában.
"Több óvodába is járok ortopédiai szűrésre, manapság már ott megjelenik a hanyag tartás" - mondja Terebessy Tamás gyermekortopédus, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának szakorvosa. Terebessy szerint "a jelenséget nem tudjuk megmagyarázni, hiszen ebben az életkorban még nincs nagy különbség a gyerekek mozgásmennyiségében".Iskolás korban a gerincbetegségek aránya tovább nő: általában kétosztályonként akad egy gerincferdüléstől vagy egyéb komolyabb gerinckórképtől szenvedő gyermek, a hanyag tartás pedig az alsós osztályokban legalább a gyerekek 20 százalékára jellemző. Míg az alsó tagozatban főleg a lányokra, serdülőkorban már inkább a fiúkra jellemző a rossz tartás. "A lányoknál ugyanis nem csak a nemi érés fejeződik be hamarabb, hanem a csontosodás, az ízületek fejlődése, valamint a végleges testmagasság kialakulása is" - mondja Terebessy.
Egy rossz beidegződés"Hanyag tartás esetében a háti gerincben nincs deformitás, a csigolyákban nincs szerkezeti eltérés, a rossz tartás inkább a hátizomzat gyengeségével áll kapcsolatban. A hanyag tartás sok esetben egy rossz beidegződés: leejtem a vállaimat, és görbén tartom a hátamat" - mondja Cs. Frank László, a Heim Pál Gyermekkórház ortopédusa.
A hanyag tartásnak két fő típusa van: az egyik az ún. domború hát, a másik a nyerges hát. Az első esetben az ágyéki gerinc szakasz domborulata normális, a háti gerinc görbülete viszont a normálisnál nagyobb. A nyerges hát esetében mind az ágyéki, mind a háti görbület nagyobb a normálisnál.
"Mivel a hanyag tartás hátterében nincs kóros elváltozás, ellenszere a sport, elsősorban az úszás, legalább hetente kétszer. A rossz tartás fenntartására az iskolatáska szintén ráerősíthet" - mondja Cs. Frank László.
Jelentős a pszichés okok szerepeaz iskolatáska okozza a gyerekek hanyag tartását és gerincproblémáit - állítják egyöntetűen az [origo] által megkérdezett szakorvosok. "A nehéz iskolatáska elsősorban az izmokat és nem a csontozatot terheli meg" - mondja Terebessy. Szerinte a gyerekkori hát- és gerincfájdalmak hátterében sokkal inkább a mozgáshiány, a hátizomzat gyengesége áll. "A serdülőkori rossz tartásban pedig jelentős szerepük van a pszichés okoknak is. Ekkor már akár a gyerekek 30 százalékára is jellemző a hanyag tartás" - mondja Cs. Frank László, a Heim Pál Gyermekkórház ortopédusa.

Terebessy szerint "alapvetően napi egy tanórányi mozgás elég lenne egy kisiskolásnak, de a gerincproblémák szempontjából az lenne az ideális, ha ez kifejezetten hátizomzatot fejlesztő torna lenne, hiszen a hátizmok azok, amelyek a gerinc tartását biztosítják. Attól, hogy a gyerek egy órát rohangál az udvaron, a hátizmai még nem erősödnek meg".Cs. Frank szerint "ideális mozgás az úszás és azok a sportágak, amelyeknél figyelni kell a tartásra: ilyen például a lovaglás és a különféle küzdősportok".
A terhelés ront a komplikált eseteken
A hanyag tartással szemben az úgynevezett típusos gerincferdülés vagy a Scheuermann-kór viszont a gerinc kóros elváltozásával jár. "Iskolánként 2-3 ilyen gyerekkel találkozunk. Az ő esetükben általában nem elég a mozgás, hanem folyamatos fűzőviselést javaslunk" - mondja Cs. Frank.
Ezeknél a gyerekeknél a tengelyirányú terhelés ronthat a betegségen, azaz az ő esetükben a nehéz iskolatáska is ártalmas lehet, de nem ez a betegség kiváltó oka. Sokkal inkább genetikai tényezőkkel, illetve a túl laza ízületekkel, szalagokkal vagy a kötőszövet rendellenességével magyarázható ezeknek a kórképeknek a kialakulása.
A hanyag tartás és a komolyabb gerincproblémák kiszűrése alapvetően az iskolaorvos feladata, de ha a szülő előbb észleli a problémát, érdemes minél felkeresni a területileg illetékes ortopédiai szakrendelést.
Milyen a jó iskolatáska?"Egyértelműen a hátizsákot és nem a féloldalas megoldást ajánlom" - mondja Terebessy Tamás. Az egészséges táska ergonómiailag tervezett, hátfala igazodik a gyerek gerincoszlopához.
Fontos, hogy a vállhevederek szélesek és jól párnázottak legyenek, így nem csúsznak le, és nem vágják a gyerek vállát. Biztonságos, ha van fényvisszaverő felület is a táskán.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése