Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 9., péntek

Legyél jó szülő és jó gyereket fogsz nevelni! – gyereknevelési tippek

Legyél jó szülő és jó gyereket fogsz nevelni! – gyereknevelési tippek

A Harvard pszichológusai felfedték, hogy mi az az öt gyereknevelési módszer, melyek segítenek abban, hogy boldog gyermekeket neveljünk.

Kétségkívül egy sokkal fejlettebb, rohanó és változó világban élünk, mint elődeink, és ez a mindennapokban, családjaink életében, gyermekeink szokásaiban is megmutatkozik. Azok az idők amikor addig lehetettünk kint a szabadban, és addig játszhattunk a barátainkkal amíg el nem kezdett sötétedni, vagy amíg anyukánk ki nem kiabált nekünk, hogy itt az ideje hazatérnünk, már elmúltak. Ezek helyett ma már a telefonok, tabletek, számítógépek és televíziók képernyőjének bámulása uralja a lurkók szabadidejét. Persze joggal gondolhatja a kedves olvasó, hogy sokkal egyszerűbb egy elektronikus kütyüt a gyerekek kezébe nyomni, és hagyni őket, hogy a maguk módján szórakozzanak, de van, amit ez soha nem fog pótolni.
A Harvard Egyetem szakemberei szülők segítségével azt kutatták, hogy mitől lesz egy gyerek jólnevelt, kiegyensúlyozott és boldog. A szülők mellet olyan elismert pszichológusok, mint Dr. Michele Borba vagy Deborah Temkin dolgoztak a tanulmányon. Íme a Harvard pszichológusainak 5 tippje:

  1. Fejleszd a szereteten és a törődésen alapuló kapcsolatokat!
Bár teljesen nyilvánvalónak tűnik, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a gyerekek a tiszteletet és a törődést úgy tanulják meg, ha maguk fedezik fel azt. Ha a gyermekünk érzi a szeretetünket, akkor sokkal jobban fog ragaszkodni hozzánk. Ezáltal könnyebben tudjuk úgy átadni üzeneteinket, hogy azokat a gyermek valóban megértse és megtanulja
A Harvard pszichológusai azt mondják, hogy azzal tehetjük a legtöbbet gyerekeinkért, hogy szeretjük őket, érzelmi és stabil családi hátteret biztosítunk nekik, figyelünk rájuk, tiszteljük a személyiségüket, valódi érdeklődést mutatunk az életük felé, bármiről beszélgetünk velük, nem számít milyen témában, és értékeljük az erőfeszítéseiket és a sikereiket.
Időt kell szánni a közös játékra és olyan elfoglaltságot kell keresni, amit a szülő és gyermek egyaránt őszintén élvez. A mély, jelentőségteljes beszélgetések és a kérdések felvetése segíthet abban, hogy a gyerek megtanulja őszintén kifejezni érzéseit, gondolatait és tapasztalatait.

  1. Érezz együtt a gyerekeddel és mutass empátiát mások iránt!
Nagyon fontos, hogy a gyermekednek megtanítsd, hogy hogyan legyen empatikus. Ennek a legegyszerűbb és leghitelesebb módja az, ha te magad mutatsz példát neki. Amennyiben együttérző vagy gyermekeddel, és természetesen másokkal is, úgy meg tudod tanítani neki, hogyan értse meg mások érzéseit, és hogyan kezelje azokat. Meg kell tanítani a felnövekvő nemzedéknek, hogy ne csak a szűk látókörükbe tartozó személyekkel legyenek empatikusak, hanem legyenek nyitottabbak és alkossanak egy nagyobb képet a világról.
A gyerekek azáltal is tanulnak empatikusnak lenni, ha látják, hogy mi mire fordítjuk figyelmünket és mivel törődünk. Észre fogják venni, ha úgy beszélgetünk a pincérrel az étteremben vagy a postással, mintha láthatatlan lenne. De természetesen azt is észlelik, ha örömmel fogadunk egy családot, akik frissen költöztek a környékünkre, vagy ha aggódunk az egyik osztálytársukért, aki elé kihívásokat állított az élet.

  1. Legyél stabil erkölcsi példakép és mentor!
A gyerekek, mint a szivacsok, úgy szívnak magukba mindent. Azokat a dolgokat tanulják meg, melyeket környezetükben tapasztalnak. Erkölcsi értékeiket a szülők, és más felnőttek cselekedetei segítségével teremtik meg.
A Harvard pszichológusa az következőket javasolaja: Szentelj figyelmet annak, hogyan gyakorolhatod az őszinteséget, a méltányosságot, a magaddal való törődést, mindezek mellett a düh és az egyéb bonyolult érzelmek, valamint konfliktusok békés kezelését.
Természetesen senki sem hibátlan. Éppen ezért fontos, hogy megismertessük gyermekünkkel az alázatosságot, az öntudatosságot és az őszinteséget. Ismerjük el, ismerjük be előtte hibáinkat és mutassuk meg neki, hogy bár mi is esendőek vagyunk, mégis dolgozunk hibáink kijavításán, ezzel mutatva neki is példát.
Bár gyermekünk szemében lehet, hogy szuperhősként létezünk, nagyon fontos tudnia, hogy senki sem tökéletes, így mi sem. Mutassuk meg neki, hogy érdemes energiát fektetni a másokkal való kapcsolatainkba, hiszen a másik fél nagy valószínűséggel odafigyeléssel, kedvességgel fog erre reagálni.

  1. Biztosítsunk lehetőséget az empátia gyakorlására!
Nem elég, hogy példát mutatunk azzal, hogy empatikusak vagyunk. Ahhoz, hogy a gyerek megértse a dolog mechanizmusát, saját tapasztalatokat kell gyűjtenie, hogy később dönteni tudjon milyen helyzetekben szükséges együttéreznie másokkal.
A gyerekek az empátiára fogékonyan születnek, de szükséges, hogy ezt a veleszületett képességüket ápolják egész életük során. Megtanulni együttérezni sok tekintetben olyan, mint megtanulni egy idegen nyelvet vagy egy új sportot, hiszen az gyakorlást és sok segítséget igényel. Ha már kisgyerek kortól kezdve figyelik és figyelembe veszik más emberek látásmódját és körülményeit, az együttérzés egy természetes reflexxé válik számukra. Sok megpróbáltatás és bukás árán a gyerekek megtanulják, hogy hogyan osztozzanak mások érzéseiben, és miképp értsék meg mások látásmódját.
Segítheted gyermekedet az empátia gyakorlásában azzal, hogy etikai dilemmákat vitatsz meg vele, de tartsd észben, hogy nem fog veled filozófiai vitákba merülni. A „meg kellene hívnom az új osztálytársamat a szülinapomra, még akkor is, ha a barátaim nem kedvelik őt” mondathoz hasonló eredményt kellene elérni az ilyen beszélgetések által.

  1. Segíts gyermekednek fejleszteni az önkontrollját és érzelmei irányítását!
Amikor a gyerekek nem mutatnak empátiát, az nem azért van mert nincs is bennük, hanem azért mert néhány érzés gátolja, hogy empatikusak legyenek. Gyakran a másikkal való törődést elnyomja a harag, a szégyen, az irigység vagy egyéb negatív érzelmek. Ha segítünk a gyereknek legyőzni ezeket a negatív tényezőket, valamint a sztereotípiákat és a másokról alkotott előítéleteket, az segít az empátia kialakulásában.
Fontos, hogy segítsünk gyermekünknek érzelmei kimutatásában! Han nem így teszünk, akkor az megállíthatja abban, hogy kimutassa empátiáját. Segíts neki azzal, hogy azonosítod a benne kialakult érzéseket, mint például a frusztrációt, a szomorúságot, a haragot, és ösztönzöd arra, hogy beszéljen arról, hogy miért érzi azt.

Ez az 5 tipp segíthet neked az elindulásban, hiszen boldog gyermeket nevelni nem csak ennyiből áll. De kitartó munkával, sok szeretettel és odafigyeléssel gyermekünk teljes értékűen fejlődhet, vidám gyermekkort élhet meg és kiegyensúlyozott felnőtté válhat.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése