Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 22., vasárnap

KISMAMA-BLOG-ÁLLANDÓAN VELE KELL LENNI

Állandóan vele kell lenni

Gyakran hallom -általában 3-7 hónapos közötti gyerekek anyukájától-, hogy a baba 100% figyelmet követel tőlük. Egyáltalán nem akar aludni, nappal egyáltalán nincs el egyedül és ez teljesen kikészíti az anyukát. Mi állhat az ilyen problémák hátterében?

A legtöbbször alapos kikérdezés során kiderül, hogy a baba napközben 30 perceket alszik, és 10-10 percekre elfoglalja magát azért, de aztán unatkozni kezd. Jó hír, hogy ez így normális!

Egy néhány hónapos csecsemőtől még nem várható el, hogy 10 percnél tovább elmélyüljön a játékban (még másfél évesen sem tudnak ennél tovább egy dologra koncentrálni). Van azonban egy nagy különbség a másfél évesek és a 4 hónaposok között: hogy az előbbiek, ha megunták az egyik játékot, el tudnak menni a következő játékért. A baj az, hogy 3 hónaposan még nagyon érdekes a világ egyhelyben ülve, de 6-7 hónaposan már nagyon unalmas.

És ez így van rendjén! Ez az unalom az a hasznos mozgatórugó, ami ösztönzi a babát arra, hogy megtanuljon kúszni, aztán pedig mászni. És abban a pillanatban, hogy el tud jutni az egyik játéktól a másikig, az állandó unatkozást mintha elfújták volna!

De mit lehet tenni addig? Levélben kérdezte az egyik anyuka, mi a teendő, ha a baba nem nagyon akar aludni (ez természetes ebben a korban: egyre kevesebbet alszik napközben a baba, mert nem fárad le eléggé és a legtöbb anyuka beleesik abba a hibába, hogy aggódik a gyerek alvásmennyisége miatt, ezért folyton elaltatja, a fáradtság legkisebb jelére is, ezért a baba még kevesebbet alszik és az ördögi kör bezárul…) A levelemet itt olvashatjátok: “Mivel még csak 4 hónapos viszonylag könnyen meg tudod neki tanítani, hogy magától elaludjon, illetve elfoglalja magát napközben.

A lényeg a napirendben rejlik, illetve a napirendi dolgok sorrendjében. Reggel felkelés után etesd meg, aztán alapos büfizés után tedd le játszani olyan játékokkal, amiket gond nélkül el tud érni, tud használni (pl. babatornászó, ha nem szeret hason lenni), vagy ha már hason is elvan, akkor nyomogatós játékok stb.
Ebben a korban max. 10 percet lesz el magában, utána elkezd unatkozni, ekkor menj oda, játsz vele 10 percet, aztán adjál neki egészen új játékokat, amikkel megint ellesz egy 10 percet. Ha megint elunta magát vidd át másik szobába, játszatok ott közösen, utána megint 10 percig magában. Ha már nem akar egyedül lenni, vidd oda ahol épp vagy, a konyhába vidd ki magaddal hordozóban, miközben a dolgodat végzed, beszélj hozzá, adj a kezébe érdekes konyhai eszközöket, vond be a teregetésbe (ezt nagyon szeretik nézni a babák)

Ebben a korban kb. 2 óra ébrenlét után fárad el úgy igazán a baba. Csak akkor tedd le aludni, amikor nagyon álmos. Ne altasd el az álmosság első jeleire, mert akkor rövid idő után fel fog ébredni. Ebben a korban napi háromszor 30-90 perc közti alvás az átlag. Ennél többet napközben ne várj tőle. A 30 perc sem gond, ha kipihenten, jókedvűen kel fel a baba és a 2 óra sem, ha ez nem megy az éjjeli alvás kárára, aminek a mértéke ebben a korban 10-12 óra lehet.

Te döntöd el, hogy cicin altatod vagy nem, a cicin altatásnak is megvannak a maga előnyei, pláne, amikor már örökmozgó a baba és nem akar elaludni.
De ha meg akarod tanítani egyedül elaludni, annak megvan az az előnye, hogy ha felkel éjjel, akkor nem fog sírni, nem fog téged felébreszteni, hanem szépen visszaalszik magától.”

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése