Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 24., kedd

KISMAMA-BLOG-ÚJSZÜLÖTTKORI ANOXIA

Újszülöttkori anoxia

Az anoxia a szervezet oxigénhiányos állapota. Az ember szervei az oxigénhiányra különbözo mértékben érzékenyek. Leghamarabb a központi idegrendszer sínyli meg az oxigén hiányát. Négy-hat percig tartó anoxia már a központi idegrendszer egész életre kiható károsodásához, hosszabb ideig tartó, pedig muködésképtelenséghez, azaz halálhoz vezet.

Születés utáni anoxia vagy azért támad, mert a légzés nem indul meg (elsodleges anoxia), vagy a már megindult légzés kimarad, illetve szabálytalanná, elégtelenné válik (másodlagos anoxia). Oka lehet a légzoközpont éretlensége vagy károsodása a magzati anoxia vagy agyvérzés kapcsán.

Légzésképtelenséget okozhat a légutak eltömöszölodése magzatvízzel, hüvelyi váladékkal, vérrel. Anoxia jöhet létre, ha a tüdohólyagocskák nem nyílnak ki (atelectasia = légtelenség) vagy hyalin-membrán betegség esetében is, amely érett újszülötteken ritka, koraszülötteken gyakoribb.

TÜNETEK: az újszülött a születés után nem kezd el lélegezni, nem sír fel. A légzés megindul ugyan, de gyér, erotlen, kihagyó. A bor színe kékes vagy sápadt. Livid asphyxiáról beszéltek (kék álhalál), ha csak a légzés volt elégtelen, de a szívmuködés jó volt, míg algid asphyxiáról (fehér álhalál), ha a légzési zavarhoz vérkeringési is csatlakozott.

Az izomzat tónusa algid asphyxiában csökkent, sot teljesen petyhüdt lehet, de súlyos anoxia esetében egyes izomcsoportokra vagy az egész testre kiterjedo rángógörcs (eclampsia) is észlelheto. Míg az egészséges újszülött fájdalomingerekre sírással reagál, az anoxiás legfeljebb arcfintorral vagy egyáltalában nem. Hosszabb ideig tartó anoxia a szívmuködést is károsítja, a pulzusszám csökken, a pulzus tapinthatatlanná válik, súlyos esetben már a szívhangok sem hallhatók.

Az újszülött állapotának megítélésére jól használható az Apgar-féle osztályozás. A vizsgálatot a születés utáni elso percben végzik; ha a pontszám 8 alatt van, 5, 10, 15, 20 perc múlva újabb ellenorzésre van szükség.

Kezelés: ha az újszülött nem lélegzik, az elso teendo a légutak kitisztítása motorral muködo nyálszívó segítségével; mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni. Célszeru a belélegzett levego oxigéntartalmát egy ideig megfeleloen emelni; iv. nátriumbikarbonát-oldatot kell adni; külso szívmasszázs.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése