Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 23., hétfő

NEM GENYYES KÖZÉPFÜLGYULLADÁS

A középfülgyulladás

A középfülgyulladás, vagy orvosi nyelven otitis media, heveny és idült formában fordul elő. A heveny leggyakoribb gyerekkorban, de a felnőttek betegsége is. Legtöbbször a felső légutak meghűléséhez társul, és a váladék vagy az orrgaratból a fülkürtön át jut a dobüregbe (fertőzés esetén), vagy helytelen orrfújás közben, amikor mindkét orrnyílást fújás közben egyszerre elzárták.

Lázzal, hirtelen fellépő erős fülfájással, halláscsökkenéssel és általános rossz közérzettel jár. Ha a dobhártya átlyukad, fülfolyás is bekövetkezhet. Ilyenkor a fájdalom rendszerint hirtelen csökken, mert a gennynek a középfülből való elfolyása megszünteti a dobhártya feszülését. Ezért szúrták fel régebben nagyon gyakran gyerekeknél a dobhártyát, hogy a gennynek utat nyissanak.

Az így készített bemetszés gyorsan gyógyul, teljesen összeforr, és nincs az a veszély, mint spontán áttörésnél, hogy végleges nyílás marad a dobhártyán. A heveny középfülgyulladás az időben kezdett antibiotikus kezelés, a fül melegen tartása, orrcseppek és a meghűlés gyógyszerei, és esetleg a dobhártya bemetszése mellett napok, hetek alatt teljesen meggyógyul. Azt se felejtsük el, hogy nagymamáink ilyenkor sokszor kövirózsa nedvével átitatott vattát dugtak vagy meleg sót tettek a fülünkbe.

A fülkürt idült gyulladása vagy az orrgarat mandula túltengése tartós halláscsökkenést és nem ritkán visszatérő középfülgyulladást okozhat. Teljes gyógyulást ilyen esetben csak az oki kezelés, vagyis az orrgaratmandula eltávolítása, esetleg orrműtét eredményezhet.

Krónikus középfülgyulladás súlyosabb fertőzés vagy a szervezet gyengébb ellenálló képessége esetén jelentkezhet. A heveny fellobbanásoktól, a nagyothallástól és esetleg kisfokú állandó fülfolyástól eltekintve rendszerint nem okoz panaszokat, de sokszor műtétre és rendszeres szakorvosi ellenőrzésre szorul, mert a hosszan tartó gyulladás elpusztíthatja a hallócsontocskákat vagy más szövődmény alakulhat ki.

A fülfájás értékelésében nagy jelentősége van a beteg életkorának, mert míg csecsemő- és kisgyerekkorban a baktériumok és vírusok okozta heveny középfülgyulladás az egyik leggyakoribb oka a fülfájásnak, addig a felnőttek fülfájdalmát leginkább a külső hallójárat gyulladása okozza.

A gyermekkori fülfertőzések kiindulópontja a garat, az arc- és orrüreg, az orrmandulák fertőződése, ahonnan a kórokozók a fülkürtön átjutnak a középfülbe, általában mindkét oldalra egyszerre, míg a felnőttkori folyamatok többnyire egy oldalra lokalizálódnak.


A gyakori gyermekkori középfülgyulladás számtalan hajlamosító tényezővel magyarázható.

· Csecsemő- és kisgyerekkorban, még „éretlen” az immunrendszer, sok kórokozó ismeretlen a szervezet számára, ezért kevésbé tud ellenállni a fertőzéseknek.

· A szezonálisan nagyobb számban előforduló légúti kórokozók könnyebben okoznak kisebb helyi járványokat a gyerekközösségekben.

· A gyakoribb fülfertőzések hátterében anatómiai ok is állhat, mivel rövid és szűk a fülkürt a gyerek kis testméretei miatt, ezért a garatban kialakuló fertőzésekből könnyebben jutnak át a kórokozók, gyakrabban zárul el ez a nyomáskiegyenlítést biztosító járat.

· Az elégtelen orrfújás miatti váladékpangás kedvez a kórokozók felszaporodásának, a nagyobb orrmandula könnyen fertőződik és duzzad még nagyobbra, meggátolva ezzel az orrlégzést. A szájon át való légzés kiszárítja a garatot, amivel lényegesen csökken nyálkahártyájának ellenállása a baktérium okozta fertőzésekkel szemben.

· Egyéb hajlamosító tényezők: a szoptatás hiánya, a fekve etetés, a cumi használata, a dohányfüst, a korai közösségbe való járás a gyakoribb vírusfertőzések miatt, fejlődési rendellenességek a fejen és a légutakban, a vas- és a D-vitamin-hiány, a nem megfelelő táplálás, de örökletes hajlamot is feltételeznek, különösen igazolja ezt az egy családban lévő esetek halmozódása.

Ne tisztítsuk!

A fülfájás másik gyakori oka, főként a felnőttek körében a külső hallójárat gyulladása, az otitis externa. A külső hallójárat egy viszonylag szűk, mélyre nyúló, hámmal fedett, testmeleg üreg, ami a dobhártyáig tart, felületét a faggyúmirigyek váladékukkal zsírosan, nedvesen tartják, ezzel is megakadályozzák, hogy itt baktériumok szaporodjanak fel. Könnyen sérül, akár a tisztogatás során is.

Felesleges a tisztogatás, mivel az úgynevezett fülzsír kifelé sodródik, tehát öntisztuló a hallójárat. A kereskedelemben kapható fültisztítók csak a fülkagyló tisztítására szolgálnak, mert a legtöbb olyan, hogy inkább befelé nyomjuk vele a váladékot, ami, ha a dobhártyára szárad, fájdalmas és rontja a hallást is.

Akiknek kissé több a fülzsírjuk, vagy hajlamosak a „füldugók” kialakulására, azoknak javasolható, hogy hetente 2-3-szor csepegtessenek 1-2 csepp paraffinolajat a fülükbe, és a tisztítást bízzák szakemberre. A felázott bőr ellenálló képessége csökken, kedvez a baktériumok, a gombák elszaporodásának. Ezt még fokozhatják a lúgos kozmetikai szerek, vagy az uszodavíz fertőtlenítésére használt szerek is. Akülső hallójárat védhető a fürdés, az úszás előtt alkalmazott paraffinolajjal, az egyéni lenyomat alapján készített füldugóval, valamint az uszoda után alkalmazott ötszázalékos ecetes vizes cseppel is.

Lássa az orvos!

A már kialakult hallójárat-gyulladást fül-orr-gégész kezelje, mert csak a szakember tudja eldönteni, hogy mi a kórokozó, mert más kezelés szükséges a baktériumok ellen, más a gombák ellen, vagy ekcéma esetén..

Feji és nyaki okok


Ha a fülfájásnak nem találjuk az okát a fülben, akkor a fej és a nyak alapos vizsgálatára van szükség. Ki kell zárni fogbetegséget, arcüreg-gyulladást, fertőzést a garatban, a mandulákon, a nyelven, az állkapocsban, az álkapocs ízületében, a nyálmirigyekben. Lehet a betegnek herpes zostere, vagy daganat okozta nyomás is kiválthatja a fülfájdalmat. Légúti fertőzésekre utaló tüneteket keres először az orvos, de a körültekintő vizsgálat nem maradhat el akkor sem, ha ilyen tünetet talál, mert éppen egy vírusfertőzés kapcsán derülhet fény valamilyen más betegségre is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése