Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 25., szerda

KISMAMA-BLOG-SEGITSÉG A TEJ NÖVELÉSÉHEZ

A sikeres szoptatáshoz a következőkkel járulhatunk hozzá

Közvetlenül a baba születése után, amikor a pocakukra fektetik az édesanyáknak, de legkésőbb az első két órában tegyük mellre, meglátjuk, szopni fog. Ez a korai bevésődés jó hatással lesz a későbbi sikeres szoptatásra.

A természet úgy rendezte el a dolgokat, hogy az időben megszületett babák egy bizonyos tartalékkal jönnek a világra, ami kitart addig, amíg beindul a tejterme-lődés.

Ezzel a tartalékkal segít gazdálkodni az előtej (kolosztrum), ami számos védő- anyaga mellett olyan anyagot is tartalmaz, ami erősen csökkenti a folyadék- kiválasztást, megakadályozva ezzel a baba kiszáradását.

A kiszáradás jelei: a baba szája belülről is száraz, acetonos a lehelete. Ekkor adjunk neki kiskanállal cukros vizet. Tápszerre és cumisüvegre nincs szükség!

A koraszülött babákat speciális összetételű anyatej védi, ezért az ő szoptatásuk kiemelten fontos! (A tejtermelődés a 16-17. héten kezdődik, tehát minden kora-szülött baba anyukájának beindulhat a tejelválasztása!) Nincs az a tápszer vagy gyógyszer, ami felérne az anyatej minőségével! Amennyiben elkülönítetten helyezik el koraszülött babánkat, gyakori fejéssel indítsuk be a tejelválasztást, és amint van mit adni a kicsinek, ragaszkodjunk hozzá, hogy édesanyja tejével táplálják!

A tej mihamarabbi beindulását a gyakori mellre tétellel érhetjük el. Ez akár kétóránkénti szoptatást jelenthet mindkét mellből. Az első 12 órában minden-képpen szoptassuk meg gyermekünket (ha erre nincs lehetőség, fejjünk)! Ha nem vagyunk egy szobában elhelyezve kisbabánkkal, mindenképpen ragaszkodjunk a gyakori szoptatáshoz, akár éjszaka is - ez törvény adta jogunk, amiben semmilyen kórházi gyakorlat nem akadályozhat meg. Ha e téren gondjaink lennének a személyzettel, fontoljuk meg a korábbi hazatérés lehetőségét, ill. keressük a kapcsolatot a kórház betegjogi képviselőjével.

Amíg nem indul be a tej, ne arra gondoljunk, minek tegyem mellre, hiszen nincs mit szopnia (ami egyébként nem is igaz, hiszen az a kis mennyiségű, de annál értékesebb előtej aranyat ér), mert pontosan a mellbimbó gyakori ingerlésétől lesz elég tejünk.

Amikor belövell a tej, legyünk résen, és néhány óránként vizsgáljuk meg mindkét mellünket, nem keményedett-e be nagyon, nem képződtek-e benne csomók. Amint ilyet tapasztalunk, tegyünk rá meleg borogatást, valamilyen hidegen sajtolt olajjal (legjobb a mandula, annak nincs illata) finoman meg is massszírozhatjuk a bekeményedett, csomós területet, majd fejjük le a "felesleget" (amíg meg- könnyebbülést nem érzünk), tegyük a lefejt tejet a hűtőbe, és 12 órán belül fagyasszuk le! Erre a célra leginkább a kifőzött jégkockatartó felel meg. A lefa-gyasztott kockákat azután időponttal ellátott zacskóban 6 hónapig tárolhatjuk a mélyhűtőben, ill. használhatjuk fel pl. az első főzelékek ízesítésére. Ne ijedjünk meg, ha a lefagyasztott és később felolvasztott tej kissé bizarrul néz ki, nincs semmi baja!

Ha a pangó tejtől begyulladna a mellünk, a gyulladt mellből szoptassunk gyakrabban, és kérjük szakember segítségét

A kisebesedett mellbimbót legjobban az anyatej gyógyítja. Szoptatás után hagyjuk rászáradni, ami rajta van, és minél többet levegőztessük! Hasznos lehet ilyenkor a bimbókiemelő (ez egy lyukakkal ellátott műanyag félgömb, amit, ha a melltartóba helyezünk, megakadályozhatjuk, hogy mellbimbónk bármivel is érintkezzen, ezzel fájdalmat okozva). Figyeljünk arra is, hogy a baba helyesen szopjon, azaz a teljes bimbóudvart bekapja. Ekkor mellbimbónk a lágy szájpadlásával érintkezik, ami nem okoz olyan mértékű súrlódást, mintha csak maga a mellbimbó kerülne a szájába. Megnyugtatásul: a szoptatással járó "megterheléshez" hamarosan hozzászokik mellünk érzékeny bőrfelülete.

A kisbabák leghamarabb az illatáról ismerik meg édesanyjukat, ezért kerüljük az illatosított tisztítószereket mellünk ápolására. A meleg vizes lemosás teljesen megfelel, ha túlzottan kiszáradna, egy kis mandulaolajjal táplálhatjuk bőrünket.

Az előző évtizedek gyakorlatával ellentétben az első hónapokban éjszaka is szoptassunk, ha a baba ezt igényli! Egy újszülött gyomra aránytalanul kisebb, mint egy felnőtté, így nem tud sok táplálékot felvenni egyszerre. Az anyatej a legkönnyebben megemészthető számára, így a kis pocak hamar ki is ürül, ezért indokolt a napi 6-8 szoptatás.

Az ún. élettani sárgaságot a vércsere - vagyis az anya vérének átalakulása "baba-vérré" - okozza. A 3.-5. nap között felszabaduló bilirubin nevű anyag felszaporo-dik a baba testében sárgaságot és aluszékonyságot okozva. Ez az állapot hozzátar-tozik egy egészséges csecsemő fejlődéséhez, és ha elég gyakran, legalább négy óránként megszoptatjuk, néhány napon belül elmúlik. Ha súlyosabbá válik a baba állapota, kék fénnyel lehet segíteni. Ez alatt bármilyen kék színű fény értendő, pl. egy gyárilag kékre festett izzót teszünk egy lámpába, de az ég kék sugarai is gyógyító hatásúak.

A tejkiválasztás a kereslet-kínálat törvénye alapján működik. Minél gyakrabban szopik a baba, annál több tej termelődik. A kezdeti különbség (túl sok vagy túl kevés tej) egy-két hét alatt kiegyenlítődik. A baba fejlődése során is változik a tápanyagszükséglete, ezért pl. a harmadik hónap körül jellemző megnövekedett igény során sem kell rögtön tápszerhez nyúlnunk, jobb néhány nap türelmi időt hagyni magunknak, többet pihenni, feküdni, addig újra a szükséges mennyiségű tej termelődik . Fontos azt is tudni, hogy a szoptatás utáni sírás nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem elég a babának a tej. Lehet, hogy túl sok levegőt nyelt, túl hirtelen telt meg a kis gyomra, vagy máris hasfájás gyötri. Nem minden sírás szól az éhségről, ezért érdemes a két órát megvárni egy-egy szoptatás között.

Ha nem elég a tej, pihenjünk többet, próbáljunk minél nyugodtabbak lenni (képzeljük magunkat egy olyan helyre, ahol valamikor nagyon jól éreztük magunkat, vagy ahová nagyon vágyunk, hallgassunk szép zenét, egy masszírozás is sokat segíthet, a gondjainkat - ha ideiglenesen is - rakjuk át mások vállára), és szoptassunk (ha erre nincs lehetőség, fejjünk) minél gyakrabban, tehát legalább egyszer éjszaka is! A tej termelődését az elfogyasztott folyadék mennyisége is gyarapítja, ezért gondoskodjunk megfelelő mennyiségű innivalóról, de lehetőleg tartózkodjunk a kávétól, a cukros, szénsavas üdítőitaloktól és az alkoholos italoktól. Jól jönnek ilyenkor a finom levesek

Jó tudni, hogy az anyatej a szoptatás előtt és alatt képződik. (A mell keménysége vagy puhasága nem ad mérvadó információt a tej mennyiségéről!) A szoptatáshoz teremtsünk magunknak nyugodt és kényelmes feltételeket (legjobb bekucorogni egy puha, meleg sarokba sok párnával), próbálkozzunk többféle szoptatási helyzettel, amíg megtaláljuk a legideálisabbat, és csak a babánkra figyeljünk.

A cumi és cumisüveg károsan hat az egészségesen kifejlődött szopási reflexre, azt is eredményezheti, hogy a baba nem akar többet édesanyja melléből szopni! Ezért nagyon fontoljuk meg használatukat! Cumisüveg helyett a pohárból vagy kiskanállal való etetést, gyógyszerbeadást javasoljuk, cumi helyett pedig a körömmel lefelé tartott kisujjunkat ajánljuk, amíg a baba nem találja meg a saját ujját, ami legkésőbb a 6.-8. hét között esedékes. Akinek ez ügyben kétségei támadnának, olvassa el a Kismama 2003. áprilisi számában található e témában írt cikket.

Hagyjuk, hogy babánk határozza meg az étkezések idejét és hosszát, hogy ne csak az előtejből (opálos fényű, áttetsző, leveshez hasonló, édes, szomjoltó), hanem az ún. hátsó tejből (fehér-sárgás színű, a főételhez hasonló, fehérjedús, tápláló) is részesüljön. Ez főleg a két mellből való szoptatás esetén fontos.

Kisbabánk a szoptatások alkalmával nemcsak anyatejet vesz magához, hanem a bennünk levő érzéseket, gondolatokat is "magába szívja". Ezért ez idő alatt lehetőleg harmonikus és szép dolgok legyenek körülöttünk és bennünk!

Az anyatej elegendő mértékben és a baba számára legideálisabb formában mindent tartalmaz a D és K vitaminon kívül. Tehát azzal tehetjük érte a legtöbbet, ha egészségesen, kiegyensúlyozottan étkezünk. Hat hónapos korig semmiféle hozzátáplálás (ide értendő a teáztatás is!) nem szükséges. Sőt! Például az almapüré savas kémhatásával akadályozza a vasfelvételt az anyatejből. Nyári időszakban, amikor nagyobb a folyadékszükséglet, szoptassunk gyakrabban!

Tanuljunk meg fejni, mert bármikor szükségünk lehet rá!

A szoptatás teljes ideje alatt tartsuk melegen karunkat, mert itt fut végig a mellhez tartozó energiavonal (meridián).

A hozzátáplálást a 7. hónaptól kezdődően a déli szoptatás után kezdhetjük meg. Egy-két kiskanálnyi kóstoltatással kezdjük, és hogy babánk megszokja az új ízeket, egy héten keresztül csak egyféle étellel kísérletezzünk! Ha továbbra is csak anyatejet hajlandó magához venni, ne essünk kétségbe! Az anyatej még ekkor is teljes értékű táplálék a számára,

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése