Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 24., kedd

A SZOPTATÁS ALATT KERÜLENDŐ GYÓGYSZER

Szoptatás alatt kerülendő gyógyszerek

Néhány gyógyszer ellenjavallt szoptató anyák számára. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia kiadványában közzéteszi mindazoknak a gyógyszereknek a listáját, amelyeket biztonsággal szedhet az anya a szoptatás ideje alatt illetve amelyek ellenjavalltak.

Ha radioaktív anyagot használnak vizsgálati célra, szükségszerű a szoptatás időleges felfüggesztése, mivel ezek az anyagok megjelennek az anyatejben, és veszélyt jelentenek a gyermekre nézve. A radioaktív anyag típusától függően eltérő a szoptatás felfüggesztésének időszaka. Beszéld meg ezt orvosoddal, és közöld vele, hogy számodra legelőnyösebb az az anyag lenne, mely mielőbb lehetővé teszi a szoptatást. Az orvos, vagy a kezelést vezető röntgen asszisztens adhat tanácsot abban, hogy mikor biztonságos a szoptatás újrakezdése. Közben a tej kifejése segít a radioaktív anyagok mielőbbi kiürülésében.

Előfordul, hogy a kezelésre használt radioaktív anyagok hosszabb elválasztást tesznek szükségessé. Sok anya hónapokig fejte és öntötte ki tejét, hogy miután a radioaktív anyagok kiürültek, újra kezdhesse a szoptatást. A kemoterápia (erős, rákellenes szerek alkalmazása) veszélyes a szoptatott babára. Ha kemoterápiára van szükség, az elválasztás mindig szükséges.

Győződj meg róla, hogy az orvos tudatában van annak, hogy szoptatsz, mielőtt gyógyszert írna fel számodra! Ha a gyógyszert felíró orvosnak kétségei vannak az adott gyógyszer babára gyakorolt hatását illetően, többnyire segít, ha kikéred a gyermekorvos tanácsát. Ha olyan orvosságot kell szedned, amely aggodalomra adhat okot, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia javaslata az, hogy a szoptatás azonnali megszakítása helyett figyeld a baba reakcióját.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése