Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 24., kedd

KISMAMA-BLOG-A TIC

A –TIC.

Tic névvel a gyors,önkéntelen,de coordinált mozgást jelöljük,amely szabálytalan időközökben,egyes működésileg összetartozó izomcsoportokban ismétlődik.Ez az oka annak,hogy gyakran önállósult kifejező mozgásokként érthető,motorikus megnyilvánulásként fogják fel.Főleg a fej és a váll területén jelentkeznek-izgalmak hatására fokozottabban-mig alvás alatt szünetelnek.

Akaratlagosan egyes gyermekeknél csupán rövid időre lehet elnyomni őket.A Ticek a 7-12 éveseknél a leggyakoribbak,és a fiúknál nagyobb számban.A pubertás után e kóros mozgások előfordulása csökken.

Enyhébb megnyilvánulásként pislogás vagy a fej hirtelen oldalra forditása jelentkezhet,esetleg homlokráncolással kisérve.

Súlyosabb alakjaiban szimatolásos,csücsöritő mozgások mutatkoznak,az arcizomzat eltorzulhat a hangadás artikulatlanná válik,sőt az izgalom a vállöv és felkar izomzatára is kiterjedhet.Az ilyen esetek hátterében kényszerállapotok is kiderithetők.

Gyakran egyébb neurótikus tünetek előzik meg a ticek megjelenését.Az esetek többségében tehát psychogén a bántalom-

A kóros mozgás néha célszerü izomtevékenységből fejlődik ki,pl-a szem kötőhártyájának a gyulladása kapcsán kialakuló- pislogás-ból,vagy hirtelen olyan fejmozdulatból,melynek célja a szembe lógó haj eltávolitása lenne-ezek a tic reflexes formái,

Hasonló mozgások egyszerü leutánzása is okozhatja a családi tünethalmozódást.

Az ilyen jellegü mozgások fokozott stress-helyzetben is jelentkezhetnek,-igy az iskola kezdetén ha psychogen külön terhelés nem bizonyitható,úgy az alkati hajlam vagy kora gyermekkori agykárosodás állhat a háttérben.Néha a szülői becsvágy okozta túlzott kivánalmak,a testvérekkel való versengeni akarás,vagy szigorú moralizáló nevelés derithető ki.

A súlyosabb esetekben kimutatható a-psychés fejlődés torzulása—nehezen nevelhetőséggel,bevizeléssel,beszékeléssel eggyüt.ilyenkor környezeti ártalmak –a szülők érdektelensége,elmekórtani esetek a családban-vagy a mostoha szülők durvasága mutatható ki.Az ilyen gyermekek többsége kényszer neurótikus irányba fejlődik,agressziójukat ellenszenvüket , képtelenek más módon levezetni.

Ezek a gyermekek könnyen társaik gúnyolódásai –céltábláivá válhatnak-A szülők indokolatlan szigora-orvosi tanács ellenére-hozzásegithet a kóros szokáshoz-a ticek megnyilvánulása gyakran a gyermek-néma tiltakozását-fejezi ki..Súlyos esetekben az iskola látogatása lehetetlenné válik.

A betegség felismerése a körülmények és a tünetfejlődés ismeretében könnyen felállitható.ehhez a családban előforduló kényszeres vonások is hozzásegitenek,a tic kifejező jellege pedig közvetlenül a confliktusra utalhat.

Az alvás alatt is ismétlődő kóros mozgások szervi megbegetedés mellet szólnak.-A szervi hátteret célszerü vizsgálatokkal kizárni.

A könnyebb esetek –kezelése-a szülők nevelésmódjának a javitásával-ami esetleg a gyermek pihentetésével és enyhe nyugtatókátmeneti adásával egészitenek ki-többnyire eredményes-Jó hogyha a gyermeket a mozgások akaratlagos elnyomására rá tudjuk birni a sikert azonnal jutalmazva.Ha a kóros mozgások helye változó,a gyermek korához illő psychoterápiát ajánlunk.Szükség lehet a gyermek átmeneti elhelyezésére,feszültségmentes környezetbe.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése