Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 24., kedd

ALLERGIÁS SZÉNANÁTHA

Allergiás szénanátha

A legismertebb és leggyakoribb a szénanátha, helyesebben az allergiás nátha. a lakosság 15%-a küzd vele, a világon mindenhol 10-30% közötti a lakosság érintettsége.

A szénanátha tünetei az orrviszketés, tüsszögés, orrváladékozás és -dugulás nehezített orrlégzéssel, melyekhez szempanaszok, viszketés, könnyezés, kötőhártya-gyulladás, ödéma, szempirosság társulhatnak.

A SZÉNANÁTHA ÉS AZ ALLERGÉNEK

.

A betegek egy részénél az allergiás nátha csak szezonálisan jelentkezik, mivel az allergén is csak bizonyos időszakonként található meg a környezetben, mint pl. a pollenek. A lakásban található allergének viszont egész évben gondot okoznak.

Allergia évszaktól függetlenül egy fedél alatt élhetünk különbözo penészgombákkal. A lakásban ezért ne legyen régi, málló, elszínezodött tapéta. A virágcserép fala, és a virágföld is kedvezo élohely az allergén spórájú penészeknek. A virágokat rendszeresen ültessük át friss földbe, és új cserepeket használjunk, vagy - ha nincs más megoldás, inkább mondjunk le róluk.

A penészgomba-spórák a természetben szezonálisan fordulnak elo, elsosorban osszel, illetve eso utáni szeles idoben. A szezonális allergiákat azonban többnyire pollen okozza.

Az allergia diagnózisa

Az elsődleges cél az allergia okának kiderítése, melyre legalkalmasabb a bőrpróba. Már előtte kikérdezik azonban a beteget, illetve kisgyermeknél a szülőket, mikor szokott jelentkezni az allergia. (Sokan megfigyelik, hogy nyárfa pelyhének megjelenésekor kezd tüsszögni az allergiás. Nos, ekkor biztosan lehet tudni, hogy az ekkor virágzó pázsitfüvekre allergiás a beteg, mivel a nyárfa pelyhe nem lélegezhető be, és nem is jellemzo allergén.)

Kezelés

Elso teendo az allergének kerülése. A tollallergia könnyebben kiküszöbölheto, de a pollenek elől elmenekülni már nem olyan könnyu. A kezelésnek alapvetoen két formája és célja van, az egyik a tünetek kialakulásának megelozése, a másik a már kialakult tünetek kezelése.

A légúti allergiáknál többnyire valamely nyálkahártya idült - több hónapig, de legalább több hétig tartó - gyulladásáról van szó, ezért a kezelés során gyulladáscsökkentoket alkalmaznak.

A tüneti kezelésnél a különbözo orrcseppek és spray-k nagyon jók. Lehetoleg korán, még az allergén szezonja elott el kell kezdeni adagolni a szemtünetek kialakulásának megelozésére kifejlesztett készítményeket.

Az allergén ismeretében a megelozo kezelés egyik nagyon hatékony formája az allergia mérséklésére irányuló, ún. hiposzenzibilizáció, amelyrol érdemes tudni, hogy gyermekeknél sokkal hatékonyabb, mint késobb, felnott korban.

A kezeletlen szénanátha gyakran asztmává alakulhat, de a kisgyermekek ismételten eloforduló, lázmentes légúti megbetegedéseinek a hátterében is állhat valamilyen allergiás reakció, foként, ha még három éves kora után is visszatér. A legkisebbek asztmájának hátterében az esetek 90%-ában szintén valamilyen allergiás ok keres

k gyógyítására és a betegségek megelozésére

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése