Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 23., hétfő

ÚJSZÜLÖTTKORI LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK

A légzőszervek betegségei ÚJSZÜÖTTKORBAN -III-

Az orr- és garatüreg betegségei.

Heveny orr-garat-hurut

A légzés „szuszogó”-vá válik, az orrból kezdetben átlátszó, híg, nyálkás váladék csurog, a gyermek tüsszög, esetleg köhög is. Csecsemőkorban a nátha szopási nehézséget okoz. A betegség ráterjedhet az alsóbb légutakra, de a középfülgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás sem ritka szövődmény.

Gyógyítás. Tüneti szerek használata, lázcsillapítók, C-vitamin és bőséges folyadékellátás, ephedrines orrcsepp

Idült nátha

Ha az idült nátha a garatmandula- vagy a melléküreg-gyulladás következménye, csak a garatmandula eltávolításától, illetve a melléküreg-gyulladás gyógyításától várhatunk eredményt.

Az orrmelléküregek gyulladása – Sinusitisek

Az arcüreg és a rostasejtek, kivételesen a homloküreg nyálkahártyájának gyulladása orr-garat-hurut szövődményeként szokott jelentkezni. Kórokozói rendszerint gennykeltő baktériumok.

Tünetek. Láz, fejfájás, gennyes orrfolyás; a homlok-, illetve arcüregre gyakorolt nyomás fájdalmas.

Terápia. Antibiotikumokkal, punctióval és öblítéssel, továbbá sollux besugárzással szokták kezelni.

Torokgyulladás

A torokban és garatban található nyirokszervek gyulladása duzzanattal jár, beszűkítik a torkot. Megjelenési formáit tekintve lehet egyszerű hurutos gyulladás, lehetnek apró hólyagocskák a torokban; gyulladt tüszők elgennyedhetnek, ilyenkor sárga pettyeket láthatunk a mandulákon: tüszős mandulagyulladás.

Rendszerint hirtelen, magas lázzal, hányással, torokfájással kezdődik. A torok gyulladását gyakran kíséri a nyaki nyirokcsomók duzzanata. Szövődményei nyaki nyirokcsomó-gyulladás, mandula körüli tályog lehetnek.

Terápia. A kórokozótól függ. Vírus-anginák terápiájában tüneti szereket: láz- és fájdalomcsillapítókat alkalmazunk. A baktériumos fertőzéseket szulfonamidokkal vagy antibiotikumokkal kezeljük..

A gége, a légcső és a hörgők betegségei

Veleszületett stridor (horkoló-sípoló belégzés). Oka a gégefedő porcának puhasága, a gégenyálkahártya lazasága lehet. Kezelést nem igényel, a csecsemőkor végére magától elmúlik. Jelentősége az, hogy a gégehurut az ilyen csecsemőkön súlyosabb formában szokott lezajlani.

A gége heveny gyulladása – Laryngitis acuta

Légúti kórokozók hatására támadhat. A gégenyálkahártyája vérbő, duzzadt lesz, néha gennyes, pörkös, fibrines váladék termelődik (croup). A gyulladás a gégéről a légcső és a hörgők nyálkahártyájára is ráterjedhet. A betegség gyakran orr-garat-huruthoz csatlakozik. A gyermek lázas, köhögése fokozódik, izgatottá, majd egyre inkább öblössé, ugató jellegűvé válik. Ha a gyulladás a hangszalagokat is érinti, a gyermek rekedt lesz. A betegség súlyosabb formáiban megjelennek a légzés nehezítettségének tünetei.

Terápia. A gyermeket nyugalomba helyezzük, hogy oxigénigénye minél kisebb legyen. A belégzett levegő oxigéntartalmát növeljük. Bőséges folyadékellátás, belégzett levegő nedvességtartalmának növelése.

Gyógyszerként széles hatósugarú antibiotikumot és a gyulladást mérséklő kortikoszteroidot szoktunk adni. Ha szükséges, a szív munkáját strophanthinnal támogatjuk. Súlyosabb esetekben szükségessé válhat a váladék leszívása. Ha a légzés elégtelensége fenyeget, légcsőmetszést hajtanak végre, és a légcsőn készített nyílásba csövet (kanül) helyeznek.

Ál-croup – Pseudocroup

A gége hangszalagok alatti területének gyulladása, amely valószínűleg allergiás alapon támad. A betegség többnyire hirtelen, éjszaka kezdődik. A gyermek köhögni kezd, köhögése ugatóvá válik, majd stridoros, nehezített belégzés jelentkezik. A hang nem rekedt.
Gyógyításában antiallergiás szerek (Suprastin, Sandosten, Pipolphen) alkalmazása.

A légcső és a hörgők gyulladása

Rendszerint heveny felsőlégúti huruthoz csatlakozik. Tünetei a láz, köhögés, változó súlyosságú közérzeti zavar, étvágytalanság. Kezdetben száraz köhögés kínozza, később a köhögés egyre több váladékot hoz fel. A betegség általában egy hét alatt lezajlik.

Terápia. Láz- és köhögéscsillapító szereket, köptetőket adunk, bőséges folyadék és C-vitamin ellátás mellett. Súlyosabb esetekben antibiotikumokat is igénybe veszünk.

Hörgtágulat – Bronchiectasia

Bronchiectasia a hörgők kóros tágulata, amely lehet körülírt vagy kiterjedt. Okai lehetnek a hörgők falát tönkretevő szerzett betegségek.

Tünetei. Makacs, hónapokig, évekig tartó, bő váladékot felhozó köhögés, azonos területen ismétlődő tüdőgyulladás.

Terápia. Láz esetén a légúti váladékból kitenyésztett kórokozó érzékenységének megfelelő antibiotikumot adunk, hogy a heveny gyulladást megszüntessük. Légzési gyakorlatok jó hatásúak. Megfelelő tüdőrész műtéti eltávolítása.

Légúti idegentest

Légzési akadályt képeznek, de elzárhatnak egyes hörgőket, tüdőlégtelenséget (atelectasia), majd másodlagos fertőzés útján gyulladást, tályogot hozhatnak létre a tüdőben.Idegentest belégzésére kell gondolni, ha váratlanul, láz nélkül makacs ingerköhögés, nehézlégzés, elkékülés jelentkezik. Röntgenvizsgálat, hörgőtükrözés.

A tüdőgyulladás és szövődményei kezelése

Gócos tüdőgyulladás: a bronchopneumonia. Gócokban jelentkezik, az alveolusokat izzadmány tölti ki. Súlyossága a gócok számától, sűrűségétől függ.
Inkább nagyobb gyermek betegsége a lebenyes tüdőgyulladás (pneumonia lobaris). Kórokozója rendszerint a Pneumococcus. A gyulladás egy egész tüdőlebenyre kiterjed, és az alveolusokat izzadmány tölti ki.

Tünetek:
1. Láz: különösen baktériumos tüdőgyulladások esetén
2. Köhögés
3. Nehézlégzés
4. A bőr színe változó lehet. Lebenyes tüdőgyulladásban az arc kezdetben (néha csak a beteg oldalon) kipirul, más esetekben a bőr sápadt, és ha a légzés vagy a keringés elégtelenné válik, cyanosis jelenik meg.
5. Oldalszúrásról a lebenyes tüdőgyulladásban szenvedő, nagyobb gyermekek panaszkodnak.
6. Vérkeringési zavar inkább csecsemőkben, kisgyermekekben szokott jelentkezni: a pulzus igen szaporává válik, a has megpuffad, a máj megnagyobbodik, cyanosis jelentkezik.
7. Idegrendszeri tünetek: csecsemőkben a magas láz, valamint a keringési légzési zavar miatt keletkező agy anoxia miatt előfordulhat eclampsia.


A tüdőgyulladás fizikális vizsgálattal, röntgenvizsgálattal pontosan megállapítható.

Kezelés:
1. Oki terápia: antibiotikum
2. A tüneti kezelés

a) Lázcsillapítás gyógyszeresen vagy igen magas láz esetén hűtőborogatással.
b) A lázas, szaporán légző gyermek folyadékigénye megnő, ezt ki kell elégíteni; ha lehet szájon át, ha nem lehet, infúzióval. Infúzió alkalmazásakor vigyázni kell arra, hogy a szükségesnél több folyadékkal a szív amúgy is nehezített munkáját tovább ne terheljük.
c) Ha a gázcsere elégtelenné válik, a belégzett levegő oxigéntartalmát megfelelően emeljük.
d) A szív munkáját, ha szükséges, Digoxinnal, illetve Isolaniddal támogatjuk.
e) A pneumoniás gyermek igen gondos ápolást és megfigyelést igényel. Tápláléka legyen könnyen emészthető, csak annyi, amennyit a gyermek szívesen elfogad.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése