Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 29., vasárnap

AGYHÁRTYA-AGYVELŐ GYULLADÁS

Agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás

Az agyat és a gerincvelőt védő burkok képezik az agyhártyát. Különböző rétegei között folyadék – liquor – kering amelyben elszaporodhatnak a kórokozók. Az agyhártyagyulladás meningitis – a lágyagyhártyák lobos folyamata. A kiváltó kórokozók lehetnek baktériumok, de lehetnek vírusok vagy gombák is. A kórokozók a véráram útján vagy az agy közelében zajló gyulladás átterjedésével juthatnak el az agyhártyákhoz.

A gyulladás következtében a hártyák megduzzadnak és több folyadékot termelnek. A csontos koponyaűr merevsége miatt a nyomás a korlátozott térfogat miatt megnövekszik, s ez erős fejfájást okoz, ami a gerinc mozgatásakor, különösen előrehajláskor fokozódik. A fő veszélyt az okozza, hogy a betegség közvetlenül az agy mellett van, s könnyen átterjedhet az agy felé, ami néhány óra alatt a halálhoz vezethet. Több fajtája ismert:

  • a járványos agyhártyagyulladást a meningococcus okozza. A fertőzés a légutakon keresztül terjed, ezért célszerű az elkülönítés.
  • az egyéb baktériumok által előidézett meningitis a középfül, az orr melléküregek vagy egyéb a közvetlen környéken kialakult gyulladás továbbterjedésének következménye.
  • a tbc-s agyhártyagyulladás egy különleges fajtája a betegségnek. Látászavarokat okozva az agyalapon jelentkezik.
  • vírus okozza a szerózus agyhártyagyulladást. Az agyvíz felszaporodásával járó, általában jóindulatú és gyorsan lezajló betegség. Kezelés hiányában „vízfejűséget” okoz.
  • a méhen belül kialakuló, általában agyvelőgyulladással együtt járó meningitis, melynek kórokozói között baktériumok, vírusok vagy protozoonok egyaránt lehetnek.

A főbb panaszok – erős fejfájás, fényérzékenység, tarkómerevség, esetleg láz és hányás – órák alatt kialakulhatnak. Súlyos esetekben tudatzavar, eszméletlenség és a tünetek hirtelen felerősödése jelentkezhet. Gyermekeknél e tünetek helyett gyakran hasi fájdalmak kerülnek előtérbe, görcsrohamokkal. A fejfájás pedig kanyaró és mumpsz esetén hasonlóan érzékelhető mint az agyhártyagyulladáskor. A csecsemőknél előfordul, hogy csak nyelési nehézség és aluszékonyság jelzi a betegséget.

Az agyhártyagyulladás kezelése akkor eredményes, ha a azt minél előbb megkezdik

Ezért fontos, hogy minden ismeretlen eredetű, hányással kísért betegség, illetve hirtelen kialakult láz esetén meg kell vizsgálni, hogy előrehajláskor nem jelentkezik-e a fejfájás.

A gyermekeknél fokozottan kell figyelni, hogy valamilyen fertőző betegség szövődményeként nem kell-e számolnunk az agyhártyagyulladással. Ha a betegség során fényérzékenységgel, nyakmerevséggel járó erős fejfájást tapasztalunk, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az agyhártyagyulladást kórházban kell megfigyelni és kezelni. Bakteriális eredet esetén az antibiotikumos kezelés segít. A vírusos eredetű betegségnél a beteget gondosan ápolni kell és türelmesen várni, hogy a szervezet felülkerekedjen a betegségen.

Lyme-kór: még érdemes oltást kérni

Lassan vége a tanévnek, kint tombol a május, és gyerekeink alig várják, hogy az iskolai táblára végre ráírhassák csupa nagybetűvel:...

Kapcsolódó betegségek: Védőoltások, Lyme-kór

Szúnyog- és kullancsveszély - hatékonyan csak egyénileg védekezhetünk

A globális felmelegedés nemcsak elősegíti a különböző vérszívók szaporodását, de egyes..

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése