Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 23., hétfő

ÚJSZÜLÖTTKORI FERTŐZÉSEK -II-


PEMPHIGOID NEONATORUM-PEMFIGUSZ-A BŐRÖN KÜLÖNBÖZŐ NAGYSÁGU RÁNCOS FALU,SÁRGÁS,KISSÉ ZAVAROS RAGACSOS FOLYADÉKKAL TÖLTÖTT HÓLYAGOK KELETKEZNEK-CSAKHAMAR MEGPATTANNAK TARTALMUK KIFOLYIK ÉS ELŐTÜNIK A HÁMFOSZTOTT ,NEDVEZŐ ALAPJUK.

Fertőzések ÚJSZÜLÖTTKORBAN –II-

Az anyáról a magzatra átterjedő fertőző betegségek közül egyesek (syphilis, vírusos májgyulladás, herpes-vírus-fertőzés, cytomegalia, stb.) megbetegíthetik a magzat máját, és az epekiválasztás és –lefolyás zavarát.

Az újszülött fertőző betegségei:

SZÁJPENÉSZ – SOOR

Kórokozója sarjadzó gomba: Candida albicans. A fertőzés különösen intézetben születettek között gyakori. A száj nyálkahártyáján fehér felrakódásokat látunk, amelyeket nehéz letörölni. Könnyen összetéveszthető a tejmaradékkal, ez azonban könnyen letörölhető. Lázat, fájdalmat okoz.

Gyógyítás. A szájnyálkahártyát hármasfestékkel bekenjük. Gyakran használják a naponta többszöri borax-glicerines ecsetelést vagy szájba cseppentést is. Egészséges újszülött hamar, néhány nap alatt gyógyul.

BŐR-SOOR

Az újszülött székletében gyakran csakhamar megjelenik a Candida albicans gomba; leggyakrabban a végbélnyílás környékén telepszik meg, ahol a széklet, vizelet áztatja a bőrt. Színes gombostűfejnyi, lencsényi, éles szélű, hámgallérral szegélyezett rózsaszínű vagy pirosas foltocskákat látunk. Kezelésére hármasfestéket, borax-tartalmú kenőcsöt, vagy makacsabb esetben Fungifen-oldatos ecsetelést használnak.

PEMPHIGOID NEONATORUM

Staphylococcus aureus okozta bőrfertőzés. A bőrön különböző nagyságú, ráncos falú, sárgás, kissé zavaros, ragacsos folyadékkal töltött hólyagok keletkeznek; csakhamar megpattannak, tartalmuk kifolyik, és előtűnik hámfosztott, nedvedző alapjuk. Súlyosabb esetekben nagy, összefüggő területeken válik le a hám, és a bőrtünetekhez láz, bágyadtság, étvágytalanság és sepsis is csatlakozik. Ezt a súlyosabb formát Ritter-kórnak is nevezik.

Enyhébb esetben helyi kezeléssel próbálkozunk. A hólyagok tetejét alkoholos vattával lecsípjük, majd alapjukat hármasfestékkel vagy merkurokróm-oldattal beecseteljük. A tovaterjedés megakadályozására célszerű az újszülöttet Sterogenol-oldatban fürdetni. A hólyagtartalomból kitenyésztett kórokozó érzékenységének megfelelő antibiotikus terápiát is alkalmazunk.

A köldök fertőzései

A köldöksebben leggyakrabban gennykeltők tapadnak meg. A fertőzés legenyhébb formája a nedvező köldök. Ha elhanyagolják, vagy a kórokozó nagyon virulens, súlyos, gennyes gyulladás, vagy köldök körüli lob támadhat. Az ilyen betegség könnyen sepsishez (köldök-sepsis) vezethet. A köldökfertőzés sajátos formája a köldökgomba.

Kezelés.
A nedvedző köldököt szárazon tartjuk, és hexachlorophenes hintőporral szórjuk be. Helyi kezelés mellett belsőleg is adunk antibiotikumot. A köldökgombát lápisz-pálcával megérintjük.

Újszülöttkori sepsis

Az újszülött fertőzései könnyen sepsishez vezethetnek. Az újszülött bágyadttá, étvágytalanná válik. Hányás, hasmenés jelentkezhet. Lehet lázas, de újszülöttkorban a sepsis egyébként igen jellemző tünete: a láz elmaradhat. Ha az állapot súlyosbodik, sárgaság, bőrvérzések jelennek meg.

Gyógyítás. Lehetőleg a kitenyésztett kórokozó érzékenységének megfelelő antibiotikumot (Penicillin, Ampicillin, Gentamycin, Ceporin) használunk.

Az újszülött szemfertőzései

Ma már ritkán fordul elő a régen veszélyes szemkankó. Kórokozója a Neisseria gonorrhoeae. A betegség régen gyakorta vaksággal végződött, ezért vezették be a kötelező ezüstacetátos szembecseppentést (Credé-féle szemcsepp).

Fejlődési rendellenességek

Fejlődési rendellenességnek a szervezet azon alaki vagy működésbeli hibáit nevezzük, amelyek a méhen belüli fejlődés során keletkeztek.

Méhen belüli fejlődési zavart keltő (teratogen) ártalmak lehetnek: az anya fertőző betegségei (elsősorban a rubeola, de más betegségek is), az anya szervezetébe kerülő kémiai anyagok, gyógyszerek, hormonok vagy azok hiánya.

Nyúlajak és farkastorok

Nyúlajakról beszélünk, ha a felső ajkon a középvonalhoz közel, azzal párhuzamos hasadékot találunk; farkastoroknak nevezzük, ha a szájpadláson nyílirányú hasadék van, és így a szájüreg és az orrüreg egymással közlekedik.

A nyúlajkat három hónapos korban, a farkastorkot másfél-két éves korban kísérlik meg műtéttel zárni.

Gerinchasadék – Spina bifida


Rendszerint a gerinc ágyéki-keresztcsonti szakaszán fordul elő. A csigolyaívek nem záródnak és a nyíláson át agyhártya- és gerincvelőrészlet türemkedik elő.

Dongaláb

Az alsó végtagok a hordó dongájához hasonlóan a középvonal felé görbültek. A görbület az alsó végtag valamennyi csontjára és izületére kiterjed.

A tápcsatorna veleszületett elzáródása – Atresia

A tápcsatorna bármely szakaszán előfordulhat. A nyelőcső atresiája gyakran nyelőcső-légcső-sipollyal párosul. Az ilyen újszülött nem tud nyelni, itatási vagy szoptatási kísérletkor a folyadék visszafolyik, illetve sipoly esetén a légcsőbe kerülve köhögést, fuldoklást, elkékülést okoz.


A veleszületett bélelzáródásra és végbélelzáródásra az élet első napjaiban makacs hányás, haspuffadás hívja fel a figyelmet.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése