Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 27., péntek

A HODGKIN KÓRROL


HÁROM ÉVES HODGKIN KÓROS LEÁNYKÁNÁL A BETEGSÉGRE JELLEMZŐ MÉRETEIBEN IS NAGYKITERJEDÉSÜ NYIROKCSOMÓ PLAKETT LÁTHATÓ A KÉPEN.

HODGKIN-KÓR

Szövettanilag jellegzetes, ún. Hodgkin-sejteket tartalmazó szövetburjánzás, jellegzetesen a nyirokcsomókból kiindulva. A sejtek nyirokcsomó-területrol nyirokcsomó-területre haladva terjednek viszonylag sokáig, kizárólag a nyirokrendszerre korlátozódva.

Diagnosztikus feltételek

Szövettani vizsgálattal igazolni kell a Hodgkin-kór tényét, meg kell határozni a szövettani típusát, klinikai vizsgálatokkal kell megállapítani a betegség kiterjedtségét, azaz a betegség stádiumát. Elvégzik a megnagyobbodott, kóros nyirokcsomó feltárásos mintavételét (biopszia) és az így kapott szövetminta részletes kórszövettani vizsgálatát. A betegség stádium-megállapítása kétirányú mellkasi röntgenfelvétellel, mellkasi és hasi CT-vel, hasi ultrahangvizsgálattal történik.

Anamnézis és klinikai kép

Jellegzetesen a nyakon a kulcscsont felett növekvő, tömött, fájdalmatlan nyirokcsomó-duzzanat, melyhez a mellüreg középső részén (mediastinum) nyirokcsomó-megnagyobbodás is társulhat. Ha a nyirokcsomó-megnagyobbodáshoz egyéb tünet, jel nem társul, akkor "A" betegségrol, amennyiben láz, fogyás, éjszakai izzadás is jelentkezik, akkor "B" betegségrol beszélünk.

Kezelési irányelvek

Hodgkin-kórban a sebészi kezelés általában csak a szövetmintavételre (biopszia) korlátozódik. Gyermekkorban a növekvő, fejlodo szervezet a sugárkezelés késoi mellékhatásaira fokozottabban érzékeny, ezért a kezelés elsosorban gyógyszeres.

A kemoterápia (kombinált gyógyszeres kezelés) intenzitása és a kombinációban alkalmazott gyógyszerek fajtája a betegség stádiuma szerint változik, de korai esetekben is alkalmazzák azokat. A betegség kiújulásakor a késoi mellékhatásokra, a hormonális muködési, növekedési és fejlodési zavarokra, a második daganat elofordulására kell figyelemmel lenni.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése