Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 24., kedd

KISMAMA-BLOG-A NÁTHA

Nátha, felso és alsó légúti hurut, influenza

A náthát vírusok okozzák és 5-7 nap alatt magától meggyógyul. A közönséges vírusos náthát nem lehet gyógyítani, a gyógyszerek csak a tüneteket gyógyítják. A nátha tünetei: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokfájás, köhögés, hörgováladék pangás.

Az influenzát is vírus okozza, de rendszerint súlyosabb, mint a nátha. Az influenzában általában több ember betegszik meg a téli hónapokban egyszerre. Az influenza tünetei: láz, esetleg hidegrázás, ízületi és izomfájdalom, általános rossz közérzet, általában csekélyebb orrfolyás, mint a náthánál, száraz köhögés.

Láz és fájdalom gyakran kíséri a náthát vagy az influenzát. A láz a szervezet egyik védekezési módja a fertozés leküzdésére. A láz megemeli a normális testhomérsékletet, és ezzel barátságtalanná teszi a környezetet a baktériumok és vírusok számára. Sajnos a legtöbb baktérium és vírus alkalmazkodott, és nem zavarja a magasabb testhomérséklet. A magas láz rendszerint jelzi, hogy súlyosabb betegségrol van szó, mint a nátha vagy az influenza. Ha a gyermeknek magas láza van, orvost kell hívni. Végtagfájdalom nem gyakori a náthánál, inkább influenzára jellemzo.

A náthát több, mint 100 vírustörzs okozza, ezért védooltás nincs, az influenza vírustörzsek ellen azonban van védooltás, de nem ad védettséget mindegyik törzs ellen, a vírus nagyfokú változékonysága miatt.

Attól függoen, hogy melyik vírus okozta a fertozést, milyen a vírus fertozoképessége, virulenciája és milyen a szervezet ellenállóképessége, kondíciója, könnyebb vagy súlyos általános gyulladás fejlodik ki. Kisgyermekek, idosebb emberek, idült tüdobetegségekben, vagy orrmelléküreg-gyulladásban szenvedoknél igen gyakran szövodmények lépnek fel. Az orr és a garat gyulladása ráterjedhet a hörgok nyálkahártyájára, sot magára a tüdore is.

A nátha és az influenza tünetei rendszerint egy hét alatt elmúlnak. Ha a tünetek változatlanok, vagy az alábbiak közül bármelyiket észleljük, orvost kell hívni: duzzadt nyaki nyirokcsomók, nagyon fájós torok, vagy nyelési nehézség, fülfájás, súlyos orrmelléküreg fájdalom, vagy nyomásérzékenység, állandó magas láz, súlyos, állandó fejfájás, légszomj, légzésre fokozódó mellkasi fájdalom, sárga, zöld vagy rozsdaszínu köpet esetén.

A nátha orrfolyást okozhat. Az orrfolyás akkor keletkezik, amikor a szervezet a hisztamint szabadítja fel, hogy védekezzen a vírusok ellen. A tiszta, híg váladék, az orrfolyás állandó és igen zavaró lehet. A váladék elszínezodése (általában sárga, fehér, vagy zöld színu), baktérium által okozott fertozést jelezhet. A nátha és az allergiák az erek kitágulását és az orrnyálkahártya és az orrmelléküregek nyálkahártyájának duzzadását okozhatja. Ez a duzzanat okozza az orrmelléküregek feszülésének és az orrdugulásnak a tüneteit. Az orrcseppek használatával a melléküreggyulladás megelozheto. Ha a felso légúti fertozés kapcsán eros fejfájás lép fel, mindig gondolni kell orrmelléküreg gyulladás lehetoségére is. Általában, ha egy hétnél tovább tart a lázas szak, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert elofordulhat, hogy szövodmény tartja fenn a lázat. Sárgás-zöld köpet bakteriális fertozésre utal.

Mivel a közönséges náthát okozó vírusok ellen speciális szerünk nincsen, lázcsillapító, hurutoldó, esetleg orrcsepp adására a kellemetlen tünetek rendszerint egy-két nap alatt megszunnek. A helyi kezelésre használt szerek: helyi érösszehúzó hatásúak, helyi gyulladáscsökkentok, helyi antihisztaminok (allergia elleni szerek) lehetnek.

Közösségben eloforduló légúti hurutos betegségek

A nyári meleg napok elmúltával, az osz, majd a tél beköszöntével gyakoribbakká válnak a közösségbe járó gyermekek légúti betegségei. Ha az éjszakák a nappalokhoz képest már hidegek, ha a kicsik hosszabb ideig üldögélnek játék közben a hideg, nedves homokban, ha szeles hidegre vált az ido, elobb-utóbb megjelenik a torokgyulladás, a nátha, esetleg makacsabb arcüreggyulladás, köhögéssel járó hörghurut, sokak réme a kruppos köhögés és a középfülgyulladás.

A közösségbe járó köhögo, tüsszögo gyermekek egymást fertozik, a gyógyulás pedig legtöbbször hosszadalmas folyamat és a betegség egy ido múlva ismét visszatér. A szervezet muködésének harmonizálása, saját öngyógyító eroinek mozgósítása, az immunrendszer erosítése révén a természetes alapú, gyógyhatású készítmények is lehetoséget kínálnak az akut betegségek gyógyítására és a betegsége

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése