Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 24., kedd

GYAKORLATI SZEMPONTOK A SZOPTATÁSNÁL.

GYAKORLATI SZEMPONTOK A SZOPTATÁSNÁL

Az anyatej mennyiségének növelése

Sok anya kíváncsi arra, vajon honnan tudhatja meg, hogy csecsemője elegendő tejet fogyaszt-e, és aggódik amiatt, hogy képes lesz-e a csecsemője igényének megfelelő tejmennyiséget termelni. A tejtermelés folyamatának elmagyarázása reméljük, megnyugtatóan hat majd Önre.

A tej mennyisége a csecsemő hatékony és gyakori szopásától függ. Amikor mellre teszi a csecsemőt, a szopás hatására az anya agyalapi mirigyéből két hormon: oxytocin és prolaktin szabadul fel.

A prolaktint tekintik a tejtermelő hormonnak. Minél gyakrabban és hatékonyabban szopik a csecsemő, annál több prolaktin szabadul fel, és annál több tej képződik. Ha csecsemőjének több tejre van szüksége, mint amennyit Ön termel, akkor szoptassa gyakrabban és hatékonyabban, ezáltal a tej mennyisége emelkedni fog.

A másik hormon, az oxytocin, összehúzódásokat idéz elő a mellben, ami a tejet a tejcsatornákon keresztül az emlőbimbó felé továbbítja, és ezúton jut hozzá a csecsemő az anyatejhez. Ezt a tejkilövellési folyamatot „let-down” reflexnek nevezik. Sok anya bizsergést érez a mellében röviddel azután, hogy a szoptatást megkezdte.

A tejképződés kitűnő példa a kereslet-kínálat elvének működésére. Kezdetben az Ön szervezete nem tudja, hogy csecsemőjének mennyi tejre van szüksége. Azáltal, hogy gyakrabban szoptatja csecsemőjét, az Ön szervezete automatikusan alkalmazkodik, és a tejképződés a csecsemő igényeinek megfelelően alakul.

A szoptatás gyakorlati elemei

  1. Általában az újjszülöttet nem tesszük mellre 12 óra előtt és nem később 24 óránál..
  2. A tapasztalat azt mutataja hogy az érett jó vitalitásu újjszülöttetel lehet várni 24 órát/főként a többször szülő anyáknál.
  3. A kis súlyal született újszülőtteket ,akik aluszékonya,gyengébb a vitalitásuk már 12 óra után mellre kell tenni.
  4. A csecsemő kialakitja a szopási tapasztalatát már 2-3 nap után de egyeseknek szükségük van akér több napra is.
  5. A koraszülötteknél be kell tartani a 24 órát.

A szopás dinamikája

  1. Kezdetben 3 óránként szoptat az anyuka/pl. 6,9,12,3,6,9/ azzal a megjegyzéssel hogy ezt a szoptatási sémát nem lehet rigiden alkalmazni.Általában arra törekszünk hogy a szoptatások közötti szünet ne legyen kissebb 3 óránál és ne haladja meg a 4 órát.
  2. A súlyalatti születetteket még mellre lehet tenni 0 órakor/éjfél/
  3. Jól indokolt esetekben a szopások száma lehet akár 8-10 /24 óra/
  4. A szopások legkissebb száma az a mennyiség ami mellet a tejelválasztás,a gyermek kiegyensúlyozottsága,jókedve,fizikai fejlődése kifogástalan..
  5. Sok vita folyik manapság – a szabad szoptatásról A metódus nem újszerű/50-60 évvel ezelőtt a metódus megszokott volt. De úgy gondolom hogy a metódus nem lehet helytálló-főként a bioritmusok kialakitása miatt./alvás-ébrenlét,a táplálás ritmusa stb/Ezek végső fokon az élettani perspektivikus történések meghatározói.
  6. -A szopás időtartama 5-10 perc amely idő alatt a csecsemő kiszopja az anyatej 2/3 részét,a többi maradék mennyiséget a /1/3/ a hátralévő 15-20 perc alatt.A szopás ideje nem célszerü hogy 20 percnél tovább tartson.

A szoptatással előforduló hibák az anya részéről

  1. A szoptató anya nem helyezi az egész mellbimbót a csecsemő szájába-
  2. Nem távolitja el a mellet a csecsemő orrnyilásától.
  3. A gyermek feje szopás közben hátraesik ..
  4. A csecsemő fejét kell közeliteni a mellbimbóhoz,ellenkező esetben kialakul egy úgynevezett-keresési/Rooting-reflex/ami állandósulhat.
  5. Az anyának aki szoptat ne legyen más elfoglalsága a szoptatás alatt.
  6. Általában a szoptatás egy mellből történik.Ha a szoptatás két mellből történik,feltétlenül szükséges a mellet kiüriteni a szopás után.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése