Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 25., szerda

HASMENÉSES BETEGSÉGEK GYERMEKEKNÉL

HEVENY BÉLFERTŐZÉSEK CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORBAN

A blfertőzések a csecsemő- és gyermekkori megbetegedések között világszerte az első helyeken állnak. Előfordulásuk reális méreteiről azonban az adatok csak hozzávetőlegesek, mivel a bejelentések száma csupán töredéke a valódi értéknek a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt.

Az iparilag fejlett országokban a hasmenéses epizódok számát évente 2–5 körülinek becsülik. Ezek a kedvezőbb körülmények között élőket is megviselik, kórházi kezelést tehetnek szükségessé, iskolából, munkából való kimaradással járnak, és anyagi kárt okoznak családi, valamint társadalmi szinten egyaránt. A kórképek halálozása azonban az egészségesebb életviszonyok eredményeképpen, valamint a terápiás lehetőségek birtokában a korábbiakhoz képest sokat javult, elenyészően csekély lett.

Súlyosabb a helyzet a fejlődő országokban, ahol a Föld lakosságának mintegy kétharmada él. Itt az enterális infekciók a morbiditási és a halálozási számok kialakításában kiemelkedő szerepet játszanak, a csecsemők 10–15%-a hasmenéses betegség következtében hal meg. A halálozás mintegy 500-szor nagyobb a fejlett országokhoz képest.

OKOK

A bélfertőzések kórokozóinak köre az utóbbi időkben jelentősen bővült. A klasszikus mikrobák mellett (salmonellák, shigellák, staphylococcus, giardia, entamoeba, V. cholerae) a diagnosztika fejlődésével, számos új ágens került felismerésre

Számos új ismerettel rendelkezünk a bélfertőzések kórtanát illetően is.

Az alábbiakban a legfontosabbakról teszek emlitést.

Salmonellosis

Az emberi patológiában szerepet játszó salmonellák száma 2200 feletti. Általában generalizált fertőzést, hastifuszhoz hasonló kórképet okoznak. Előfordulásuk, közegészségügyi jelentőségük a higiénés viszonyok javulásával jelentősen csökkent. Különösen súlyos, szinte kizárólag szeptikus kórképet hoznak létre, szerencsére ritkán, az egyes állatokhoz adaptálódott salmonellák. A legnépesebb az úgy nevezett nem adaptálódott salmonellák csoportja. Az ide tartozó típusok közül a S. enteritidis, a S. typhimurium a leggyakoribb, de sok más is szerepelhet kórokozóként. A nem adaptálódott salmonellák elsősorban étellel, ritkábban vízzel szóródnak és gastroenteritist okoznak. A betegség toxinhatásra vezethető vissza, vizes, nyálkás hasmenéssel, hányással, lázzal jár. Nem ritka az invazív bélfalkárosodás, melyre véres széklet megjelenése utal. Immunológiailag károsodott egyénekben (alkoholizmus, diabetes, tumor, hematológiai alapbetegség, gyógyszeres immunoszuppresszió, AIDS, idős kor, stb.), valamint újszülöttekben és csecsemőkorban bármely típusú salmonella bakteriaemiát, sepsist, meningitist okozhat.

A salmonellák a fejlettebb országokban a leggyakoribb bakteriális, enterális ágensek, a nyilvántartott bélinfekciók mintegy 55%-a hazánkban is salmonella fertőzés.

E. coli fertőzések

Az enterális fertőzéseket okozó E. coli törzsek, patogenitásukat illetően öt fő csoportba oszthatók: enterotoxi-cus, enteropathogen, enteroinvazív, enterohaemorrhagiás és enteroaggregatív E. coli változatok különböztethetők meg.

Enteropatogén E. coli („dyspepsia coli”). A fertőzésre laza, vizes, hal- vagy spermaszagú széklet gyakori ürítése jellemző, gyorsan kialakuló toxikus állapottal. A korábbi években kiterjedt intézeti járványokat okozott, amelyekben igen sok koraszülött és fiatal csecsemő halt meg. A baktérium az 1990-es évek eleje óta szinte teljesen eltűnt, ennek oka ismeretlen.

Enteroinvazív E. coli A kórtana a vérhashoz hasonló, a bélnyálkahártyába hatolva, gyulladásos, vérzéses folyamatot okoz..

Shigellák-VÉRHAS

A betegség főbb tünetei a láz, a kínzó SZÉKELÉSI INGER, a gyakori, véres-nyálkás széklet, súlyos általános állapot Hazai előfordulása határozottan csökken.

Vírusfertőzések

A hasmenések etiológiájában a virális eredetet 70% körülinek becsülik. Közöttük a rotavírus jelentősége a legnagyobb. A bélbolyhok károsítása révén vezet hasmenéshez, különösen gyakori és súlyos a csecsemők és a kisdedek megbetegedése. A magas lázzal kezdődő hányás és hasmenés igen gyorsan torkollik súlyos exsiccosisba, majd toxi-cus állapotba.Egy későbbi fejezetben bővebben irok róla.

Más hasmenést okozó kórokozók is számba vehetők de ezeknek kideritése a szakemberek feladata.

Amoebiasis- Campylobacter jejuni- Helicobacter pylori- Yersiniosis Staphylococcus aureus- Kolera- Bacillus cereus,- Clostridium perfringens- Giardia lamblia

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése