Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 24., kedd

SZÜNIDEI GYERMEKBALESETEK

ZÚZÓDÁS - szünidei gyermekbalesetek

Az évzáró napján tört el a könyöke

A vakáció beköszöntével nemcsak a kellemes nyári élmények, de a gyermekeket ért balesetek száma is megszaporodik. A fenti megállapítást a kórházi statisztika is alátámasztja, a szünidő óta jó pár törést és zúzódást kellett már helyrehozniuk az orvosoknak.



A gyereknek nincsen veszélyérzete: nem számol azzal, hogy bajjal is végződhet, ha magasról ugrik a mélybe

Vannak jellegzetes nyári balesetek

- A nyári időszakban érzékelhetően megnövekszik az úgynevezett gyerekbalesetek száma, nálunk 10-20 százalékkal több ilyenkor a zúzódás, a ficam és a törés A legtöbb gyermek bringázás, görkorizás közben, a játszótéren vagy a társasházak tövében lévő porolón csimpaszkodva sérül meg. A zúzódásokon és ficamokon túl, a csukló- és felkartörések a legjellemzőbb sérülések, utóbbiak rendszerint műtéttel végződnek. Szerencsére a fiatalok jóval hamarabb gyógyulnak, mint a felnőttek, így ha nincs komplikáció, 3-4 nap után haza is térhetnek.

A nyári szünidő, a gyerekekre szakadt hatalmas szabadidő miatt, tipikusan az az időszak, amikor a szülőknek, nevelőknek még fokozottabban kell figyelni, hiszen a túlzott felszabadultság komoly veszélybe is sodorhatja a fiatalokat.

Nem titok, hogy a közlekedés az egyik ilyen veszélyforrás, a statisztikák szerint balesetek következtében több gyermek hal meg a világon évente, mint az összes betegségben együttvéve. Bár a balesetmegelőzési propagandának köszönhetően a tragédiák száma évről évre csökken, az áldozatok között mégis növekszik azoknak a száma, akik kerékpáron vagy gyalog szenvedik el a szerencsétlenségeket.

Utóbbiak tükrében még sajnálatosabb a hazai KRESZ hiányossága, ami szerint a fiatalkorúakat sem kötelezik védősisak viseletére. Svédországban mások a szabályok, ott például kiskorú veszélyeztetése miatt eljárást is indíthatnak a szülők ellen, ha a gyermek védőfelszerelés nélkül teker az utcán.


Az első teendő

Az első teendő a legnehezebbnek tűnő feladat: próbáljunk megnyugodni. Ez nemcsak azért szükséges, mert higgadtan jobb az ítélőképességünk, nyugodtabban átgondoljuk, hogyan segítsünk, hanem azért is, mert ha a gyermek látja rajtunk, hogy pánikba estünk, ő is ezt teszi. Még erősebb sírásba kezd, esetleg eltitkol dolgokat. A vészhelyzetek közös jellemzője, hogy igazán hatékony segítséget csak akkor nyújthatunk, ha bátran és határozottan cselekszünk. Miközben a gyermeket próbáljuk megnyugtatni, mérjük fel a helyszínt, van-e további baleseti forrás, biztonságban vagyunk-e? Mérlegeljük, észlelünk-e a gyereken életveszélyes állapotra utaló jeleket! Ilyen lehet az erős vérzés, a nagyobb sérülés, a fuldoklás, a szokatlan bőrszín. Ezek függvényében döntsük el, hogy azonnal beavatkozunk, vagy előbb a megnyugtatásra fektetjük a hangsúlyt. Csendes, de határozott hangon beszéljünk, legyünk őszinték, és röviden magyarázzuk el, mi történt. Ne bagatellizáljuk el a helyzetet, de ne is túlozzunk!

Kisebb bajok

Általánosságban elmondható, hogy a síró gyermek feltehetően nincs akkora veszélyben, mint az, aki csendben van, és ingerekre kevésbé reagál. A kisebb vérzések, horzsolások hamar kezelhetők, a végtagok alakjának elváltozása, a jelentősebb vérömleny, az erős fájdalom azonban mindig orvosi vizsgálatot kíván. Ha sikerült kiderítenünk, mi történt, akkor se feledkezzünk meg a gyermek testének átvizsgálásáról. Nézzük meg alaposan és óvatosan nyomkodjuk végig a testét, folyamatosan kérdezve, fáj-e, mit érez. A légzésszám is hamar rendeződhet, ha sikerült megnyugtatnunk a sérültet. Előfordulhat, hogy komolyabb a baj, és a sérült tudatzavarát helytelenül nyugodt viselkedésnek gondoljuk. Nem szabad elhanyagolni az időnkénti visszakérdezést, a megfigyelést! Súlyos sérültet nem szabad magára hagyni. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább forduljunk orvoshoz!

Veszélyes állapotok

Veszélyes állapotra utal, ha a gyermeknek nincs légzése (a mellkason nem figyelhető meg légző mozgás), nehéz a légzése, nagyobb sérülése van, folyamatos vagy lüktető vérzés lép fel, lilásszürke színű a teste, sápadt, verejtékes, zavart, eszméletlen vagy rángógörcsei vannak. Ezek esetén nem elég orvoshoz fordulni vagy mentőt hívni, mert az állapot gyorsan súlyosbodhat. Ennek megakadályozására hatékony beavatkozásra van szükség.-Újraélesztés.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése