Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 27., péntek

KISMAMA-BLOG- A LEUKÉMIA


KITERJEDT BŐRVÉRZÉS A MELLKASON HEVENY LEUKÉMIÁBAN,AZ OK -A VÉRLEMEZKÉK ELÉGTELENSÉGE
KITERJEDT BŐRVÉRZÉSEK A MELLKASON HEVENY LEUKÉMIÁBAN A MEL-OK-A VÉRLEMEZ ELÉGTELENSÉG

LEUKÉMIA

A fehérvérsejtek éretlen alakjainak daganatszeru burjánzását nevezzük. A gyermekkori daganatos betegségek közül a leggyakoribbak.Napjainkban már nem olyan lesújtók a betegség kilátásai,egyre több a gyógyult eset egyszóval jobbak az életkilátások.

TÜNETEK: Kezdődhet hirtelen, lázzal, necrotizáló tonsillitisszel, sápadtsággal, bőrvérzésekkel. Máskor lassabban alakulnak ki a tünetek, fáradékonysággal, csontfájdalmakkal, sápadtsággal. Néha a nyirokcsomók és a fültomirigy duzzanatát észlelhetjük. A diagnózist a vér és a csontvelo sejtjeinek vizsgálata biztosítja.

Gyógyítás. A kezelés célja, hogy a kóros leukémiás sejteket elpusztítsuk; cytostatikus sugarat használnak. Az alkalmazott szerek jelentősen gyengítik a leukémiás gyermekek amúgy is rosszul muködő védekező (immun) apparátusát, ezért a gyermekeket különös gonddal kell a fertozésektől óvni.

A leukémia szó jelentése: fehérvéruség. A rák azon fajtáit nevezik így, amelyek a csontvelo vérképzo szöveteiben keletkeznek, abban a szivacsos anyagban, amely kitölti a csöves csontokat, és a fehérvérsejteket termeli. A fehérvérsejtek számának rohamos emelkedésével és abnormális sejtalakok megjelenésével járó betegség, amikor a fehérvérsejtek nem képesek ellátni szokásos feladatukat a fertőzések leküzdésében. Amikor a leukémiás sejtek megjelennek a csontvelőben, az egészséges vörösvérsejtek, vérlemezkék és fehérvérsejtek termelodése csökken. A normális sejtek számának csökkenése miatt tünetek jelentkeznek. Az alacsony fehérvérsejtszám fáradékonyságot és sápadtságot okoz. A vérlemezkék alacsony száma vérzékenységet okozhat. Az egészséges fehérvérsejtek számának csökkenése következtében fokozódik a hajlam a fertozo betegségekre. Ilyenkor általában egy-két hete tartó lázas állapotot követoen sápadtság, fáradékonyság jelentkezik, és az elvégzett vérképvizsgálat veti fel a leukémia lehetoségét. Idonként lábfájás is szerepelhet a tünetek között, de a nyirokcsomó-duzzanat, lép- és májnagyobbodás és a testszerte jelentkezo borvérzés is a betegségre utaló jelek közé tartozik.

AKUT LIMFOBLASZTOS LEUKÉMIA (ALL) :

Az ALL a leggyakoribb gyerekkori daganat. A leukémiás gyerekek megközelítoleg 75%-a szenved a betegségben. Az akut limfoblasztos leukémia olyan betegség, amelyben) a szervezet túl sok éretlen fehérvérsejtet (ún. limfocitát termel. A limfociták normális esetben teljesen kifejlodnek és a szervezetet védo sejtek lesznek. Az ALL-ben a limfociták éretlenek maradnak és túlságosan elszaporodnak. Számuk meghaladja az egészséges fehérvérsejtekét (amelyek harcolnak a fertőzések ellen), a vörösvérsejtekét (amelyek az oxigént szállítják a test különbözo részeibe) és a vérlemezkékét (ún. trombocitákét), amelyek megállítják a vérzést. Az ALL gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat, és gyorsan kifejlődhet.

A BETEGSÉG KEZELÉSE

Az ALL a legjobban gyógyítható gyermekkori daganatok közé sorolható. Kezelését már a diagnózist követo napokban el kell kezdeni, és hatékony támogató kezelésre is szükség van. A cél valamennyi rákos sejt elpusztítása, amilyen gyorsan csak lehetséges. A kezelés alapja a kemoterápia, különbözo gyógyszerek összehangolt alkalmazásával. Néhány esetben a koponya sugárkezelésére is sor kerül.

Csontvelo-átültetést (transzplantáció) általában akkor alkalmaznak, ha a gyermek visszaesik. Általános esetben a kezelés különbözo fázisokra osztható: bevezeto szakasz, a központi idegrendszerre irányuló megelozés, megszilárdítás, késleltetett megerosítés, fenntartó kezelés. A bevezeto szakasz a kezelés legintenzívebb része. A gyermek három-négy különbözo kemoterápiás gyógyszert kap. Ebben a szakaszban a gyermekek 95%-a teljes remisszióba kerül, azaz visszafejlodnek a betegség legjellegzetesebb tünetei. A gyermekek esetében legtöbbször nem jelennek meg leukémiás sejtek a gerincveloben.

Régebben a központi idegrendszerre ható gyógyszerek és/vagy sugárterápia alkalmazását megelőzően többször alakultak ki áttétek az agyban. Mivel létezik egy természetes gát, amely megakadályozza, hogy a kemoterápiás szerek bejussanak a központi idegrendszerbe és elpusztítsák az ott rejtozködo ráksejteket, a gyógyszereket közvetlenül a gerincvelo-folyadékba juttatják.

A bevezeto szakasz után különbözo gyógyszerek kombinációját alkalmazzák, hogy a visszaesést megakadályozzák. A fenntartó kezelés alatt alacsony dózisú gyógyszeres terápiát alkalmaznak, hogy elpusztítsák a fennmaradó ráksejteket. Ez az adag kevésbé mérgezo (toxikus) és könnyebben elviselheto, mint a bevezeto és a megelozo szakasz gyógyszerei.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése