Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 11., szombat

AZ ELVÁLASZTÁSRÓL

AZ ELVÁLASZTÁSRÓL

Az elválasztáson a szoptatás elhagyását értjük.Tágabb értelemben az a folyamat az elválasztás,amelynek során lassan,fokozatosan,egyre ujabb tápszereket állitunk be a csecsemő étrendjébe,hogy az anyatejből hiányzó tápszereket állitunk be a csecsemő étrendjébe,hogy az anyatejből hiányzó tápanyagokat pótljuk,és hogy a csecsemőt fokozatosan rászoktassuk az anyatejtől független táplálási módra.

Az elválasztás akkor gyakorlati,ha valóban hiányzó tápanyagokat pótol megfelelő időben.Ennek a szügségessége már korán felmerül-igy a C-vitamionnal kapcsolatban,bár a szoptatott csecsemő később igényli a C-vitamint ,mint a mesterségesen táplált..Általában elég tehát,ha a gyümölcslé adását csak 4-6 hónapos korban kezdjük el,de ennél is korábban a 2 hét után is megkezdhetjük.

Szügséges továbbá a D-vitamin-pótlása. Az újabb tapasztalatok alapján ennek megkezdését már a 2,sőt koraszülötteknél mér az első hét után ajánljuk.

Avörösvértest-képzésnek a viszonylagos gyengeségében a vashiánynak semmifféle szerepe nincs,és ezt vasadagolással befolyásolni nem is lehet.Mai tudásunk szerint tehát a gyümölcs és a főzelékek korai/a 4 hó eleje körüli/ bellitását nem annyira a vsapótlás teszi szügségessé,mint más fontos táplálkozási tényezők/egyébb ásványi anyagok-C-vitamin stb./bevitele.A 4-5 hónap vége felé azonban a vasraktárak kiürülésével mát valóban számolni kell,s igy a főzelékek beállitásával nem szabad tovább várn.

Az elválasztás menetét egy táblázatban mutatom be,ami irányvonalat szab a beállitásra kerülő tápszerekkel,azok fokozatos beépitévével és adagolási módjával.

Fel kell még vetni az –elválasztás befejezésének –a kérdését is.Mint emlitettem,arra kell törekednünk,hogy az elválasztás-fokzatos-végrehajtása közben a tejelválasztás is fokozatosan csökkenjen.

Az volna a cél,hogy az utolsó szopási adagot a 8-9 hónap körül vonjuk el.Hogy ez sikerül-e az az anya körülményin is múlik.

A gyermekgondozási szabadság egy nagy sikere a gyermekellátásnak.Ki kell azonban hangsúlyozni a tanácadás keretein belül,hogy ezek a kedvezmények csak akkor érik el céljukat,ha az anya a szoptatási kötelezettségének is eleget tesz.

Arra kell törekedni,hogy a teljes elválasztás a 9-dik hónapon belül a lehető legkésőbbi időre tolódjon ki.

Minden szempont mérlegelésével a következő-kompromisszumos-mentrendet ajánlhatom:

- tartson a kizárólagos szoptatás legalább 2-2 ½ hónapig,vagy ha lehet 3 hónapig.

- majd 2-3 hetes/ha lehet 4 hetes időközökben,iktassunk be egy-egy mesterséges adagot

- ilyen módon a teljes elválasztás 6-7 hónapra fejeződjék be.

- ha ezt nem sikerül elérni,akkor az anya legalább 5 hónapig szoptasson.Természetesen arra is fel kell késziteni az anyákat ,hogy a végleges elválasztás időpontja,különleges okokból/nyári meleg,betegség/valamelyest kitolódhat.

Az elválsztás során-különböző nehézségek –adóthatnak-

- -a csecsemők egy része elutasithatja az –új izeket-megszokta az anyatej izét,nem hajlandó sós főzeléket enni.

- -a vonakodás oka lehet az is hogy a félsűrű étel kanalazása,új és szokatlan neki

Türelemmel és kitartással azonban ehhez a legtöbb csecsemőt nagyobb nehézség nélkül hozzá lehet szoktatni.Csak kevés csecsemő akad/főként a neuropátkiás csecsemők közül /akik makacsabb ellenállást mutatnak.Ilyenkor nemegyszer kisegitő fogás alkalmazására kényszerülünk-pl-a főzeléket felhigitva,üvegből adjuk.Amennyire lehet ezt el kell kerülni, mert nagyon nehéz róla a csecsemőt leszoktatni.

Sajnos az ideges gyermek a még idegesebb anyjából hiányzik a türelem és a kitartás.Nehéz őt meggyőzni arról hogy a helyzet nem reménytelen,és hogy a következetes próbálkozás meghozza az eredményt.Másrészről a túlzott merevség is káros-Ha –pl-a csecsemő elég széles skáláját kapja a különböző főzelékeknek,nem kell mindenáron eröltetni,hogy éppen azt az egyfajta főzeléket is megegye,amelyet végképpen nem szeret.

Az –erőltetéssel járó psichés kár nagyobb,mint a belőle származó haszon-ez érvényes bármilyen eredetü étvágytalanságra is.

A hiba itt egyébként is legtöbbször nem a csecsemőben,hanem az anyában van.Gyakran látjuk azt is,hogy a csecsemő azt a főzeléket nem akarja megenni,amelyet az anya nagyon fontosnak tart.

Egyes csecsemők nem csak a mesterséges táplálék-bizonyos fajtáit-utasitják vissza,-hanem mindent ami nem szopás-Ezek a csecsemők éppen a legjobban szopók közül kerülnek ki.Ők is inkább a neuropáthiák mint a flegmatikusok csoport jából kerülnek ki.Itt is a türelem segit,amely hetekre is elhúzódhat.

AZ ELVÁLASZTÁS GYAKORLATI MENETE

6 hetes korban

Gyümölcslé növekvő mennyiségben

5/4/ hónapos korban

Zöldségleves –kezdetben, átszürve.+3 % lisztnemű

5/4/ hónapos korban

Zöldség püré

4,5 hónapos korban

Lisztnemü tejjel gluten nélkül.

5 hónapos korban

Fehér húsok.olaj, kevés margarin, zöldség püré.tehén túró.

5.5 hónapos korban

Csirke husleves.

6 hónapos korban

Tojássárgája kemányre főzve, leves, krumpli püré, örölt fehér hús

5-7 hónapos korban

Jaurt

7-8 hónapos korban

Zöldségleves, burgonyapüré, főzelékek, gombóc

9 hónapos korban

Keksz, fehér szósz, szuflék, zöldségleves ,

12 hónapos korbanLa 12 luni

Egy tojás, préselt sonka, tehéntej.

A 6-8 HÓNAPOS ELVÁLSZTOTT CSECSEMŐ ÉTRENDJE.

IDŐSZAK

AZ ÉTEL MINŐSÉGE

6 óra

200-260 ml 2/3-os higitá tej,kakaóval vagy kávéval

10 óra

1oo gram gyümölcslé,pürével és kekszel

14 óra

Zöldségleves 200-260 ml,egy tojássárgával, örölt fehér hus.csirkemáj.

18 óra

Ugyanaz mint reggel.

20 óra

200-260 ml tejbegriz,esetleg gxümölcspürével

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése