Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 10., péntek

A CUCLI

A CUCLI

Segít-e a cucli, ha nyűgös a baba?

Ha a csecsemő időnként nyűgös, sokszor teljesen meg lehet nyugtatni, ha cuclit adunk a szájába. Valószínű, hogy ilyenkor a szopás hat megnyugtatólag a rossz közérzetre, vagy egyszerűen arról van szó, hogy a cucli szopása foglakoztatja a babát. A mérges, sírós időszaknak és a hasfájásnak rendszerint 3 hónapos korra vége, azután tehát nincs szükség cumira.

A helyesen alkalmazott cumival megelőzhető-e az ujjszopás?

Azok a csecsemők, akiknek rendszeresen cumit tesznek a szájukba az első Ha a csecsemő az első 3 hónapban rendszeresen szopja az ujját, akkor 3, 4 vagy 5 éves koráig, sőt esetleg még tovább is szopja majd. hónapokban, általában nem szopják az ujjukat később. A tapasztalat szerint a legtöbb cumit szopó csecsemő 3-4 hónapos kora után minden további nélkül le tud szokni róla. Az addig szívesen szopott cuclit kiköpik, ha a szájukba tesszük. A másik előnye, hogy cumizástól sokkal kevésbé valószínű, hogy ferdén nőnek a fogak, mint az ujjszopástól. Az anyák néha nem szívesen kezdik, máskor nem szívesen hagyják abba a cumi használatát. Sok esetben, amikor hasznos lenne a cumi, a mamák nem szívesen használják, vagy pedig olyan későn kezdik, hogy a baba már nem hajlandó cumizni. A másik probléma, hogy az anya, aki sikeresen használta a cumit, amikor a baba nyűgös, hasfájós volt, annyira híve lett, hogy folyton bedugja a kicsi szájába.

Ha a picinek 5, 6, 7 hónapos korában is szájába adjuk a cumit, úgy megszokja, hogy egy-, másfél éves kora előtt biztos nem is mond le róla.
A cucliszopás a csecsemő szopási ösztönének kielégítését segíti elő. A 3-4 hónapos babánál azonban csökkeni kezd ez a szopási igény. Sok csecsemő ki is köpi ilyenkor már a cumit, elég neki az a szopás mennyiség, amit az egyes étkezések nyújtanak. Ha a baba nem akar megválni kedvenc cumijától, akkor nem helyes erővel elvenni tőle. Viszont jól teszi a mama, ha oda sem adja. A csecsemők körülbelül 50%-a egyáltalán nem is tesz kísérletet arra, hogy az ujját szopja, illetve csak időnként, s akkor is rövid ideig. Ezekben az esetekben nincs mit megelőzni. Ha etetések után mindig keresi szájával az öklét vagy az ujját, és ha sikerül véletlenül bekapnia, és mohón szopja, akkor érdemes cumit adni a szájába. Ha a baba már heteken, hónapokon át hozzászokott az ujjszopáshoz, valószínű, hogy kiköpi a cumit.

Jó tanácsok

a A cumit akkor ésszerű odaadni a babának, amikor keresgélni kezd szájával. Az első hónapokban a kisbaba a nap nagy részében alszik, csak etetés előtt és után van ébren, tehát cumira nincs is szükség. Ha ébren van nyugodtan odaadhatjuk neki. Fontos viszont, hogy vegyük ki a cumit a szájából, ha látjuk, hogy álmos, de legalábbis, amikor már elaludt. Ha hozzászokik, hogy benne van a szájába a cumi alvás közben is, könnyen felébredhet, ha kiesik a szájából, és akkor aztán keservesen sírni kezd, amíg vissza nem kapja. Ez egy éjszaka tízszer is előfordulhat, főleg, amikor már hasra is tud fordulni a baba. Vége a család éjszakai nyugalmának. Ne kössük a cumit szalagon a baba nyakába, ebből nagy baj lehet! Ha a csecsemőnek már több foga van, ki tud egy darabot harapni belőle, és meg is fulladhat. Ezért ne várjuk meg, míg a cumi öreg, agyonrágott lesz, hanem vegyünk helyette újat. A szilikoncumik használata elsősorban a baba 6-8 hónapos koráig javasolt. Az első tejfogak jelentkezése után ajánlott áttérni a gumicumikra. Ellenőrizzük rendszeresen a szilikoncumi állagát. Ha behasadt, haladéktalanul cseréljük ki. A baba ragaszkodik a megszokott cumijához és nélküle könnyen nyugtalanná lesz. Hosszabb utazásnál, nyaralásnál legyünk előrelátóak és vigyünk magunkkal többet is a kedvenc cumifajtából.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése