Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 4., szombat

A MELLSZIVÓ HASZNÁLATÁRÓL

MELLSZIVÓ

Amikor a leendő anyukák nekiállnak a babakelengye beszerzésének, nem is tudják milyen nagy gondot vesznek a nyakukba Itt van például rögtön a mellszívó beszerzésének problémája: Van, aki szerint elég kölcsönkérni egyet, mert úgyse fogod használni, van, aki szerint érdemes beruházni, mert még a 2. gyereknél is fogod használni. Ahány család annyi tanács, most akkor mi az igazság?

A szülés utáni első napokban (kb. 1-2 hétben) nagyon fontos része a szoptatásnak a mellszívó, a mell ugyanis ilyenkor sokkal több tejet termel, mint amennyire szükség van. Az állandó túltelítettség és a mellgyulladás elkerülése érdekében kénytelen leszel lefejni a szoptatás után bennmaradt tejet, ami akár 100-150 milliliternyi is lehet (van, akinél még több

Mire kiköltöztök a kórházból, a baba már általában ügyesen szopizik, de még 1-2 hétig szükséges lehet, hogy fejjél a szoptatások után. Ezt azonban fokozatosan el lehet hagyni. Bár sokan csinálják, őszintén szólva nem érdemes csak azért fejni, hogy majd később a főzelékekbe jól fog jönni a fagyott tej. Az anyatej ugyanis kb. fél évig tárolható a fagyasztóban, ezért mire elkezdenél főzelékeket adni, pont lejár a szavatossága (ha külön fagyasztószekrényed van, amit soha nem olvasztasz le, akkor egy évig is tárolható benne az anyatej).

A fejést akkor érdemes huzamosabb ideig fenntartani, ha tudod, hogy néha 1-1 etetést másnak kell helyetted pótolni (pl. iskolába jársz, vagy néha engedélyeztek magatoknak egy mozit kettesben :)) Őszintén szólva én emiatt sem fejegettem hónapokkal előre, hanem amikor tudtam, hogy nem leszek otthon, akkor pár nappal korábban elkezdtem reggelente lefejni a maradékokat (ilyenkor van a legtöbb “maradék” tej).

Ha minden rendben van, és igény szerint szoptatsz, akkor fokozatosan egyre kevesebb tejet tudsz majd lefejni a szoptatások után, míg végül egyáltalán nem lesz szükség a mellszívóra. Sok anyuka ekkor szokott megijedni, hogy “Jaj, nincs elég tejem, már nem tudok fejni se” Ez azonban tévedés. Az anyatermészet ugyanis nem úgy tervezte a babatáplálást, hogy “ennyi anyatejet eszik a baba plusz hagyunk egy kicsit kifejni”, hanem úgy, hogy pont annyi tej termelődjön, amennyire a babának szüksége van.

A gondok akkor szoktak kezdődni, amikor nem igény szerint szoptatunk, hanem a saját fejünk után megyünk. Elhisszük a védőnőnek, a gyerekorvosnak és a szomszédnak, hogy “ennyi idősen már 3 óránként kéne ennie” és nem akkor adunk neki enni, amikor kéri, hanem óra szerint. Ilyenkor idővel valóban csökkenni kezd a tejmennyiség, mert a mell nem kap elég ingert (plusz még hozzájárul ehhez a stressz is, hogy valamit biztos elrontunk, mert más baba már 3 óránként eszik…) Ilyen helyzetben persze lehet szaporítani a tejet mellszívó segítségével, de annyi erővel már a babát is szoptathatnánk és bizony ő sokkal jobban ingerli a mellet, mint a mellszívó, tehát sokkal több tej termelődik, ha szoptatunk, mintha mellszívót használunk.

Ha csak néha egy kevés tejet kell lefejni, akkor tökéletes megoldás a kézi fejés is.

Nem kell tehát túlaggódni a mellszívó-dolgot :)Azt javaslom, hogy első körben érdeklődd meg, hogy van-e a kórházban elektromos mellszívó vagy a környezetedben kölcsön tud-e valaki adni ilyet (tapasztalataim szerint a Medela a legjobb). Ha nem, akkor kölcsönözhetsz egyet az első hónapra, utána pedig eldöntheted, hogy megtartod, vagy pedig kézi mellszívót használsz tovább.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése