Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 9., csütörtök

MENNYIT EGYEN A TOTYOGÓ-

MENNYIT EGYEN A TOTYOGÓ?

1 éves korig vannak ajánlott adagok a kisgyerekek táplálására, ezt követően azonban már nincsenek előre meghatározott adagok, ezért bajban van az a szülő, aki szeretné megtudni, hogy vajon a másfél évese nem eszik-e túl keveset vagy éppen túl sokat. A gyerekek ráadásul sokféle hóborttal állhatnak elő ebben a korban, elkezdenek válogatni és furcsa szokásokat alakítanak ki, ami még bonyolultabbá teszi a helyzetet.

Mennyit kéne ennie?

1 éves kor után más jóval kisebb az egy testsúlykilogrammra jutó táplálékmennyiség mértéke és változatosan eszik a kicsi, sokfélét, ezért inkább azt lehet megmondani, melyik típusú táplálékból mennyi a napi ajánlott mennyiség:

- Gabonafélékből (kenyér, kifli stb.) 50 gramm
- Tejből legfeljebb 5 dl
- Sajtból és tejtermékekből 50 gramm
- Főzelékből 200 gramm,
- Gyümölcsből 300 gramm,
- Húsból 30 gramm,
- Szénhidrátból (pl. krumpli, rizs) 50 gramm

Emellett fontos, hogy testsúlykilogrammonként 100 ml folyadékot igyon (ebbe beletartozik, a leves, víz, tea, gyümölcslé és a tej is)

Hogyan kéne híznia?

1 éves kor után rengeteget mozognak a kicsik, ezért gyakorlatilag “ledolgozzák”, amit megesznek. A hízás ezért nem igazán egyenletes, inkább szakaszos. Tehát előfordulhat, hogy hónapokig nem hízik semmit, aztán hirtelen felszed fél kilót, ez teljesen normális. Ekkor a dundi kisbabából kisgyerek válik, de az is előfordulhat, hogy a korábban lassabban hízó babának megjön az étvágya és kicsivel hurkásabb lesz, mint korábban.

Ebben a korban már a baba határozza meg, mennyit és mit eszik. Nem szabad erőltetni az evést és teret kell engedni az egyéni ízlésének is, bizonyos határok között persze. Előfordul, hogy néhány napig étvágytalanabb, vagy egyoldalúbban étkezik (pl. csak gyümölcsöt, vagy csak tejterméket kér) és az sem rendkívüli, ha szétválogatja az ételeket és pl. nem eszik kenyeret, csak húst magában. Ez önmagában nem probléma. Amire figyelni kell, hogy hagyjuk minél többet magától, önállóan enni a kicsit, együnk mi is vele, alakítsuk ki a szokásait, például azt, hogy leülve eszünk, türelmesen, nem szaladgálunk közben stb. Ha a kicsinek jó élményei fűződnek az evéshez, ha nem erőtetünk semmit, de teret engedünk a természetes kíváncsiságának, akkor egészséges ízlése fejlődik majd ki.

Fontos, hogy jó példát mutassunk, ha ugyanis te soha nem eszel gyümölcsöt-zöldséget, akkor a kicsitől sem várhatod el ugyanezt, ezért fontos, hogy együtt egyetek, mert így utánozni fog téged.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése