Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 26., kedd

A KÖLDÖKSÉRV CSECSEMŐKNÉL


HA A KÖLDÖK ANATÓMIAI KÉPLETEINEK A ZÁRÓDÁSA NEM KÖVETKEZIK BE
ÉS PÁR MILIMÉTERNÉL NAGYOBB A NYILÁS, A HASÜRI NYOMÁS FOKOZÓDÁSÁVAL/SIRÁS,ERÖLKÖDÉS/A HASÜRI SZERVEK BEPRÉSELŐDHETNEK EBBE A TÉRBE,.EZT NEVEZZÜK A SÉRV KIZÁRÓDÁSÁNAK.HA A NYOMÁS MEGSZÜNTE UTÁN EZEK A KIZÁRÓDOTT SZERVEK NEM CSÚSZNAK VISSZA A HASÜREGBE-SEBÉSZI BEAVATKOZÁSRA VAN SZÜKSÉG.

KÖLDÖKSÉRV CSECSEMŐKNÉL

Igen gyakori születési rendellenesség a veleszületett köldöksérv.

A látható elváltozás a köldökcsonk leesése után válik szembetűnővé. A köldöknél egy kis, ujjbegynyi kidudorodást, vagy bemélyedést észlelnek a szülők, mely a csecsemő sírásával erőlködésével még nagyobbá, vagy feszesebbé válik.


Ezen elváltozás oka, hogy a méhen belüli életben itt helyezkedik el a köldökzsinór, melyben a placentával /méhlepény/összekötő erek vannak, biztosítva a magzat táplálását, illetve az elhasznált vér visszavezetését az anyai szervezet felé.
Ezek az erek a hasfal két felének közepén egy nyíláson lépnek át. Ez a nyílás a hasfal fejlődése során olyan szorossá válik, hogy a megszületéskor még meglévő pár milliméteres kis hézag a köldökcsonk bőrének hegesedésével el is tűnik. Ha ez a záródás nem jön létre, vagy pár milliméternél nagyobb, akkor a bőr alatt közvetlen a hashártya és ez alatt a hasüri szervek helyezkednek el.
Így a hasi nyomás fokozódásával (sírás, erőlködés) a hasüri szervek, pl. belek, ebbe a kis nyílásba bepréselődhetnek. Ezt nevezzük a sérv kizáródásának. Ha a nyomás megszűnte után ezek a kizáródott szervek nem csúsznak vissza a hasüregbe, sürgős segítségre van szükség.


Mivel ez nagy fájdalommal jár, a gyerek nyugtalan, sír és egyre tömöttebb, érintésre fájdalmas csomót észlelünk.
Mit tehetnek ilyenkor a szülők? Meg lehet próbálni a gyerek nyugtatását (szoptatás, cumi) és meleg vízben megfürdetni, hogy a hasfal próbáljon ellazulni. Amennyiben ezek rövid idő elteltével nem vezetnek a csomó „felpuhulására” akkor azonnal orvoshoz kell fordulni!

Ennél a betegségnél ez azonnali műtéti beavatkozást jelent, mely altatásban történik és igen rövid, kicsiny sebészi beavatkozás.
Az időfaktor a döntő!

Megnyugtatásul el kell mondani, hogy ez igen kis százalékban fordul elő a veleszületett köldöksérveknél!

A legtöbb esetben ez a kicsiny hasfali nyílás a hasfal erősödésével már 1 éves korig záródik.
Ha óvodás korig ez nem történik meg és növekszik az elváltozás, érdemes felkeresni gyereksebészt, a műtét elvégzése mérlegelendő.

Vannak gyerekorvosok, akik még a ragtapaszos megoldást javasolják a szülőknek (a köldökbe kicsiny gézcsomót helyezve a hasfal bőrén tőle jobbra és balra hosszanti redőket emelünk, ezeket ragtapasszal összehúzzuk a géz felett).
Ma már nem nagyon javasoljuk ezt a megoldást, mert nem hoz jobb eredményt, mint a spontán záródás és kimarja a hasfal bőrét a ragtapasz, bármely fajtáját alkalmazzuk is.

Végezetül összegezve, olyan veleszületett elváltozásról beszélünk, mely 90%-ban spontán záródik, de a szülőnek rendszeresen figyelni kell a változást.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése